Thursday, February 17, 2011

Tutorial : Lukis Kete Kartun Guna PS

Assalam and hi all,
Since aku buat entri pasal Katun Kete Datang Lagi, maka ramailah yang mintak aku buatkan tutorial camne nak create kete comel camtu. Actually, bagi sesapa yang dah biasa gune Photoshop.. memang agak mudah la. Cuma perlukan sedikit kreativiti je. Okeh, so untuk tutorial ni; aku nak kete Ford Fiesta jadi katun plak. Memandangkan baru tadi aku nampak Nuffnang promot pasal Ford Fiesta ehek. Anyway, jom kita mulakan!

WARNING:
Tutorial ni mungkin agak kompleks. Sesuai untuk sesapa yang dah biasa dengan Photoshop. Walaubagaimanapun, bagi beginners also bleh cuba test try gak.
Tada hal punye ehek..



BAHAN-BAHAN:

1 File Ford Fiesta tanpa tayar (Sila copy kat link ni: Ford Fiesta)
1 File Tayar Perghhh (Sila Copy kat link ni: Tayar Perghhh)
1 Camca Photoshop Software

CARA-CARA

- Bukak Photoshop dan createkan file baru (Untitle-1) dengan canvas sekurang-kurangnya 800x800 pixel dan background transparent.
- Kemudian, cut and paste Ford Fiesta file tu ke dalam file Untitle-1 korang.
- Gunakan Free Transform dan Skew (Edit - Free Transform, Edit - Tranform - Skew) untuk membentuk kete tu jadi macam kat dalam pic bawah ni.

Sila klik untuk membesarkan imej

Once dah puas hati, savekan terus okeh. if not, korang bleh la Undo Undo dan Undo hehe.

- Settle je tu, masuk ke Liquify (Filter - Liquify) untuk membentuk arch kat ruang tempat tayar. Gunakan Warp dan Bloat tools untuk buat keje ni. Brush sizes plak, ikut kesesuaian la.

Sila klik untuk membesarkan imej

Jangan tergesa-gesa. Buat pelan-pelan. Once hasilnya nampak menarik di mata, then savekan.

- Lepas tu, korang cut and paste plak file Tayar Perghhh. Pastikan layer file ni di belakang layer file Ford Fiesta.

- Sekali lagi, gunakan Free Transform dan Skew (Edit - Free Transform, Edit - Tranform - Skew) untuk membentuk tayar tu jadi macam kat pic bawah ni..

Sila klik untuk membesarkan imej

Korang pandai-pandai la adjust sampai korang puas hati. After that, savekan.


- Then korang select plak layer file Ford Fiesta, potongkan elok-elok kat arch tempat tayar tu supaya nampak as if tayar tu terkeluar sket. Gunakan Lasso tool okeh. Kat pic bawah ni korang bleh tengok la mana satu yang aku maksudkan.

Sila klik untuk membesarkan imej

So yang bawah ni plak, rupa arch tu lepas dipotong..


Sila klik untuk membesarkan imej

- Lepas tu, create plak satu petak hitam dan pastikan ianya jadi layer kat belakang layer file
Ford Fiesta tu.

- Then, gunakan Lasso Tool untuk potong bahagian yang kita tak nak so that ianya jadi macam shadow for the car. Contoh macam kat pic bawah ni..

Sila klik untuk membesarkan imej

Okeh, dah pun selesai. Untuk finishing touch, korang bleh la guna
Plastic Wrap tool (Filter - Artistic - Plastic Wrap) untuk kasi body Ford Fiesta tu nampak glossy and menarik. So untuk tutorial ni, camni la hasil yang aku dah siapkan tadi..


YerrRr siap ada iklan Ford Fiesta tu. Actually ayat tu aku ambik from iklan Nuffnang. Saje je tolong Nuffnang promot kan yerRrr ehek. Tentang background pci tu, terpulang pada korang la color apa yang korang suka. Okeh all, tu je la entri aku buat kali ni. So korang bleh la cuba test try plak okeh? Aku nak sambung balik keje ni. So take care all,.. salam and chow! XD

21 org terbiut:

AmirFX said...

