Sunday, February 13, 2011

Resipi Spicy Lasagna

Assalam and hi all,
Wahhh dalam minggu ni memang aku sibuk betul nak settlekan keje and tempahan header from my clients. Letih gak wOo. Tapi takde la sampai mengabaikan blog ni ehek. Anyway, lama gak aku tak buat entri pasal resepi kan? Okeh, so hari ni aku nak ajar korang cara-cara buat Lasagna paling simple tapi sedap. Jom kita prepare bahan-bahannya..


Bahan-Bahan:


4 Biji Telur
2 Camca minyak
1 Ulas bawang
1 Bungkus Daging Cincang
1 Bungkus keju cheddar
4 Cawan tepung gandum
1 Gulung Aluminium Foil
1 Botol lada hitam

Cara-cara,

Mula-mula, pecahkan kesemua telur yang ada. Untuk resepi ni, DANBO dengan senang hati nak tolong aku. Sebab dia pun nak tau gak camne buat Lasagna simple ni. DANBO suka makan Lasagna kot.


Okeh, kemudian potongkan 1 ulas bawang. Potongkan halus-halus supaya Lasagna kita nanti akan jadi lembut, empuk dan sedap. Seperti biasa, aku lebih suka potong bawang ni guna gunting la. Korang pun bleh cuba gak okeh.


Kemudian, kita gaulkan rata bawang dan telur yang kita sediakan tadi. Tuangkan 2 camca minyak masak ke dalam frying pan dan masakkan ramuan tu. Nota penting: Jangan biarkan DANBO terlalu hampir dengan frying pan..


Orait! selesai je semua tu, keluarkan adunan yang kita masak tadi dan toskan minyak sehingga kering. Ambik daging cincang dan gaulkan dalam tepung gandum selama beberapa minit. Masukkan 1 cawan air suam dan gaulkan sehingga rata. Ambik keju ceddar dan panaskan dengan frying pan sehingga cair. Tuangkan keju tersebut ke dalam adunan tepung berkenaan. Gaulkan sekali lagi sehingga warna tepung berkenaan bertukar menjadi kuning keemasan.

Potongkan aluminium foil sebesar 30cm x 30cm. Ratakan adunan berkenaan dan bungkuskan elok-elok dalam foil tadi. Buat 2-3 lubang kecil pada permukaan foil. Angkatkan perlahan-lahan dan tuangkanlah ke dalam seluar anda, sebagai tanda macho. Makanlah telur yang dimasak tadi tu. Cadangan hiasan: Letakkan biskut Marie kat atas telur tadi. Semakin hangus telur tu, maka semakin sedap lah rasanye. Perghhh sungguh menyelerakan!


Okeh tu je la resipi buat kali ni. So korang bleh la cuba resipi ni okeh? Aaa sebelum aku mengundurkan diri, aku nak announce satu bende lagi ni. Kepada sesiapa yang bercadang nak cari pet,.. well aku tengah nak jual pet aku ni.


Yuppp.. aku nak jual tikus aku ni. Harga murah je, RM1000 sahaja. Tikus ni senang nak jaga. Cuma kena berbelanja lebih sket untuk beli rokok dia la.

Orait peeps! time to go now. So to all out there, have a nice day.. kita jumpa di lain entri.. salam and chow! XD

25 org terbiut:

♥e'in♥ said...

nape mcm hangus je telur 2?? huhu..

Khairul Antasha said...

sabajaklaa ngan resipi ya..hahaha..malasskuuuu

tikus ya merokok kah? nang ada..rokok mahal nektok..

A.s.t.i.n.a said...

aihh nyamann ehh.. kitak sine tok Kuching kah?? mok mek gi umah kitak mun mek balit kuch..

C I K . F Y Z A said...

lasagna yg garfield suka makan tu erk?
rasa dia cam na erk?

saudara terpilih untuk menyertai 'CONTEST 50 FOLLOWERS CIK FYZA'...kalau sudi silalah join ye?

