Sunday, February 6, 2011

Sinar Serapi Eco Theme Park Dah Siap!

Assalam n hi bloggers,
So how's cuti? ada pergi jalan-jalan? picnic? etc. Well, hari ni aku nak buat entri khusus pasal Sinar Serapi Eco Theme Park. Mungkin ramai lagi Sarawakian yang tak tau pasal tempat ni. And as for member Semenanjung or Sabahan or omputih or Japanese Korean K-Pop etc, kalo korang turun Kuching, jangan lepaskan peluang beriadah di Sinar Serapi Eco Theme Park orait! Ianya terletak di Jalan Sungai Tengah, Batu 71/2 off Jalan Matang, 93050 Kuching. So ni aku bagi map kat bawah ni..

Click untuk membesarkan imej


Actually aku baru je tau gak pasal tempat ni. Gara-gara blogwalking la ni ehek. Antara pics yang aku ambik from blog mykuching.com and kallyempire.blogspot.com. Credit to them la ehek.. thanx! So basically, pembangunan for this area memang huge, cantik menarik ko memang da boom! Buat masa ni, Phase 1 baru je 90% siap tapi dah open to public la. Kalo korang nak tau lebih lanjut lagi tentang whole development, korang bleh la click kat gambar bawah ni.

Click untuk masuk ke laman web rasmi Sinar Serapi

Yang best nye, Sinar Serapi ni not only merangkumi theme park; but also residential development, clubhouse, and commercial. Selain dari kedudukannya yang dikelilingi gunung and hutan, developer juga memain peranan and memberi penekanan in preserving the natural environment during construction. Dan hasilnya, a modern place dengan environment yang sihat and eco friendly. Anyway, meh kita bercrite pasal theme park dia..

Credit to kallyempire.blogspot.com and edited by Terbiut

Dibuka setiap hari from 9.00am - 9.30pm. So kat manmade canal ni, korang bleh beriadah bersama keluarga dengan berkayak puas-puas sampai tercabut tangan. Rubber boat juga disediakan kepada sesapa yang takut nak guna kayak. Bagi yang ekstrim sket, bleh la menyewa jetski yang berlambak-lambak kat situ menunggu customer ehek.

Credit to mykuching.com and edited by Terbiut

bagi kanak-kanak bawah umur plak, there's one section khas untuk kanak-kanak dan makbapak mandi-manda and main gelongsor air sambil `ronda-ronda' kat small canal yang lebih cetek.

Credit to mykuching.com and edited by Terbiut

Setelah seharian penat bermain, korang bleh singgah kat foodcourt yang menyediakan berbagai jenis makanan. Actually foodcourt ni bersebelahan je dengan canal, so korang bleh la makan-makan sambil melepak kat tepi canal tu.

Credit to kallyempire.blogspot.com and edited by Terbiut

Okeh, kepada member Semenanjung or Sabah yang datang bercuti ke sini, bleh la menyewa homestay mewah yang menyediakan tempat penginapan yang cukup selesa. Kalo tak silap aku, sebuah rumah ada 4 bilik. Harga plak around RM550 per day. Shuttle juga disediakan untuk berulang-alik ke city centre.

Image from Sinar Serapi and edited by Terbiut

Done! uihhhh rasa macam keje kat bahagian tourism plak aku ni ehek. Anyway, inshaallah mungkin hujung minggu ni kitorang sefamily nak picnic kat sini kot. So to Kucingites yang ada intention nak pergi gak, see you there guys! ehek. Orait, tu je la entri aku kali ni. So selamat bertugas, have a nice day peeps! salam and chow! XD

29 org terbiut:

monalea said...

best juak tpt tok.

♥Ismi Huda♥ said...

best~! pandey ktk promote.. ehek.. :)

AinnalinaRamdzan said...

Sik pernah pg ctok... gud place... shud try dis... hehe

miss Fida said...

thanks for sharing..mek bruk tauk aih..lak mbak family mek g sia..yeah3..

fLo said...

blt kuch lak mek nk naked d sia...hahahahha...ada berani........teetttt~~~

Khairul Antasha said...

kmk gelik ati nangga gmbr2 d edit ktk ya..mala jak eeekkkk.. hahaha...ktk tok eh..

Amni said...

ada zatie plan nak molah gathering kat sitok ria.. bah, apa lagik? jum2! polah la gathering kat sia.. aiee.. best!

Yann Mazian said...

aju molah rombongan blogger sarawak kat sitok. mesti gempak. hehe. :D

Dayang said...

ive been there! p so not siapsiap gik -.-

anyway.. why ah if u ada updateupdate x kelua rah dashboard kmk?? curiouscurious.... ;)

VIVIAN said...

pusak sapa ter EEERRRK jak ya? hahahaha

Jom Terjah Entri Baru : [my270view] Fakta Facebook Part.2

Jom Terjah Entri Baru : [Ailurophile] BSR jalan-jalan CNY

Mimie said...

hoho.jetski ya bapa sewa sejam?shud try mun da g kch tok aie..dekat gn ospital sakit mental o?

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

wow!eco friendly sungguh..siap ada pusak pun join masuk dlm aek sekali..hehehehe ;0).
bah...balit srwk kelak, maok mek ncerik berkayak sampei kepak d sia..weehoo!

hani apandi said...

wahh.best ouh tempat ya.yala sidak kazzen mek mala jak ajak pegi sia.berkayak kata diri.mun juak pandei.haha

AmirFX said...

Pernah dengar dari kawan aku juak pasal tok ria.. Dah bukak duhal untuk public..

ztie said...

