Tuesday, February 1, 2011

Misi Menyelamat Pelajar Malaysia Di Mesir

Akhirnya, misi menyelamat pelajar Malaysia kat Mesir sudah pun bermula. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dah memutuskan untuk membawa keluar pelajar Malaysia dari Mesir berikutan pergolakan di negara tu yang semakin meruncing.

Antara langkah misi menyelamat ni, kerajaan telah menghantar kapal Bunga Mas 5 yang kini berada kat teluk Aden and bakal sampai ke Pelabuhan Adabiyah pada 5hb bersamaan hari Sabtu ni.



Errr.. Actually bukan kapal bunga yang berhias-hias tu okeh. Kapal yang dimaksudkan merupakan kapal Auxiliary yang dikawal oleh TLDM yang sedang bertugas di Teluk Aden.


Selain dari tu,.. Kementerian also tengah berunding dengan MAS and AirAsia untuk melakukan penerbangan khas dalam misi membawa balik pelajar Malaysia kat Mesir tu. Bagi TUDM pula, pesawat pengangkut C130 (Charlie) sekarang ni pun dah on standby dan hanya menunggu kebenaran politik daripada kerajaan Mesir untuk mendarat di sana. Di fahamkan pesawat berkenaan akan berlepas within 24 ke 48 jam akan datang.


Perghhh.... rasa macam pemberita plak dah aku ni kan. Apa-apa pun, aku cukup prihatin dengan keadaan pelajar Malaysia kat sana and kejadian yang melanda Mesir sekarang ni. Aku doakan semoga semua selamat hendaknya. Memang lama dah rakyat Mesir tak suka kerajaan Mubarak ni. I have few Egyptian friends masa kat Dubai dulu. Semua bagi alasan yang dorang cukup susah nak dapat keje kat negara dorang sendiri, even setinggi manapun belajar. Sistem gomen dorang yang lebih mementingkan bangsawan serta menindas orang miskin. Kesian betul. Bagi Mubarak, cukup la tu. Berundur je la. Rakyat ko dah tak suka dengan ko...

21 org terbiut:

Che Sakinah said...

waaa... suke sangat!!! suka sangat!! entry ni paling best!! suke1000x !!!
:D

Admin P@P said...

Assalamualaikum.
Semoga rakyat Malaysia kat sana selamat balik.
Tak sangka dalam sekelip mata terjadi huru hara di Mesir...
Kuasa Allah.

TQ

una berry said...

hopefully that old fag will collapse. lama sgt lah. 30 tahun kot.

Amni said...

kmk dengar juak cita tok.. arap2 cepat sidak balit...

labulabi said...

aku pun ekot juak perkembangan di mesir ya.semoga semua org2 malaysia di sinun selamat pulang ke tanahair malaysia yang tercinta..

Anonymous said...

semoga semuanya selamat... huhuuu... ada saudara di sia... apa nya cita lbh dahsyat dr apa yg kita bc dlm paper, nangga dlm tv... > [embun (mls mok sign in)]

aizatjohar said...

lagi penting sempadan palestin mesir patut di buka..

AmirFX said...

Sama pemerintahan ngn tok uban juak.. Tok Uban d sitok bila gik kah nak turun juak...

d_tieah said...

Terbaik2..
Cerita kita lebih kurang jk..
Hahaha..

Latest entry : Misi Menyelamatkan Pelajar Malaysia di Mesir dan Hosni Mubarak Umum Berundur
Latest entry : Lagi Isu Krisis di Mesir dan Nasib Rakyat Malaysia

DeLancrettLurpak said...

Kmk tok agik bingung mikir sidak student sia.. Cam ni la sidak parents student ya oo, alu la susah hati... Mun la it happens in UK, camni ndak kmk org nak ooo..

Insan Melankolik said...

setuju. lagipun,kerajaan mesir di bawah pemerintahan mubarak sudah cukup lama dianggap bersekongkol dengan israel dalam menyerang palestin.

HonEyBuNNy said...

semoga org2 kita dan yg lain selamat di sana..risau jgk la...;( coz ada saudara d sana..

Sophie Al-yahya said...

huhu.. sedih lah balik2 dari langkawi je dpt tahu psl berita ni.. Kesian rakyat kita..

bighagenjo said...

haha, kelaka gambanya.. neway.. harap diorang selamat aje kat sana. nice blog la.. semat!

wa khairul onggon said...

mesti ada gambar ya... kekeke..

*Semoga semua rakyat kita di sinun selamat.. aminnn..

Faizal n Fashitah said...

Hi Che Sakinah,
Saya pun suke n seronok sangat bile dengar berita ni. XD

Hi Admin P@P,
Yupp..semoga semuanya akan selamat kembali ke tanahair XD

Hi Una Berry,
Yuppp.. old fag tu gile kuasa woOoo ehek

Hi Amni,
Inshaallah. Sama2 doa semoga semuanya selamat XD

Hi LabuLabi,
Yalah.. Amin ehek

Hi Anonymous Embun,
Yahh kitak duhal ehek. Yalah, mudahan jak semuanya selamat kembali ke tanahair hoh..

Hi Aizatjohar,
Lagi penting rakyat Msia patut diselamatkan dulu huhu..

Hi AmirFX,
Tok uban gik ok. Mubarak tok nang bleh digelar as kukubesi la..

Hi D_Tieah,
Aihhh aok hoh.. sama jak berita kitaduak tok hoh ekekekeke...

Hi Lurpak,
Uishhh asa mek, UK gik aman.. sik kedak Middle East, tauk ada jak pergolakan ehek..

Hi Insan Melankolik,
Yuppp.. saya setuju gak XD

Hi Honeybunny,
Sama-samalah kita berdoa semoga semuanya selamat okeh? XD

Hi Sophie,
Haaaa tu la.. tapi nasib baik Sophie tak bercuti ke Mesir kan? hehe..

Hi Bighagenjo,
Inshaallah sama2 kita berdoa for their safety orait? Anyway, thanx XD

Hi Kaldu,
Aok...tauk ada gambar nyaduak hehe. Yalah, doa-doakan jak orait? XD

Mimie said...

whoa.tang ada katon 2 ekok yaa.ngee.kesian pelajar mesir.bercuti plak daknya..

Faizal n Fashitah said...

Hi Mimie,
Aaaa.. katon ya memang sentiasa ada jak bermain2 lam pic entri kamek tok ba hehe..

SEN said...

xkan lah sik muat mok msk dlm belon ya..?

ciK LyndaWawa igUana said...

ktk nang kreatif oooo

Faizal n Fashitah said...

Hi Sen,
Usen ngan Ongpin nang paksa bediri rah luar belon.. sebab dah sikda seat gik kat dalam ekekee..

Hi Cik Lyndawawa,
Aaaa..maksehh ehek XD