Friday, January 7, 2011

Apa Itu Picture Manipulation?

Salam and hi all,
As usual, keja aku this week agak melambak-lambak. Alhamdulillah hari ni ada free time sket untuk buat entri baru. Kepada sesiapa yang menempah Header from me, rilek k? aku tengah usaha nak settlekan header korang dalam masa terdekat ni ehek. Okeh, so berbalik pada tajuk entri hari ni. Apa itu Picture Manipulation?

Aku: Murid-murid, apa itu picture manipulation?
AmirFX: Air mani yang lekat digambar cikgu!
Khairul Antasha: Air mani tu apa cikgu?
Siti Mashitah: Ape la Khairul ni,.. duit untuk beli airlah!
Aku: Lerr.....


Wokeh, ramai yang agak kurang paham dengan maksud sebenar Picture Manipulation ni. Meh aku terangkan berdasarkan pemahaman aku la. Aku mendifinasikan Picture Manipulation ni sebagai mengubah bentuk asal gambar menjadi sesuatu yang menarik dengan memasukkan segala elemen yang diambil dari beberapa imej luaran, serta di blend mengikut citarasa dan style si designer. Sebagai contohnya:

Kat sini ada beberapa gambar yang aku ambik dari encik Google. So aku intend nak masukkan kesemua gambar ni ke dalam hasil keja aku nanti.


Dan ni plak merupakan gambar wedding asal from my clients. Dorang mintak aku manipulate gambar dorang ni supaya kelihatan lagi menarik dan unik berdasarkan imaginasi aku


So with these wedding pictures and selected images, aku combinedkan sekali, play with colors, and tambah-tambah la skit apa yang patut.. ikut citarasa aku; and camni la hasilnya...

Icy Fantasy Love


Very simple, lite editing, cool, dan ada helang ehek. Sebab aku suka helang ehek. Saje tak nak edit banyak sangat. Prefer bluwish style, kasi nampak pemandangan tu sejuk sket.

Beyond The Fields of Camelot


Yang ni ala-ala zaman Medieval. Kasi dorang posing kat padang penuh dengan bunga. Since era Medieval, aku letak la background castle and Knight. Kasi overall theme blended la kan..

The Fairy Gardens


Yang ni agak extreme sket. Aku nak cuba gambarkan keadaan dunia fairy mengikut imaginasi aku sendiri. Kene plak posing pengantin camni, so memang agak sesuai la with the whole theme.

So camne? sekarang bleh faham tak pengertian Picture Manipulation ni?
Aikk? Masih tak faham gak ke? Ermmm kalau masih lagi tak faham, okeh meh aku bagi satu lagi example. Aku ambik few pictures from encik Google, antaranya adalah pemandangan, objek, binatang, etc. lepas tu aku curik gambar-gambar blogger yang aku kenal iaitu
Sen, Rudy, Hamzah, Kaljis, Kila, Vivi, Mimie, and Ainna.


So sekarang ni aku nak create one new picture, whereby aku akan blendkan everything ikut my own taste and perspective. So camni la hasilnya..

Aksi Kanak-Kanak Ribena

Sila click gambar untuk membesarkannya

Anyway, aku harap korang bleh faham la sekarang ni kan? Kalau masih gak tak faham, sila tanya kat orang lain plak ehek. So ada sesiapa yang berminat nak tempah buat picture manipulation ni tak? Aku charge murah je. From RM70.00 - RM50.00 (depending on quantity). Kalau berminat, bleh la email aku:


That's all for now guys! Wokeh till we meet again untuk next entry.. take care all, salam and have a nice weekend! XD

28 org terbiut:

Ms Tikot said...

Boleh tyk x??? Apa software yg selalu dipakei utk molah picture manipulation ya hor???

Mimie said...

wow!awesome2!kreatif gilak aie.pinjam gbr k promote pages ktk tok odio.

erolnukman said...

kretip2...tp ku lawak dgr jawapan si amirFX...hahaha! lalu air mani..

pelangi said...

hahahahaha kak kerol ..

hani apandi said...

nang terbiut ehhh.nang kreatiffff! utk kesekian kali.nang best na hasil karya ktk tokk,:)

AmirFX said...

What! Air mani!? haha.. Salah kelas tok... Biologi pun kelas.. haha...

