Monday, October 4, 2010

Bukannya mudah..

Salam n Hi Bloggers,
Entry kali ni aku nak crita skit pengalaman pertama kali bekerja setelah habis study. Masa mula-mula tu, memang agak sukar nak dapat kerja. Tak terkira dah berapa banyak surat memohon kerja yang dihantar namun masih aku ni tak laku. Until la one day aku terpikir, Apa salahnya aku buat kerja sambilan ataupun `freelance'. Melihatkan pada sorang rakan aku yang buat kerja freelance sebagai seorang advertisement graphic designer selama 3 tahun dan mampu meraih keuntungan ribu-raban tiap bulan. Maka aku pun nekad nak ikut jejak langkah dia.. walaupun kelulusanku bukanlah dalam bidang tu. Tak kisah lah. Janji rasa-rasa bleh buat, then gohed je la. So camni la rupa bisnes kad aku..


Memula tu memang agak sukar gak nak carik pelanggan. Tapi berkat dari kesabaranku, akhirnya aku berhasil meyakinkan sorang client dari syarikat pembuat baju kurung berjenama Sri-Anni. Mereka mahukan aku merekabentuk iklan mereka dengan memberi penekanan kepada beberapa perkara berikut:

- Pemakaian baju kurung hendaklah disenangi kedua lelaki dan perempuan.
- Baju kurung bukan sekadar diguna untuk majlis-majlis tertentu sahaja.
- Motto iklan 'Bergaya Tanpa Sempadan'.

Maka aku pun mulalah merekabentuk iklan tersebut dan alhamdulillah minggu berikutnya aku terus menyerahkan hasil kerjaku kepada mereka..


Aku upah model Erolnukman untuk bergaya dlm iklan ni. Hasilnya, aku menanggung hutang beribu ringgit kerana client pertamaku tak bayar upah iklanku tersebut. Dorang tak tau betapa tekunnya aku menghabiskan masa semata-mata untuk merekabentuk iklan yang terbaik untuk mereka. Ahhhh begitulah nasib ku ketika tu. Kemudian aku melangkah kembali dengan semangat baru, mencari pelanggan seterusnya. Mungkin kerana rezeki ku, tiba-tiba aku mendapat panggilan daripada syarikat Nike. Owh sukanya hati aku waktu tu. Aku bergegas bertemu dengan mereka dan mintak segala requirement yang sempat ku catit which are as follows:

- Nike perlu diserapkan kedalam unsur-unsur tradisional melayu.
- Target iklan adalah untuk kaum lelaki.

Memula tu memang agak mencabar gak la. Bayangkanlah buat iklan untuk syarikat besar camni. Hampir dua minggu aku memerah otak untuk menyiapkan iklan mereka... dan akhirnya iklan tu siap serta terus aku postkan ke syarikat induk mereka yang berpengkalan di USA.


Memandangkan asal jenama ni dari USA, so aku confident la letak set kondom kat depan lesung tu supaya nampak lebih komersil. Hampir 14 bulan aku menunggu jawapan daripada mereka. Namun segala email aku langsung tak berbalas. Malah, aku langsung tak dapat bayaran. Camni la rasanya hidup jadi freelance. Apalah salah aku sampai dikenakan dugaan sebegini rupa. Namun kekecewaan aku tak lama apabila seorang rakanku meminta aku untuk merekabentuk iklan syarikat kek lapis mereka secepat mungkin. Rakanku tu siap bagi deposit RM140.00 agar aku dapat menyiapkan iklan kek lapis tu on time. So far requirement yang dia bagi hanyalah motto 'Bukan Setakat Kek Lapis'. "Jangan lupa letak logo halal n apapa lagi logolah kat iklan aku tu nanti ok!"..kata-kata tu masih jelas lagi dalam ingatan aku sampai sekarang. Memandangkan masa yang terlalu singkat, aku pun bekerja siang malam untuk menyiapkan rekabentuk tu. Alhamdulillah aku berjaya menyiapkan on time dan beginilah hasilnya..


seperti biasa, aku gunakan khidmat Sen sebagai model. Semenjak iklan kek lapis tu siap, sampai sekarang rakanku tu tak jawap talipon aku. Bukannya apa, aku hanya mintak bayaran selebihnya yang berjumlah RM14,000 seperti yang telah dipersetujui sebelum tu. Betapa kecik hati dan kecewanya aku time tu. Memang dalam hati rasa nak give up je. Semenjak dari hari tu, aku menghabiskan sisa-sisa hidupku di kedai kopi.. dari pagi sampai ke malam. Until one day sorang tokey sebuah bank terkenal memintaku merekabentuk iklan mereka. Memula tu memang agak keberatan aku nak terima deal tu. Tetapi setelah mendapat support from keluarga, maka aku terima deal tu dan berjaya menyiapkannya selama 3 hari. Beginilah hasilnya..

