Sunday, October 17, 2010

Merealisasikan Fantasi

Salam n hi bloggers!
Semalam aku dok lepak-lepak kat umah n got nothin to do. So tetiba je muncul idea untuk buat superimpose for something yang agak different and challenging. Masa tu aku pun terpikir, syok jugak kalo aku bleh buat sesuatu yang bleh surprise wifey n buat dia makin sayang kat aku. So semalam gak project superimpose ni pun bermula. Aku gunakan gambar pre-wed kitorang dulu n mixed up dengan gambar-gambar fantasi. Memang agak mencabar gak la time buat benda ni. Alhamdulillah atleast berhasil gak semua gambar. As apa yang aku expected, wifey's face nampak so excited bila aku tunjuk gambar yang aku hasilkan tu kat dia.

Garden of Eden

gambar kat atas tu, aku bayangkan seolah-olah berada di Taman Kayangan. Memang aku sengaja edit the whole picture supaya nampak kekartunan skit. Same editing technic untuk gambar kedua; Cuma aku tonjolkan penampilan kami berdua supaya nampak menyerlah skit.

Just The Two Of Us

The third picture plak aku ambik background dari crite Alice in Wonderland. This one is my favourite.. and paling mencabar. Hampir sejam aku dok depan laptop tekan-tekan photoshop just to get the right lighting, pixel, color etc.

F&F in Wonderland

Dan gambar last skali ni wifey aku paling suka. Aku superimpose dia, dan bagi dia tunggang kuda unicorn. Syok kan bila benda-benda fantasi camni bleh jadi reality dengan kuasa photoshop ehek.

Princess and Her Unicorn

Sebenarnya gambar-gambar kat atas ni hanyalah nak testing skill je. Tapi ada gak terpikir nak buat this kind of service especially untuk couple2 yang dah kawen or yang nak kawen nanti. Yupp, kalau korang nakkan gambar wedding korang lain daripada yang lain.. maka bleh la carik aku or email me or masuk terus ke laman blog Terbiut-studio melalui banner kat bawah ni:

faizalhamdan@gmail.com


Basically untuk Pre-wed pictures, aku akan work together dengan jurufoto just to get the right shot, lighting and effects seblom aku bleh edit gambar tu nanti. Memang la aku akan cas service camni, tapi korang jangan takut. Kalau aku buat, memang murah giler. And untuk gambar-gambar korang, aku akan pastikan siap in high quality.

Selain dari tu, bagi yang single-mingle pun aku bleh gak edit. Ada la sorang blogger ni, hari tu dia mintak aku edit gambar dia. Katanya nak buat kenangan. Dia ni memang minat giler kat crita Tomb-Raider. So aku edit la ikut requirement dia. Dan ni lah hasilnya..

Mohamad Enjelina Bin Joli

So amacam bro. Cun tak? ehek. Nama blog mamat ni ialah 'saytuntDARIcheraka'. Aku pun baru je kenal dengan dia ni. Orangnya baik. Bleh tahan gak la crita kat dalam blog dia tu. So kalo korang nak berkenalan dengan dia, terjah-terjahlah blog dia okeh? ehek.

Oklah peeps. That's all for today. Once again, if teringin nak buat gambar wedding macam kat atas tu, don't hesitate to email me ok? Till then, happy Sunday and salam! XD

36 org terbiut:

erolnukman said...

aok..pernah kmk tpikir kenak ktk sik molah bis dgn mmemanipulasi gambar2...polah kacak2...caj iboh mahal gilak.mun gmbar2 bak boleh2 bgerak ya mahal ckit la..hehehe!

Asma Jalalyna said...

ABG... lak mek carik ktk... coba ktk share photo tok ngn Kukubesi... mesti cdak tkejut sbb ktk pun hasil kacak gk... Datuk SMS pun kalah... terbaik abg...

labulabi said...

wakakaka.kompom ada.mula2 jak seyes crita,ujung2 mesti
da juak org lain join skali.hehehe.

AmirFX said...

Aok ooo.. Boleh bukak bisnes... Berapa nak d charge tek? Kelak ambik komisyen jak... haha.. Boleh tok... yerrr...

Anne said...

