Monday, January 17, 2011

Mari Kita Buat Danbo

Salam All and selamat tengahari!
Semenjak aku bukak entri pasal Danbo Papercraft ni.. bertimbun-timbun email aku received from bloggers coz tak reti nak buat and mintak instructionnya. Aku ni pun satu gak, bukan main bersemangat ajak korang buat papercraft Danbo.. tapi tak tunjuk cara-caranya ek ekeke.



Cantik kan? macam original Danbo je rupanya kan? Even my wife pun ingat aku beli kat ebay ekeke. Apapa pun, bagi yang gila photography.. memang sesuai la Danbo ni untuk buat photoshoot.


Perghhh cantik kan? ekekeke. Wokeh! so back to the point. Hari ni aku nak ajar korang from A - Z cara-cara nak buat Danbo papercraft ni. So untuk memulakannya, sila pastikan korang dah sediakan benda-benda berikut:

1. 2 Helai kertas keras saiz A4(RM0.60 - RM1.00 sekeping)
2. Gunting tajam (RM2.00 - RM3.50)
3. Pisau pena (RM1.50 - RM2.50)
4. Gam UHU saiz kecil (RM1.80 - RM2.00)

Orait. Settled. Lepas tu, sila klik gambar kat bawah ni dan copy kan serta printout color pada kertas keras.

Klik untuk membesarkan imej

Klik untuk membesarkan imej

So sekarang aku akan ajar cara-caranya plak. Tapi sebelum tu, sila klik dan copy kan rajah kat bawah ni supaya senang korang nak refer nanti..

Klik untuk membesarkan imej

Settled. Korang dah ready tak ni? Wokeh.. tarik nafas panjang-panjang.. sekarang mari kita buat Danbo!

Cara-Cara

Step 1:
- Potong no 16 dan gamkan setiap penjurunya. Ini merupakan tangannya. (Lihat rajah 1)

Step 2:
- Potong no 03 dan gamkan pada no 16. (Lihat rajah 2)

Step 3:
- Potong no 06 dan lengkungkan `gigi' sehingga bertemu penghujungnya. Ia akan membentuk seperti satu ring. Gamkan ia.
- Sapukan gam pada `gigi' tersebut dan lekapkan no 07. Sekarang ianya nampak seperti satu selinder. Sekarang potongkan no 09 dan gamkan penjurunya. Masukkan selinder tadi ke dalam no 09 tersebut. Rollkan bahagian yang panjang pada no 09 tersebut dan gamkan hujungnya. Pastikan selinder tadi tidak terkena gam/ selinder boleh berpusing. (Lihat rajah 3)

Step 4:
- Sambung dan gamkan tangan tadi dengan apa yang telah anda siapkan di step 3 tadi. (Lihat rajah 4)

Step 5:
- Potong no 08, serta potongkan bulatan pada no 08 tersebut (ada 3 bulatan). Potongkan no 10, serta gunakan pisau pena untuk memotong garisan `X' pada tengahnya. Apabila selesai, angkatkan garisan tersebut ke atas. Letakkan no 10 di bawah lubang paling besar di no 8. Sapukan gam pada garisan tadi dan tampalkan no 11 di atasnya. Pastikan gam tersebut tidak terkena pada mana-mana bahagian badan no 08. Apabila selesai, pastikan bahagian yang anda pasang ini boleh berpusing.
- Potong no 18 dan 19 (Untuk 2 lubang kecil pada no 08), serta ulangkan cara yang sama seperti yang anda buat untuk bulatan besar tadi. (Lihat rajah 5)

Step 6:
- Sekarang gamkan setiap penjuru no 08 yang akan membentuk badan. Gamkan kedua belah tangan pada badan tersebut.(Lihat rajah 6)

Step 7:
- Buat 2 selinder lagi, tapi kali ni untuk no 14 & 15. Potongkan no 13 dan buat seperti dalam step 3. Cuma kali ini, anda perlu memasukkan 2 selinder. (Lihat rajah 7)
- Potong no 12 dan gamkan pada bahagian selinder tadi. (Lihat rajah 8)

Step 8:
- Sekarang, gamkan kesemua pada step 7 tadi di bahagian atas badan untuk membentuk tengkuk. (Lihat rajah 9)

Step 9:
- Potong 01 dan gamkan setiap penjurunya. Kemudian, gamkan ia pada tengkuk tadi. (Lihat rajah 10 dan 11)

Step 10:
- Potong no 02 dan gamkan penjurunya, Tapi pastikan bahagian yang panjang dibiarkan tanpa bergam. (Lihat rajah 12)

Step 11:
Potongkan no 5 & 17 untuk membentuk satu selinder. Masukkan selinder tersebut pada kaki yang telah anda buat di step 10 dan gamkan hujung no 02. Pastikan selinder tersebut tidak terkena gam/ boleh berpusing. (Lihat rajah 13)

Step 12:
- Finally, gamkan kaki yang berselinder tersebut pada bahagian bawah badan. (Lihat rajah 14).

Maka jadi la sebijik Danbo. So amacam? mudahkan ehek. So aku harap korang bleh la start buat Danbo korang sendiri and kalo dah siap tu, kasi la Danbo korang tu posing tangkap gambar and postkan kat entri korang orait? Aku pun tengah nak buat 2 bijik lagi Danbo ni. Addicted woOoo ehek.