VIVIAN said...

konfius mek..antara maok percaya ka sik resipi ktk tok dan cara memasak ya.ahaha

fLo said...

hahhahaha~ mena eh konpius dgn resepi...dpt d guna pake x...mek nk masok utan dh tok...refer resepi jak la pake msk...xda kedey mkn...huhuhu...

labulabi said...

kesian ku nangga danbo ya.sampe ati ko nunok nya pok.hehehe.malas ku ngetest resepi ya.kompom x pat makan punya.wakakaka.

AmirFX said...

Sayang tikus ya dijual.. Simpan jak.. Rare species ya.. Bukan senang nak carik tikus pandey merokok nektok.. haha...

ztie said...

ktk makey daging cincang tikus ka?

Ninie Nordin said...

kesian danbo. angus d ntam bang odio. jadi mangsa keadaanya. sik pa danbo arr. janji kiut jak danbo k.

SANDRA AZWAN said...

eermm.....sedapnye!;-P

Ms Tikot said...

Hehehe.. benar x cerita resipi ktk tok... tang melelat-lelat jak ;-P

Big Momma said...

tua ija rupa tikus nok dijual ya...............hahahaha

erolnukman said...

dah agakkkk......hahaha! mula2 dah mcm best...

Embun Malam said...

aihhhh... cekewa mek nangga... huhuuu... bok nk molah system barter ngn ktk tek... kita exchange foods...

Anne said...

adeh cam real jak mula2 baca resepi ya hehehe....

Mizz Farah said...

nak tnye, ade amik tempahan untuk banner exchange cam kat atas tu tak ??

HonEyBuNNy said...

first tgk terliur sudah..heheheh

Rudy said...

tikus ya ngisap rokok kretek sik?..ada murah kit..rokoknya..wakakakkakaka

Faizal n Fashitah said...

Hi ein,
Errr...memang pun hangus hehhe..

Hi Antasha,
Aihhh nyaman resepi ya huhu. Aaa kitak mok meli tikus kamek ya ka? ehehe...

Hi Astina,
Aihhhh? telo digoreng angus kedak ya pun nyaman juak ka? hehehe. Aok..mek kat Kch XD

Hi Cik Fyza,
Ha ah.. tapi yang ni telur goreng biasa je hehehe. Aaa okai, inshaallah ada kelapangan, saya join okeh? XD

Hi Beauty,
Aaa...cayak la..jangan sik cayak ekekke...

Hi Flo,
Aiee...coba jak lak ah hehehehe..

Hi Labulabi,
Aaaa sikpa, Danbo ya skali skala angus pun sikpa ekeke. Aihh coba jak nun ekeke..

Hi AmirFX,
Aihhh...neypat nyimpan lamak2.. kerin poket mala jak mintak beli rokok ekeke..

Hi Zatie,
Aaa bleh juak. Kitak mok makei ka? ehehe...

Hi Ninie,
Sikpa ninie, Danbo mek ya kowat bah hehehe...

Hi Sandra,
Sedapp! ekekeke

Hi MsTikot,
Errrr...benar aihh..huhuhu..

Hi Mama,
Kitak mok meli sik? ehehe

Hi Erolnukman,
Ekekekeke...

Hi Embun Malam,
Yahhhh! bleh juak exchange food. Juhh juhhh! hehehe..

Hi Anne,
Aaaa...boh lupak ncoba nya ah hehehe..

Hi Mizz Farah,
Aaaa awak bleh email saya at semangka_land@yahoo.com untuk dapatkan detail lanjut okeh? XD

Hi Honeybunny,
Errr..telur goreng hangus pun terliur gak ke? hehehe...

Hi Rudy,
Rokok murah mun tiap2 hari meli abis juak duit lam poket pok eh ekekee,..

SyedGraphiX said...

hahaha.amboi api ko. dasyat tol XD

RaMa-RaMa Fareeza said...

saya kompius..bena x cerita resipi bang f n f tok owh....heheh

RaMa-RaMa Fareeza said...

kompius2

Faizal n Fashitah said...

Hi SyedGraphix,
Uihh itu sebahagian dari teknik memasak tu ekekek...

Hi Rama-Rama,
Errrr...aihh benar la resepi ya hehehe.. aaa kompius ka? buat2 x kompius hehehehe...

Che Sakinah said...

hahhahaahaa.. lawak2.. fist tym tengok telur goreng makan ngan biskut meri.. boley r nak try.. ;)