COOL! that's all I can say about ur entry bro:)

Ninie Nordin said...

kmk mok! kmk mok! tapi tggu dah kawen la. da lam 3 4 5 6 taun akan dtg. erk. maseh ada ka tem ya?

IMAGINASI~

SitiMashitahSaidin said...

canteknya gambar2 tuh.... lagi2 yg atas kuda tuh~

SEN said...

mun mok bejual cucor boleh juak kah polah gamba2 kdak ya..?knak enjelina ya x lebar bibir nya owh...?

Cik Bulat said...

huisy. lawa ouh gambar2 tuh ! spe edit? sndiri?

ciK LyndaWawa igUana said...

eeee...
u guna bebahasa melayu laa..
tidak guna bahasa sarawak..
nway..
gambar sen xda!!!

willie a.k.a reptoz said...

Faizal,

Kinek tok konsep wedding photos dah berubah sebab banyak competition. So Sidak Saiful Nang ngan KukuBEsi main benda macam tok, ngedit org kedak berada di kayangan.

Sik ku sangka u boleh molah. Mun kedak tok, kali ada projek ku merik kawu kelak. Tapi kawu kenak merik aku brp u molah sekeping supaya aku boleh molah charges kat couple.

Ok bro?

misz_atiey said...

cantek!! mok juakk!! XD

Faizal n Fashitah said...

Hi Erolnukman,
Wahh...1st komentar eh ekeke. Yalah. Lamak dah terpikir benda tok. Cuma gik lom brani nak molah ba. But since nektok aku nang dah confident, so I think bleh polah bisnes jak lah ehek. Aaa mun nok gerak2 ya pun bleh polah juak. Ya ada mahal kit la bayar ekeke..

Hi Asma,
Okai.. carik jak mek ehek. Uishhh sidak KukuBesi ya ka. Cuak kamek ngan sidak eh ehek. Sidaknya lain style, kamek lain style. Kamek budak baru belajar. Sidaknya nang dah lamak famous ehek..

Hi Labulabi,
Yalah. Sik juak bes mun sikda k tetak nak? hehehehe..

Hi AmirFX,
Aok boleh.. asal ada customer jak. Inform jak. Lak ngato komisyen ngan ko hehe..

Hi Anne,
Thanx Anne. Sikda teringin mok remake your wedding photo jadi kedak tok ka? XD

Hi Ninie,
Aaaa sikpa.. insyaallah 4-5-6 taun akan datang lak kamek masih gik molah benda2 kedak tok bah.. boh riso ehek XD

Hi SitiMashitah,
Thanx ehek. Nanti kalo ciksiti kawen nanti n nak buat photo camni, ciksiti contact je kite orait? XD

Hi Sen,
Yahhhh... bejual cucor ka? blehhh. Amik gamba ko nok terbaru.. lak ku edit ngkahnya dalam cucor ekekeke. Ermmm ya Enjelina Bin Joli versi bibir nipis bah hehe..

Hi CikBulat,
Lawa ke? Thanx ehek. Ha'ah saya sendiri edit. Kalo cikbulat nak buat wedding photo camni, bleh la contact saya nanti yek? XD

Hi Cik Lyndawawa,
Aiiee..yalah bagus k bahsa melayu hoh. Kita kan 1Malaysia yerRRRr ehek. Ermmm hari tok Sen direhatkan buat sementara waktu koh ehek.

Hi Willie,
Okai no problemo. Sound2 jak klak k. Just email me and pasal pricing nya lak kita bleh discuss la k. Becoz tok kira new business to me.. so part pricing ada blur skit la hehehe..

Hi Atiey,
Haaaaa.. since Atiey nak kawen lak, bleh la dapatkan service kamek tok kan? XD

kata kila said...

arghhhhhhhhhhh.cantiknya gambar edit!!!

Khairul Antasha said...

nang terer ktk teh..kacak2 jak gmbr.. mun mok berjual laksa blh juak kah polah kdak ya? :P

Robot | Sakti said...

lawa la edit.
macam duduk dunia fantasy lak.
hehehe :)

Merapu tapi bukan Mengampu

Faizal n Fashitah said...