Dengan mengetengahkan Florance sebagai model sexy, aku yakin clientku akan berpuas hati. Setelah membuat presentation dengan tokey bank tu, tanpa berfikir panjang aku dihumban oleh sekuriti keluar bangunan. Sampai hati korang ye. Dan semenjak dari hari tu, aku tak nak buat kerja-kerja freelance ni lagi! Arghhhh serik weii!..

Till then, jumpa lagi di lain hari.. salam n happy blogging! XD

31 org terbiut:

ztie said...

body sen menarik! hahaha sik mok mek meli kueh ya... hahahaha...
flo.. wiwit!! oh. flo.. kenak ktk sanggup jadi model ??
vivian director nike duhal

bang... keja freelance ngn kmk mok? ekekekeke

syaftome said...

hahahahaha...
perey aku tok...

mula2 aku ingat tek cita mena...
paduhal tek bulak jak...

kacak pa iklan nike...
memang ada ciri2 traditional...
nice...keep it up...

p.s: jgn mudah mengalah...
kelak pasti ada yg mok bayar utk iklan ktk ya...haha...

erolnukman said...

kahkahakhakha...aku pun ada juak?haha..sik patut bnr cdak ya mreject iklan2 kau ya eh..bukan calang2 model d pakey kau ya.hahaha!
pa kat tepi lesung baru nike ya?kat blakang siap ada gmbar...ermmm,,mcm kenal..kekeke

labulabi said...

yalah erol.ku prasan da gambar lain di blakang lesong ya.sakit perut mbak tetak eh.da ka org main tenis k baju kurung.wakakaka.

Amni said...

Kitak tauk sik kmk serius maca mula2.. ekekekeke....tulah juak kitak.. main2 duhall.. haihsss..... ada benda baru bok mek tangga.. sik pernah tanggaaa.... hahahahhah

SEN said...

sikkkkkkkkkkkkkkkk patut x laku iklan lueh lapis ya..ptt lah lamak mok nagih komisyen iklan ya..sik laku duhal..

flo, flo..sanggup nya jadik model iklan bank gya..

kaljis aka onggon said...

hahaha Sen... udah lah ko Sen hahahaha... :P O tedah flo jadi model jamban indah haha.. Sabar flo.. sabar..

BSI said...

adoheh..gambar tergantung ya mcm sebaris artis porno jak eh..hahah tIDAKKKKKKK!! saya bukan luna maya!!

seksi flo eh..fhewwwwwwitt!!

RaMa-RaMa Fareeza said...

owh tedah kawan ku si kiko (flo)...jangn ktk moha ko...F n F jaga2 ktk mun kiko moha..hahha...sikda lampu merah mun nya moha...hahha lucu eh....

RaMa-RaMa Fareeza said...

owh baruk teringat...nasib si kiko gik bercuit..mun x hahah moha nya nangga tok hahah

miss Fida said...

hahahaha...FLo paling seksi...Kiko jgn marah ah...

Ninie Nordin said...

kmk tepesona ngga lesung batu cap nike. gik ada ka? mak kmk alu bkenan koh ngga lesung batu yaa. grrr.

ciK LyndaWawa igUana said...

oi..gambar pa ya?
kondom ka?/


tulah lok..
barang pakey makan dipolahnya kedak spender.
ish2ishish...

AmirFX said...

KACAK! Model kali tok cukup perfecto.. hahahahaaa...

syahira ariff said...

hahahahahahahha
geli eden nak beli kek lapis tu

Big Momma said...

mun ada raja lawak online, kitak jak megang title ya..

tedah sen ya..... besar royaltinya dalam blog tok...hihihi

fLo said...

Yobih!!!bkn2 jak...p xdpt ngalah sen yg salu jd model pilihan...hahaha...
Bang odio xda byr gaji kmk eh!!! Hahaha...
Eeuuuwww...peach rahsia selama ini jd model seksi...haha

Faizal n Fashitah said...

Hi Zatie,
Aiee rugi la mun sik meli kuih ya.. kedong Sen molah promo bah hehe. Ermm flo sanggup jadi model sebab nya mok ngekot jejak Sen yeRrr. Aaa vivian bukan director, tapi mangsa tuan empunya umah ya hehehe. Keja freelance ngan kamek? blehh.. lak molah iklan! hhee.

Hi Syaftome,
Kira kisah mena juak la ya koh. Kisah mena yang dibulak2 ekekekekeke. Kacak ka iklan Nike ya? maksehhh hehe. Wahh siap berik kata2 perangsang gik ya. Maksehh! ehehee..