Anyway, tu je la entri aku kali ni. So selamat mencuba! Salam all and have a nice day! chow! XD

29 org terbiut:

SANDRA AZWAN said...

Danbo yg cute!

tia said...

comel gyler danbo neh! rmi ske kt dye! ;)

erolnukman said...

yeye...siap ng cara2 gik ya.nak sbelum tok aku jd kompius juak...sik tauk apa nak k guntin..hahaha!

Khairul Antasha said...

aaaa..tok bok nya..kmk mok try juak molah

.:: dieylah :: said...

eee...kiut...hehehe..cam best jak polah... mok la try kelak mun borink2.. ^^

AmirFX said...

Haha.. Layan juak benda tok ooo.. Mok polah juak kaktok...

miss Fida said...

waa...mek mok juak try ewh..sik blh jadi tok..ehehehe..mun menjadi mek engkah blog..mek pdh sia abg terbiut ajar polah..ehehe

Teratak Berpenjan Kayu said...

wah!kmk maok try molah juak kelak..TQ!TQ!
comey giler danbo ya =)

Umie Nadhirah said...

wah.menarikkkkkkkkkkkkkkk..kacak aieee

una berry said...

comelnya!
xboleh buat nanti last2 kena penyek dgn anak
hoho

NOOR FATIN said...

c0melnya! suka!

VIVIAN said...

perlu sabar polah tok..dlok kwn mek da polah CCTV..kedak bena aih..ditampal kt opis..org ingt bena..hahahah

labulabi said...

cak pok.p aku nak main gunting2 yalah ku x rajin.hehehe.x pass pendidikan seni dolok lah.wakakaka.

AinnalinaRamdzan said...

Adoheh! yg Ronasutra ya kmk tauk tp Danbo ya ap benda ho? pake apa benda ya ka? baruk kalak kmk nengar....

Queen Bunga said...

cute! kmk alu save page tok k polah klakk! tq! :)

Faizal n Fashitah said...

Hi Sandra,
Yuppp.. memang cute! eheh

Hi Tia,
Yuppp...suke btul dengan Danbo ni kan hehe

Hi Erolnukman,
Ekekek.. finally ada proper instructions hoh hehe..

Hi Antasha,
Try lah jangan x try hehe :P

Hi Dieylah,
Aihhh coba jak. Gerenti sik boring XD

Hi AmirFX,
Aok..polah pok! nang layan abis aihh heheheh..

Hi MissFida,
Okai polah ah.. mek mok nengok hasilnya lak hehe XD

Hi TeratakPenjanKayu,
Okai..copy jak ya k? XD

Hi Umie Nadhirah,
Kiut hoh hehehe..

Hi Una Berry,
Hehehe make sure jangan buat papercraft ni depan baby hehehe..

Hi Noor Fatin,
Kiut kan? XD

Hi Beauty,
Yalah..memang perlukan kesabaran tahap tinggi la in order to get good results hoh XD

Hi LabuLabi,
Aihh suroh ko sapa2 guntin k ko ka.. lak tinggal ko nak nyambong jak gik bah ekeke..

Hi Ainna,
Kamek lagik la siktauk apa Ronasutra ya.. until la mek nangga dalam gambar di snap kamek nun. Nang tajam mata kitak hoh ekeke. Danbo ya famous aihhh..

Hi Bunga,
Orait.. save kan jak ah ehek XD

ardinihumaira said...

comelnyeeeeeeeee! :D

Redbloodsnow said...

ingin mek nk polah aie. tp yq lah tek..MIM ALIF LAM SIN! hahaha.

hamzah ian said...

tlg buat.. pastu pos ..

ok? haha

willie a.k.a reptoz said...

Pergh! Nampak payah. Tapi kacak la u molah. Tahniah.

Mimie said...

Terer na ktk molah ya odio..jeles kmk aie.

ciK LyndaWawa igUana said...

sini kitak oleh kotak ya oo..
mok juak..hehehe

Faizal n Fashitah said...

Hi ardinihumaira,
Comel kan? Apa lagi, jom la buat Danbo XD

Hi Redbloodsnow,
Aaa...rajin2 kanlah okeh? ehehehe...

Hi Hamzah,
Perghhhh ekekekek...

Hi Willie,
Memang detail, tapi once siap.. memang puas hati XD

Hi Mimie,
Sikda la terre ney. Mok rajinla hehe..

Hi Cik Lyndawawa,
Mek polah kedirik ya. Ya namanya papercraft XD

Miecyber said...

Cutee....

RM 200 juta untuk seragam harga barang luar bandar

Siti Mashitah Saidin said...

aiyark.... malas btoi nak wat.. wat kan... :P

Faizal n Fashitah said...

Hi Miecyber,
Cute kan? heheh..

Hi Siti Mashitah,
Alaa.. rajin2 kanlah ek XD

SyedGraphiX said...

ohh..nama die danbo ea. hahaha

LuvlyPinky ChocoWrapper said...

haii... boleh tak kite nk share gak cara buat ni.... kite dh cuba.. n menjadi.. tq ye....

Faizal n Fashitah said...

@SyedGraphic
Ha ah.. Nama dia Danbo huhu. Japanese cute robot hehe..

@LuvlyPinky,
Wahh menjadi..tahniah! ehek. Nak share? silakan :D