Sunday, January 16, 2011

Aku Buat Header Sambil Addict Kat PaperCraft

Salam and hi semua,
Punya la lama aku tinggalkan blog aku ni. Bukannya apa, semenjak bergelar `Tokey Header' ni, alhamdulillah tempahan untuk buat header semakin banyak. Even time ni pun aku still sibuk nak settlekan header from all my clients. Anyway, Thanx kepada yang dah tempah from me ehek. Orait, so kat sini aku nak tunjuk header yang dahpun siap.




- Cik Dilla inginkan header yang cute dan colorful. So aku create la something yang cute, dengan menggabungkan colors yang dia minat (Orange, Pink, Purple, Yellow). Hasilnya alhamdulillah Cik Dilla cukup suka dengan design header dia.





- Cik Ain ni inginkan gabungan antara pop-art and 3D Realistic Images. So agak mencabar gak la coz ni la pertama kali aku try gabungkan dua konsep ni. Walaubagaimanapun, Cik Ain dengan senang hatinya tempah 2 header from me. Thank you! XD




- Cik Lurpak inginkan header yang simple, yang membawa maksud `Kaki shopping yang suka makan'. Mula-mula tu aku agak blur gak la. Tapi yet again, aku continued my design and ikut je la naluri until terbentuknya header dia ni.




-Zie inginkan header yang gothic look, mengancam, and with striking red color. Also, dia nak muka dia skali masuk kat dalam header tu. Well, actually aku lebih prefer masukkan mata Zie (Yang diedit jadi merah) sebab konsep header dia ni is based on comic Manga Jigoku Shouja. Even tulisan `The Eye Of' tu pun aku buat macam Logo Jigoku.



- Client yang sama, Zie ehek. Well, untuk blog ni plak, dia nakkan header yang panas. Well, when talk about panas.. aku terus terbayang api. So aku create api kat header dia, and overall design memang nampak panas la eheh. Almost 1 hour ++ aku design header si Zie ni woOoo.

Okeh, tu je la kisah header untuk hari ni. Tapi naper plak tajuk kat atas tu `Aku Buat Header Sambil Addict Kat PaperCraft'? addict kat papercraft? apa dia tu?

Yuppp.. sekarang ni aku dah ada hobi baru. Murah je hobi aku ni. Tapi seronok. Korang pun bleh join gak. Modal dia cuma kertas keras, glue, dan sedikit kesabaran ehek. Nama hobi aku ni, PaperCraft... iaitu create something dengan hanya gunakan kertas. So apa kata korang join gak jom!.. korang copy je images kat bawah ni..


Sebelum nak copy, Sila klik untuk membesarkan imej


Sebelum nak copy, Sila klik untuk membesarkan imej

Dengan nombor yang telah disediakan, korang potongkan elok-elok and sambung-sambungkanlah dengan glue. Mungkin agak mencabar, tapi hasilnya pasti memuaskan. Kalau tak caya, ni la hasilnya.. Danbo versi PaperCraft (Tak payah nak beli ehek..)


So amacam? best kan? aku sekarang ni pun tengah buat projek papercraft baru.. nak siapkan model robot plak ehek. Tunggu la siap nanti, baru aku postkan kat sini orait!

Okeh tu je la guys!.. till we meet again in next entry, kalau nak tempah header, inform je aku okeh? and kalau nak Danbo tu, copy je image files kat atas tu orait!.. Salam all and have a nice day! XD

22 org terbiut:

Khairul Antasha said...

suma header ya kcak..nang kreatif ktk ooo..header no.2 ya paling kmk suka..yerrrr...

aNnE said...

pergh cun!;)

VIVIAN said...

hobi zmn dlok paper craft tok..sanggup print color utk nmpk real..kinek..sik brapa sabar molah eh..hahahhaa

anyway..header kacak!!

ciK LyndaWawa igUana said...

suma kacak2 eh..=]

ztie said...

