Sunday, October 10, 2010

Ye ke ni? Proton Lancer?

Salam n hi bloggers,
Korang ada tengok tak majlis perkahwinan kayangan Dr. Sheikh Muszaphar dengan Dr. Halina kat dalam TV hari tu? So apa komen korang? Kalau nak tau pendapat aku.. umpama `Indah Khabar Dari Rupa' la. Bukannya apa, masa dorang announce dalam Nona hari tu, aku dah bleh imagine something different and BIG. Tapi bila tengok, macam biasa-biasa je la. Nothing special actually. Ye la kan, since dah namanya perkahwinan kayangan.. so aku expect something yang wow la. Well, apapa pun.. tahniahlah kerana selamat diijabkabul dan dah bleh *toott!* dah ehek.

Anyway, actually hari ni aku nak bercrite skit pasal kereta Nasional kita ni. Beberapa bulan yang lalu, terdengar khabar angin pasal kemunculan Waja replacement model (WRM) yang akan menggunakan body Mitsubishi Lancer. Persoalannya, betul ke? Well, untuk pengetahuan korang, memang betul. Malah Mitsubishi telah bersetuju untuk swap model antara Lancer dengan Exora. So in otherwords, Exora akan di rebadge dengan logo Mitsubishi and akan dijual di Jepun dan beberapa buah negara lain.


Waja replacement model (WRM) ni bakal berada dipasaran pada tahun ni gak. Harga plak aku tak pasti la. Kemungkinan mahal skit dari previous Waja. Handling plak diubahsuai oleh Lotus. Jika korang tengok front bumper dia, memang Proton ubah skit supaya nampak lain dari normal Lancer. Memang nampak smart la. Selain dari tu, pesaing utama dorang iaitu Perodua juga bakal mengeluarkan Myvi replacement model yang kemungkinan besar akan dijual samada pada hujung tahun ni atau awal tahun depan.


Actually Proton memang dah agak dah yang next year persaingan akan lebih sengit lagi dengan Perodua. So sebab tu Proton dah planning untuk memperkenalkan model versi Turbo bagi Exora, Persona, Neo dan Waja pada 2011 - 2012 nanti. Model Turbo WRM ni akan diberi gelaran EVO dan merupakan salun pertama Proton berkuasa tinggi dipasaran nanti. Tapi kan, yang agak mengejutkan aku bila salah sorang member aku tetiba call and inform yang dia awal-awal lagi dah beli model WRM ni..

Kamu: Kamu. kamu tau tak Proton Waja baru tu?

Aku: Ha'ah. Tak lama lagi kuar la tu. Nape?

Kamu: Tak payah tunggu. Aku dah ada sebijik dah hehe.

Aku: Uihhh!.. ko ni biar betol..

Kamu: Yuppp betul la kamu..

Aku: Ko MMS jap kat aku..

Kamu: Okeh.. jap ye kamu..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
*teett!* *teett!*
You have 1 Message

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Aku: Fulamakkkkk!.. cayalah beb! eh.. cantik rambut.
Kamu: Well,.. u know me (Gelak sambil terkamu-kamu..)

So tu la crite kitorang. Tak sangka la member aku ni aka Encik Kaldu bleh jadi begitu skali. Hmmm otak half-cook... kesian. Apapa pun, aku harap dengan keluarnya model baru tu nanti, jangan la teruk dari segi kualiti dia kan. Jangan nanti `Indah khabar dari rupa' gak. Moreover Proton kena ingat, sekarang ni semakin banyak kereta import yang cun-cun and good quality kat pasaran and harga pun berpatutan.

Anyway, tu je lah entri aku kali ni. Malas nak menaip panjang-panjang. Semoga kita bertemu lagi dilain entri okeh! Till then, salam all and have a nice day! XD

28 org terbiut:

Amni said...

kamu? hahaha... tauk ada nya kamu2.. kacak kereta ya... ngeee.....

oh nanan! said...

fuyoo smart gle waja baru ya.hehe
xsabar mok tggu myvi baru. eheh

fLo said...

hahahahha..yala tek jgn jak indah khabar dr rupa..
tgu dan lihat jak la kamu..
kalo cantik kamu bleh bli kan kamu...
kamu beli bg saya yer kamu...hahahah

wa kaljis aka wa onggon said...

adoheh.. tuk nyuroh ku jadi YB cepat2 tok haha... :P

labulabi said...

wakakaka.best eh.p kenak ku prnah jak dengar ayat kamu kamu ya.hehehe.nang x best langsung majlis perkahwinan kayangan ya.nang indah kabar dari rupa.yalah banyak gilak org campur tangan.kalilah.hehehe.tetttttttt.opss.terlebih suda!!.

Juelina Stanie (AJ) said...

hahaha kck mms ya
mms ngan ku lok jap hahaha

wedding Dr. Sheikh Muszaphar best tp kecian ngan cdaknya
cam di exploitasi jak
nsb cdak duak ya sporting jak upa
match jak upa

maok imagine camney upa wedding ku kelak
hahaha

ciK LyndaWawa igUana said...

kacak keta ya koh..=)

CoKeLaT-RaWkZ said...

kacak benar iye kerete kamu tu. ahaks. perkahwinan kayangan iye:? saye blur sekejap kerane indah kabar dari rupe, dan pengantin mcm ade something wrong somewhere. anyway, tahniah Dr. SMS. ehhe.

Ninie Nordin said...

wahhhh! ragettt! pas tok mejal dedi tukar keta baru. ekekeke! mek tggu perodua nak latest gik.