Hi Erol,
Yalah ku eran, pahal suma mereject iklan2 dipolah ku tok hoh. Aaa nok depan lesong batu ya ka? baca ko atas nun.. KONDOM maaa ekeke..

Hi Labulabi,
Haa.. cam kenall jak muka lam gamba rah dindin blakang nun hoh hehe. Ermm munkin satu hari nanti suma urang akan main tenis makei baju kurung bah hehe..

Hi Amni,
Aieee...crita bena la ya hehehehehe. Errr benda baru apa ka ditanggar kitak ka? eheh..

Hi Sen,
Yalah ku eran koh Sen eh. Iklan dipolah ku kacak2 tapi apakenak la sik laku ndah koh haiyaaa..

Hi Kaldu,
Kacak sik model2 dalam tok? huhuhu..

Hi Rama-rama,
Aaaa.. sik nya moha asa mek. Lak mun nya moha2 lak, ilang kiut lak ekekeke..

Hi Rama-rama,
Aaaa nya tengah bercuti duhal. Lak ada nya nangga ba hehehehe..

Hi Miss Fida,
Aok benar ya.. kiko jangan marah aa yerRRr

Hi Ninie,
Ermmm pegi kitak rah kedei2 Nike berdekatan. Munkin ada jual rah sinun. Munkin laa..

Hi Cik Lyndawawa,
Aaaa tok mesti sik baca abis entry mek tok. Ada mek explain apa benda nok lam gamba nun haaaa ehek. Ermm alaa nok nama mottonya `Bukan setakat kek lapis'.. so polah jak la kek lapis ya dapat juak k jadi spender ehek..

Hi AmirFX,
Mantap model2 kali tok hoh huhuhuh..

Hi Syahira,
Alaaa nape taknak beli? murah je kek tu hehehe..

Hi Mama,
Uishh sikda la mek sehebat ya koh. Susah2 aje mama tok ehek..

Hi Flo,
Aaaa camne la mek nak bayar gaji ngan kitak sedangkan sidak client sik bayar upah kamek ehek. Anyway, anda nampak menyerlah lah dalam iklan ya koh heheehe..

misz myza said...

Ahahahahahaa.. kelakar la gmbr.. Kreatif...

yahaya said...

lawak..hehe

Faizal n Fashitah said...

Hi Misz Myza,
Gelak n kita buat senaman muka diawal pagi ehek XD

Hi Yahaya,
Jom meh join gelak pagi2 ni.. baik untuk awet mude yerRRr hehe

hannaH said...

olakaseh..patut lah kenak rejek byk kali..terlampau berbakat..

Juelina Stanie (AJ) said...

yobih!!pix c sally (florance) yg last ya
maok luput ku tetak
ko tok nang gila!!pecah perut bc blog ko tok
nang terbaik dr ladang editing ya!hahaha

willie a.k.a reptoz said...

Lawak lawak, terutama sekali si SEN ya. Hahahaa!

Faizal n Fashitah said...

Hi Hannah,
Ermm yalah kali hoh. Kotan terlampau berbakat.. hancus iklan ehek..

Hi AJ,
Aaaa.. kacak hoh Flo posing kedak ya hoh ekekeekek...

Hi Willie,
Owh Sen as usual laa.. memang photojenik ekekeek..

ciK LyndaWawa igUana said...

heheh..
edit gambar gikk aie...

citrawarna kat unimas jak..
malam sabtu ada sixth sense..
datang!!!jue..

mysimplylife said...

HAHAHAHA...
lawak giler...!!!
ini based on the true story ka odio?
ahahaha..no wonder la kena reject semua.. LOL!
ahahahaha~

Cyril Dason said...

Nice one.. loving your photoshop skills!!

-cyrildason.com

Faizal n Fashitah said...

Hi Cik Lyndawawa,
Aaaa ilek lok.. gik bz mulei baby tok hehe. Lak2 kit mek ngedit gik huhu. Aaaa Citrawarna di Unimas duhal. Apa functionnya ka? Apa kes? yerRRr

Hi Gadie,
Aaa.. yupp.. based on true story yang tak true ekekekek...

Hi Cyril,
Thanx for visiting bro! XD

Queen Bunga said...

hahaha. lucuuu! ya juak kalerpul kaler kondom? muka sen jadi model sloar dalam kenak porn jakk. hahahahhahahahaha.

Faizal n Fashitah said...

Hi Bunga,
Aaa.. muka Sen nang versatile ba. Aaa ya bukan seluar dalam ya. Ya kek lapis ya koh ehek..