MAPPIAU said...

wahhh lawanyer gamba, kelasss gitewww hehehe. Kreatif sungguh!!

ciK LyndaWawa igUana said...

kacak eh...=] i like.....

HonEyBuNNy said...

cantik la...tunggu ila dah kawin baru nak tempah la..hehhehee

PinQib said...

lawa la seriyes
kretif

da folow balik kmuu :0

wa khairul onggon said...

Hahaha ensem na juak binatang buntok atas sukut batu ya hahahaha... adoheh...

Yann Mazian said...

hahahahaha.. perei mek tetak oleh ktk tok eh. nang kretip. hihihihi. :D

Rudy said...

amirFX nang...wakakakkakakk...

teruskan usaha murni mu itu bro..

Faizal n Fashitah said...

Hi Mstikot,
Kamek makei photoshop CS5 aje ehek XD

Hi Mimie,
Nak pinjam? boleh ehek XD

Hi Erol,
Yalah.. Amir juak melebih ekeke..

Hi Pelangi,
Kak kerol kitak nangg heheeheh...

Hi Hani,
Maksehh ehek XD

Hi AmirFX,
Yalah...kelas biologi ya ekeke..

Hi Mappiau,
Tima kasey XD

Hi Cik Lyndawawa,
Maksehh XD

Hi Honneybunny,
Boleh...saya tunggu awak kawen dulu ek? eheh XD

Hi Pinqib,
Thanx! XD

Hi Onggon,
Aok eh...hensem abis ya ekekeekek...

Hi Yann,
Hehehe ;P

Hi Rudy,
Okeh akan ku teruskan yerRrr hehehe...

AinnalinaRamdzan said...

Dah ada idea dah tok sapa tukang edit wedding photo kmk klak...hehe

kata kila said...

tangki cap kila memang terbaik dari ladang

fLo said...

hahaha...nang kiut2 jak dak blogger bertenggek kt piramid ya..
vivi best da menatang duduk eh..kekekeke..

hamzah ian said...

gua jadi beruk? hahahahaha

Redbloodsnow said...

Mek koh zal. nang SOLUTE hbis ngan tak pun editing....soooo superb!

Khairul Antasha said...

ahaha..nang apalah dialog d atas nun..hahaha

nang kreatif ktk..kacak ada jak gmbr2 ya...

Umie Nadhirah said...

apa kmk nangga ada muka Hamzah Ian sia eh?..HAHHA

Rt-qaH said...

mun plh pic mek duduk celah2 gigi naga boleh x abg pesal? :D

.:: dieylah :: said...

nang kacak la....hehe...

x explore gk photoshop CS5...bok CS4..ngee..

Faizal n Fashitah said...

Hi Ainna,
Orait no problem. Carik jak mek lak XD

Hi Kila,
Uihh pasti terbaik! hehe..

Hi Flo,
Yalah..kiut2 jak sidak dalam ya hoh hehehe..

Hi Hamzah,
Kostum je tu bro ekeke...

Hi Redbloodsnow,
Thanx Zie XD

Hi Antasha,
Maksehh ehek..

Hi Umi,
Aok ada muka Hamzah sia hehehe..

Hi Tqah,
Uihhhh boleh..biasa jak ya hehe..

Hi Dieylah,
Aaaa sikpa.. learn stage by stage ba yerRRr XD

Roxy zai said...

lawa laa yg org kwin punya gmbr tuuu^_^

luvYOU said...

omigod!
sy suke header awk buat !!!!!
(sory harinih tak publish lg ye kwn2..hihik)

tq sgt2 :)
sy dh letak awk dlm list kat tab beautiful blogs bwah header :D
so after dis leh carik awk lg..hihi
(sure akw takut kan dpt customer byk songeh mcm sy nih..hihi) XD

tq2!

Sophie Al-yahya said...

ooo..baru faham.
Abg Odio ni dah cukup2 la tu keje.
x pnat ke..?

Faizal n Fashitah said...

Hi Roxy,
Lawa kan ehek.. anyway, thanx XD

Hi Luvyou,
Senang hati tengok awak suke. Anyway, thanx XD

Hi Sophie,
Uihh penat gak keje2 ni. Tapi semua tu kan rezeki kan XD