Danbo ya cute! Mek nak save tp sekda tenet. Oke.simpan jak niat. Hurm... Ne header kmk? Mana janjimu? Nunggu mek nuka template ka?

Amni said...

kamek mok tempah k mek duak mirul.. tapi sik juak tersend email.. katok la.. mek duak mirul oo.. hehehe

erolnukman said...

raged2 header polah tokey tok eh..hehehe!
maok juak ku ngetest molah danbo ya koh...

Redbloodsnow said...

Hohohpo...tedahnya. almost 1 hour ow polah header gossip mek ya ow..kehkehkeh.

tenkiu amir :)

Faizal n Fashitah said...

Hi Antasha,
Maksehh ehek yerRrr ehek..

Hi Anne,
Thanx Anne! XD

Hi beauty,
Yalah.. mek bok kinektok gago ngan benda tok. Ya pun, semenjak menatang Danbo tok wujud.. alu laa mek ingin nak molah hehhe..

Hi Lyndawawa,
Maksehh ehek

Hi Zatie,
Sikpa, lak2 polah jak ehek. Aaa mok nunggu header pree ka? ehek. Ilek lok.. gik bz molah header urang lain tok ehek XD

Hi Amni,
Bolehh...email jak kamek lak ah ehek

Hi Erol,
Polah jak lak pok. Bes aihh ehek

Hi Redbloodsnow,
Yalah...lamak molah header kitak woOOoo ehek. Errr nama kamek Faizal ba Zie eh.. err bukan Amir ah huhuhu...

SANDRA AZWAN said...

cantik2...;-)

HonEyBuNNy said...

cantik la..paling suka header 1 tu.....cun2,,

AmirFX said...

Hahahaaa... Kenak Zie saruk inda nama Amir ya? hahaaa.. Adohh.. Salah org kenak kredit... Nway, Danbo ya cemne nak potongnya? Sekda berik ilustrasi cemne nak potong ka?

░♥si lampu neon♥░ said...

cayalah bro !!


Check it out Entri Paling Best !
# # Lelaki Menyampah Tengok Perempuan Nangis !# #
# Dosa Orang Suka Melambatkan Solat !#

d_tieah said...

Terbek!
Kmk still sik brapa pndey g nak molah header gya..
Tgh2 nak blaja juak..
Hahaha..

Puteri Zaza said...

suka header first tu

fLo said...

cute paper craft ya...p mun mek copy n plh alu berhabuk...hahaha...xda maid pake kemas umah...kekekekeke...

Yann Mazian said...

kacak2 jak header ya eyh. no.1 ya paling kacak sebab ada pocoyo. hehe. :D

Faizal n Fashitah said...

Hi Sandra,
Thanx! ehek

Hi Honeybunny,
Cute kan header 1 tu XD

Hi AmirFX,
Yalah ku eran juak.. Amir ndah eh ekeekeke. Aaa Danbo ya ka? kaktok ku merik instruction hehe..

Hi Lampu Neon,
Thanx XD

Hi Tiah,
Makseh. Sikpa, slow2 ba.. lak2 pandei kitak molah ba hehe..

Hi Puteri Zaza,
Comel kan header tu XD

Hi Flo,
RIndok aihhh main papercraft tok aihhh XD

Hi Yann,
yerRRr sebab ada Pocoyo laa ekeke..

Redbloodsnow said...

FAZIAL + AMIR
-->> hahaha.. yalah tyek oi. saruk indah nama. bkn apa. mek sblm komen entry tok tek...mek bpk kak terjah blog ktk

ya nama ktk gik terngiang² dlm utak mek. ya alu tertaip amir ya..hahahaha :P

Faizal n Fashitah said...

Hi Redbloodsnow,
Ekekek.. kotan laju glak naip..sampei saruk ndah nama ekekke..

Wahidah said...

kalo sya nk tempah header utk blog sya gk bole tak??? reply to me ASAP..tq

Faizal n Fashitah said...

Hi Wahidah,
Okeh no problem. Saya dah email dah awak. Thanx! XD