Hi Kila,
Kalo Kila nak gamba wedding camni nanti, contact je la kite orait? XD

Hi Antasha,
Aaa mun mok bejual laksa pn bleh juak. Anta kitak gamba kitak ngan kamek ah. Lak mek ngeditnya hehe XD

Hi Robot Sakti,
Dunia fantasi.. syok kan? hehehe. Anyway, thanx for singgah XD

Sue said...

rasa nangga scene dalam magika jak..mek suka gmbr 1st ya..kacak.. ;) blh lah soh ktk edit gmbr kawen mek klak o.. ;p

ztie said...

edit k kmk lok.lak mek brk gmbr bdn jak.muka sik boh

SitiMashitahSaidin said...

yeyeye... dapat sponsor... orait2..
nati tuntut janji~
:P

tia said...

terbaekkk!
:)

Faizal & Fashitah said...

Hi Sue,
Owh kedak scene magika ka? ehek. Anyway, if kitak mok klak.. just inform jak mek ok? klak bleh negotiate price skali ehek..

Hi Zatie,
Sik perlu glak koh. Kamek byk nyimpan gambar kitak koh hehehehe...

Hi SitiMashitah,
Aaa nak sponsor skali yek? inshaallah kalau murah rezeki nanti apa salahnya kan ehek.

Hi Tia,
Thanx :)

BSI-BSR-VIVIAN said...

kmk maok dipolah gia juak!!! mek sanding dalam aek..bleh sik? tepi2 kmk ada piranha dan jaws. boleh sikk?

syaftome said...
This comment has been removed by the author.
syaftome said...

memang terbaeklah bro...
suma mmg cam real jak...
tp gmbr ke-4 ya kurang ckit...
cam x cun jak lighting nya...
but the one i love the most is the 2nd picture...

kmk tok hngat2 taik ayam jak blaja photoshop ya...
kejap2 rajin...kejap2 malas...

Faizal n Fashitah said...

Hi Beauty,
Padah jak camne kitak mok gamba kitak lak. Kitak mok lam perut jaws, nunggang ikan paus, semua mek bleh polah hehehe...

Hi Comment deleted,
Okeh been removed by author yerRr egegege..

Hi Syaftome,
Thanx for the comment. Well, biasa la nok nama 1st superimpose benda nok kedak tok.. tauk ada nok sik perfect nya bah hehe.
Anyway, blaja photoshop memang mok ada minat juak bok senang nak master benda ya ehek XD

Amni said...

Best2! nang kreatif kitak.. dapat income lebih mun gia... lak mek war2kan ngan member mek yang mok... heee.... gambar mek nagn mirul sik mok mek.. ekekek...

EDDYLEBS said...

Oii nah....kalah persandingan kayangan angkasawan negara tok eh...nang kacak walaupun setakat super imposed....

Coffee Girl said...

Gambar di Wonderland ya kacak sungguh!

dukunlintahplk said...

gambar nok no 2 ya best!!

Cyril Dason said...

hebat gambar super impose kitak... Klak mintak service kitak mun mok kelainan. blh save duit sewa gaon pengantin.

cyrildason.com

Juelina Stanie (AJ) said...

wah kck juak editing ya pok!
stail eh

Encik Psychopath said...

love wonderland pic.

Faizal n Fashitah said...

Hi Amni,
Yalah.. seyla jak war-warkan hehe. Atleast ada laa juak income skit2 hasil daripada benda nok diminat mek tok ehek..

Hi Eddy,
Uishhh.. sikda la sehebat sidak ya eh hehe. Anyway, thanx! XD

Hi Coffee Girl,
Kamek suka juak gambar di Wonderland ya hehe..

Hi Dukunlintah,
Lak ko nikah lak, mun perlukan service photo kedak tok.. carik jak aku ah hehehe..

Hi Cyril,
Oraitt no problemo. Just contact jak aku XD

Hi AJ,
Maksehh AJ ehek..

Hi Encik Psychopath,
Welcome to my blog n Thanx! XD

HonEyBuNNy said...

cantiknya...suka la...tambah yg gmbar naik kuda tu..heheh

Faizal n Fashitah said...

Hi Honeybunny,
Suka tak? ehek. Ermm saya pun baru nak blaja bende ni so inshaallah it'll be better from time to time la XD