500 sewa umah banglo dgn 4 atau 3 bilik. sikda jet ski unless on family day sebab sidak men sewa. ada tempat camping sia d blkg nun Blm siap. satu2 cara utk pg ke kawasan camping adalah melalui pengangkutan air which is berkayak .. belakang nya kelak ada hotel 5 bintang Dan plane runaway. makanannya adalah steamboat Dan ada live band sia

ztie said...

500 sewa umah banglo dgn 4 atau 3 bilik. sikda jet ski unless on family day sebab sidak men sewa. ada tempat camping sia d blkg nun Blm siap. satu2 cara utk pg ke kawasan camping adalah melalui pengangkutan air which is berkayak .. belakang nya kelak ada hotel 5 bintang Dan plane runaway. makanannya adalah steamboat Dan ada live band sia

Anne said...

heheh lawak nar pusak ya mala ter"errkkk". hopefully bukan pusak vivian hehehe. Heard abt this place b4 dr kolig b4 CNY tapi baruk ari marek tertangga signboard along Matang road.
Macam best jak, thanks 4 sharing d info.

ciK LyndaWawa igUana said...

kmk udah g sitok....best k datung aih......hehehe

ciK LyndaWawa igUana said...

buk pasan..nak baju coklet ya sen owh...pasan giginya..hehehe

Coffee Girl said...

Ngaiti... bukan lamak dah bukak kah? aku lalu dah 4-5 kali, macam dah operasi jak... tapi sik masuk lah. supan gilak. ahahaha

wa khairul onggon said...

Reya sapa madah ngan aku dah bukak.. ujong taun nun tek asaku.. sapa hoh? ALu itok ku tok.. tok tok siok .. hehehe...

Jue said...

ku br tauk da tmpt camtok
best2
cian pusak ya aih hehehe

Faizal n Fashitah said...

Hi Monalea,
Yalah.. bes hoh ehek..

Hi Ismi Huda,
Pandey ka? maksehh hehe..

Hi Ainnalina,
Yalah..mek mok coba juak pegi lak ehek..

Hi Miss Fida,
Mek pun mok mbak family pegi sitok lak ehek..

Hi Flo,
Orait! lak mek amik video kitak neked.. pasya ngkah lam youtube hoh ekekeke...

Hi Kerol,
Aaaa... mek siktauk juak sama ndak pun pusak ya hehehee..

Hi Amni,
Aihh mena ka? Bleh juak hoh gath sia hoh XD

Hi Yann,
Juhh juhhh! lekak puas gath, kita terjun lam canal ya ehek XD

Hi Dayang,
Yalah...gik 70-90% jak siap. Nok lain belom nait gik ehek.
*Kamek siktauk juak apakenak blog mek sik update dalam dashboard kitak. Kitak da ngelap dashboard kitak sik? ehek

Hi Beauty,
Pusak diputit Sen duak Ongpin ya bah heheeh..

Hi Mimie,
Yalah mek siktauk juak brapa sewa sejam. Lak mek pegi lak mek nengok ah ehek XD

Hi Vivi,
Yalah...kotan eco friendly tek nak.. sia sinek jak ada pusak ya ter eeekkk eeekkk ekeke...

Hi Hani,
Sikpa, best bah berkayak. enjoy ehek XD

Hi AmirFX,
Aok dah bukak dah.. ujong taun ya tek bukak asa ku..

Hi Zatie,
Yahhhhh itu dia si Zatie eksplen secara detail. Makseh puan Zatie ehek.

Hi Zatie,
Yahhhhhh! eksplen buat kali keduak. Okeh okeh... makseh puan Zatie ehek..

Hi Anne,
Aaaa boh riso, bukan pusak si vivi ya heheh. Kamek baruk tauk juak pasal tempat tok koh Anne ehek..

Hi Cik Lyndawawa,
Best k datung ka? wahhhh.. errr pa maksud datung ya? :|

Hi Cik Lyndawawa,
Aihhh..duhal bok tauk kitak duhal tek. Tok mesti sik penah nak baca entri kamek tok. Memang main tanggar gambar jak kali. Kantoi huhu..

Hi Coffee Girl,
Aok..lastyear gik dah bukak. Aihh supan ndah nak masok. Nangada lok ekeke..

Hi Kaldu,
Yuppp...end of last year nya start open to public. Tapi byk gik yang lom siap la actually. Tapi open to public juak la ehek..

Hi Jue,
Kamek baruk tauk juak koh ehek. Cian hoh pusak ya hoh hehe..

Big Momma said...

kmk terlimpas tempat tok masa ngabang CNY hari ya....

barry ngan cengal dah kiak kaung minta diembak ka sia. masih musim hujan tok....

Faizal n Fashitah said...

Hi Mama,
Yahhhh!..sikpat mek mejin barry n cengal kiak kaong mintak mbak gi sia ekekeek...

srimieracatcraze said...

hi,baru hari cuti CNY ri ya kmk pg ngan member, 15 min jak dr rumah nya, rasa kagum n terkezut juak la bla nangga tup2 ada tmpt kdk ya d kuching tok...btw kmk ada polah entri skit pasal trip ke sinar serapi tok, ada link ktk mpun entri coz info ktk yg byk n kelakar,mun ada masa leh singgah baca k,sekian,terimakaseh...

Redbloodsnow said...

sik pernah mek gi cya...sobsobsob. tedah.

Faizal n Fashitah said...

Hi Srimieracatcraze,
Wahhh dah pegi duhal kitak hoh. Best eh. Aok ada mek nangga entri dipolah kitak. Makseh melink mek ah ehek XD

Hi Redbloodsnow,
Sikpa, lak boh lupak pegi hoh ehek

mirlme said...

shioh...kacak eh! i like...