1st.. haha.. KAcak ehhh... Polah keta lambo gik...

Siti Fatimah Fuzz said...

wahh...bestnya

A.s.t.i.n.a said...

FF.. pandei kitak oooooo.. jeles mek

Ms Tikot said...

Maok terror photoshop baru boleh tok...

d_tieah said...

Huhh..
Bna2 perlukan kesungguhan+ketelitian owh..
Kmk xpatlah, bz dgn kerja+study+blog pun dah kesian..


Entry Terbaru : Encik Facebook Saya Semakin Kacak

Wan_hazel said...

mek nak coba eh...mok pake krta dik pun..ahahha...makceh tak

erolnukman said...

hehehe...bjaya...tq!
agik2...=P

Sophie Al-yahya said...

ooohhh..ok, dah faham dah..

senang faham lah tutorial abg odio.. =)

labulabi said...

best pok.mok ku molah nya kelak.hehehe.

fLo said...

xrajin mek edit...lak mun edit pa2 mek nyuroh ktk okeh..foc aahhh...hahahaha...

Coffee Girl said...

Yerr.. terrer na kitak makei Photoshop oo. kamek pakei ya utk buang jerawat, bintik hitam dan kedut2 di muka dlm gambar jak hahaha. belum advance kedak ya, sebab malas sebenarnya. Kacak la ad ya. sine jual kereta terbiut ya tek?

Redbloodsnow said...

EEE....SGT LAH BAIK HATI KOH KTK NK MOLAH TUTORIAL GTOK....THUMBS UP. TP MEK MUN SAL PHOTOSHOP TOK. SEDETAILS NI PUN...KOMPOM BENGAP! HAHA

SyedGraphiX said...

hahaha! terbaik kott

hani apandi said...

kmk sik pandei edt.wpun dah d ajar org berkali2,haha respect ngan ktk! :)

SweetyMui2 said...

wahhh macam lam komik berwarna jak eh..hikhik

Siti Mashitah Saidin said...

oooo... dasat giler... x reti jugak.. hahaha... :P

willie a.k.a reptoz said...

thanks bro. sik rugi ngabas blog u.

Faizal n Fashitah said...

Hi AmirFX,
Uihhh alu nyoh molah keta lambo ndah ekekeek...

Hi Siti Fatimah,
Best kan? ehek XD

Hi Astina,
Aihhh sikda la pandei ney ehek..

Hi MsTikot,
Sikpa...slow2 ba blaja ehek..

Hi D_Tieah,
Sikpa..lak2 ada free time, coba jak ehek XD

Hi Wan,
Oraitt no problem ehek XD

Hi Erol,
Uihhh ilek lok..lak2 molah tutorial gik hehe..

Hi Sophie,
Haaa senang nak faham kan? Alhamdulillah hehe..

Hi Labulabi,
Polah jangan sik polah hehe..

Hi Flo,
Yahhhh alu nyoh mek edit ndah hehe..

Hi Coffee Girl,
Kira ok juak la atleast kitak pandei juak makei photoshop ehek. Ermmm keta terbiut ya mek jual yerRrr egegege...

Hi Redbloodsnow,
Sikpa Zie,... blaja jangan sik blaja hehehe...

Hi Syed,
Tenkiu! Tenkiu hehehe..

Hi Hani,
Yahhh alu respect! kembang kuncup dah idong mek tok ekekek...

Hi Sweetmui,
Macam ka? ehek.. kitak pun blaja la juak lak ah XD

Hi Mashitah,
Alaa...bleh blaja tu.. XD

Hi Willie,
Welkam Willie hehe

Norris said...

aie...photoshop apakeiktk?kacak woo..lak coba

Faizal n Fashitah said...

Hi Norris,
Aihh makei PS 5 jak ya hehe. Coba jak lak hoh XD

champ said...

nice info and steps. mauk juak mek nyoba tuk ngan gambar keta mek.