BSI-BSR-VIVIAN said...

otak half cook! hahahah...

Coffee Girl said...

Mun dah cerik keta import, keta nasional sikkan pandang-pandang agik. chewah... *mode Sombong*

SEN said...

kaldu,kaldu..(sambil menggeleng-gelengkan kepala)

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam ..gua nak sebigik

Anne said...

kamek sik tonton wedding ya semalam...ai busy berbelogging hehehe. Mmg indah khabar jak kan.

keta satria ya cun..gempak oooo tapi sik dpt ngalah gambar keta nok di sms ya...ala2 flinstone dolok marek...yaabedabeduuuu!!!!

Faizal n Fashitah said...

Hi Amni,
Aaaa.. yalah tek kamu eh hehehe. Aok, Waja baru nang kacak aihhh

Hi Nanan,
Yupp..memang smart giler. Myvi baru paksa kita nunggu final prototaipnya lak.. bok kita tauk kacak ka sik ehek

Hi Flo,
Kamu.. kalau saya kaya, bleh la saya beli k kamu. Tapi kamu kaya lagik dari saya. Jadi bagus kamu jak meli k saya okeh kamu? heheheeh..

Hi Kaldu,
Yalah pok. Kin pemos ko klak ekkekek..

Hi Labulabi,
Aaaa.. macam penah jak nenga ayat terkamu-kamu tok hoh ehehehehehe. Ermm yalah aku sik puas ati nangga majlis perkahwinan ya. Tang biasa-biasa jak eh.

Hi AJ,
Kacak hoh mms ya. Asa nak ngentak palak kedindin jak nangga mms ya eheh. Ermm pendapat mek, biasa2 jak la wedding ya. Nothing special ehek..

Hi Lyndawawa,
Aaaa keta ney tek kacak? keta si Kaldu ya ka? ehek

Hi Cokelat,
Kacak hoh keta Waja baru ya hoh. Ermm yalah saya blur juak bila nangga wedding ya koh kamu eh. Pengantin pun cam sik siyus hoh kamu hoh. Apapa pun, wedding ya sik best la kamu eh ehek..

Hi Ninie,
Yalah hoh.. paksa kitak meracun pikiran dedi kitak nyoh meli Waja baru lak ehek. Ermm mek pun sik saba juak nunggu Myvi baru lak. Tang kacak jak upa bah XD

Hi Beauty,
Yalah mek siktauk samada si Kaldu prasan sik part nok mek madah otak half cook ya eheheehehe...

Hi Coffee Girl,
Well, even kamek pun makei keta import, tapi sebagai Malaysian.. kamek tetap sokong keta nasional.. moreover byk prubahan dari segi bentuk n model akan datang lak yang for sure memuaskan hati pelanggan XD

Hi Sen,
Yalah.. kesian Kaldu hoh ishh ishh ishhh hehhee..

Hi Brutalsolo,
Bleh.. tunggu dorang announce harganya dulu.. then lu bleh bli sebigik.. no problem eheheehe..

Hi Anne,
Mun kitak nangga wedding ya, mesti kitak sik puas ati juak. Biasa2 jak koh. Sikda yang spesel nya ehek. Ermm anyway, model baru nun bukan satria.. tapi waja ehek. Ermmm nok keta si Kaldu ya boh nya.. nang keta kotak la hehehehehe

ciK LyndaWawa igUana said...

hehehe..
mintak sigek keta ya lok..=)

Faizal n Fashitah said...

Hi Lyndawawa,
Aaa keta kotak ya ka? mintak kitak ngan si Kaldu nun gak hehehe

Redbloodsnow said...

hahahahaha..lawak na ktk duak tok eh. mek x expect akan kuar gamba gya...hahaha. lucu ah :D

btw, yg ttg wedding sheikh muzaphar ya...mek xda diat. gago ngan majlis tilla. so mek x tauk la indah khabar dari rupa ka x...hikss :P

mat said...

keta kotak ndah...hhehehehe

Faizal n Fashitah said...

Hi Redbloodsnow,
Yalah.. tekejut juak mek nangga nya makei keta kotak huhu. Anyway, wedding of the year ya sik brapa best glak. Supposed wedding kayangan patut hebat bah. But it seems biasa2 jak la. Nothing special la koh ehek..

Hi Mat,
Aok eh.. keta kotak dipakei pok hehe..

Nurdiana F said...

macam best je tengok lau angkat awak angkat keta kotak tuh.HAHAHA

Faizal n Fashitah said...

Hi Nurdiana,
Bes ke? ermm ye la kan.. nampak cam bes jer. Bleh la buat satu lagi kete kotak kasi kat awak kan? hehehe...

.waniey jamaludin. said...

macam menarik..hee

Jai Ryn Nie said...

bena ya..wedding SMS ngan Harlina sikda apa2 yang menarik. Kami tercarik-carik jak ne konsep kayangan yang dimaksudkan. Sikit pun sikda nunjuk konsep kayangan oh...

Faizal n Fashitah said...

Hi Waniey,
Memang menarik huhuhu..

Hi Jai Ryn Nie,
Yuppp.. mena kata kitak. Malam ya alu blur mek nangga wedding ya kedak biasa2 jak. Neyyy kayangannya??..adehh

kata kila said...

comelnya mamat tu.hakhakahk

Faizal n Fashitah said...

Hi Kila,
Comel yek? Aaa mamat tu dok kat KL. Bleh la bekenalan kalo nak hehehe..

prodas said...

http://prodas.wordpress.com/