Monday, February 1, 2010

Ngansa

Salam,
Dah brapa hari dah ku tok begasak demam. Sot set sot set jak bunyi idong ku. Ingus ndak alah-alah leleh.. angol nyawa ku eh.
Okeh, berdasarkan topik di atas ya.. ku nak bercrita skit pasal Ngansa. Munkin mun kitakurang prasan, lam previous post ku.. rami sidak naep ayat Ngansa. Dan munkin rami yang sik tauk pa sebna maksud Ngansa tok. Jadi, apa sebna nya Ngansa? Seney datang ayat ya? Apakah fungsi sebna ayat Ngansa tok tek? maka bermacam-macam lah persoklan timbol. Namun sikpa, ku simok nak mengeruhkan agik keadaan. Berdasarkan apa yang ku kaji dan fahami, ku akan eksplen lah pa sebna Ngansa tok.

DEFINISI NGANSA - Ngansa bermaksud melakukan sesuatu perbuatan yang kurang popular untok mengeso betapa kecewa atau marahnya hati seseorang ya.

Ayat Ngansa sebna nya berasal dari Angsa. Tauk sik pa ya Angsa? Mun siktauk, sila lah gugel lok seblom ku bercrita lebih lanjut gik..


Okeh, ku rasa suma dah tauk pa benda Angsa ya nak. Apakenak mesti makei ayat dari Angsa? Apa kenak sik Manok? Kambin ka? Palaktut ka?

JAWAPAN - Jika kita nangga Angsa tok, sidaknya nang suka nyeruduk palak sidak ke depan. Kadang-kadang, mun diperati memena.. dak Angsa tok mudah nak molah benda nok plek-plek seperti:
- Menapok palak rah debah keteyak;
- Menyimpul ujong palaktut ke arah utara; dan
- Menyelak bigik mata dikhalayak pak imam.

Memandangkan perbuatan Angsa ya agak unik, maka ayat Ngansa pun dipakei selaras dengan pertumbohan ekonomi negara. Bermakna, kita mengabdikan dirik atau mengansakan dirik dengan secukup rasa.

SEJARAH NGANSA - Ayat Ngansa yang orijinel nya brasal dari bahsa lamak Sarawak; telah di asaskan pada kurun ke 14 oleh Sir Jems Brook. Pada ketika ya, semua ahli majlis termasoklah gabongan Persatuan Tapeh Pemalu, Askar Jepon dan Askar British sbulat sora menyokong ayat Ngansa yang merupakan ayat perantaraan paling penting di zaman ya.


Gamba kenangan Jems Brook megah mengibar bendera 'Support Ngansa'

MASIH KURANG FAHAM?
Tedah lok. Masih juak sik paham pa maksud Ngansa tok. Ermm Ngansa kira kat nak sama ngan Ngempas Dirik, atau lam bahsa Melaya 'Menghempasan Sendirian Berhad (Sdn Bhd)', atau lam bahsa Inggeris 'Boom Boom Pow'.
Kira sama juak la fungsi Ngempas Dirik ngan Ngansa tok. Biasa urang nok kecewa atau marah mudah nak Ngempas Dirik atau Ngansa la. Masa ku molah kajian pasal benda tok, ku sempat lah bertemu ngan pakar Ngempas Dirik, iaitu saudara Su Ijamm. Beliau dengan rela hati ingin mendemonstrasikan camne nak Ngempas Dirik tok. Jadi, sama-sama kita saksikan...

-
-
-
-
-
-
NGEMPAS DIRIK
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Photobucket
Aksi hebat Su Ijamm Ngempas Dirik

Haaa... kedak ya lah urang Ngempas Dirik. Jangan ndak tauk ba. Su Ijamm kelihatan Ngempas Dirik ke dindin. Selain dari ya, kita bleh juak Ngempas Dirik kita ke lantei, ke cermin, ke siling, dan lain-lain agik. Kira ekot citarasa la. Tapi ingat,.. jika anda kurang pengalaman.. maka Ngempas Diriklah dengan perlahan-lahan dan bersupan santun.

Tapi, apakah perbezaan antara Ngempas Dirik ngan Ngansa tok?..
Haaaa.. seperti eksplenesen di atas nun tek, perbuatan Ngansa tok agak ganjil skit la. Umpama kedak kita nangga Angsa molah nok plek-plek ya eh. Penah suatu ketika dolok kerajaan nak Ban perbuatan Ngansa tok. Ermm ku pun siktauk kenak urang suka Ngansa. Ermm munkin dengan cara Ngansa, jiwa bleh tenang gik kali hoh. Well, dalam kajian ku pasal Ngansa tok, hampir 44 urang dah ku kaji ku. Dalam 44 urang ya tek, cuma sorang tok jak yang memena melakukan perbuatan berasaskan Ngansa..


-
-
-
-
-
-
NGANSA
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Photobucket
Perlakuan Ngansa yang dibantu dengan tukol

Camney tek? Ada brani mok Ngansa? Saya sik brani eh. Daa lak patah riok tulang kotan mbak Ngansa kedak si Onggon nun. Walaubagaimanapun, Syabas saudara Onggon kerna berjaya menghayati maksud Ngansa tok tek. So, tamatlah kajian pasal Ngansa. Diharap, dengan eksplenesen panjang lebar tok tek.. maka semua bleh paham tentang ayat Ngansa tok tek. Kesimpulannya, seblom nak Ngansa ya.. pikir-pikir lah dolok. Dan bagi kaum laki yang mengidami gadis yang lemah lembut gemalai.. maka cariklah gadis yang suka Ngansa. Kompom body sidak licak. Bah, ku gi makan ubat lok. Sot set sot jak ingus tok eh adehh.. angol dah nyawa ku tok. Mun ada bini sitok nak ka senang hoh. Bah.. bah.. lak blogging gik...

17 org terbiut:

khairul onggon said...

astaga.. dia dah mai dah... udah2.. ku juak jadi mangsa.. setelah aman damai beberapa ketika muncol gik raksaksa odio tuk hahahaha.. adoheh.. :P

Willie a.k.a Reptoz said...

Hahah...lawak siot. Alu ngansa si Onggon.

Ms Tikot said...

hahaha... ya baruk ngansa...angsa...

Khairul Antasha said...

ya bkn ngansa..ya naso kata org...hahaha...

Big Momma said...

kitak ya sebenarnya 'ngansa berblog' bila bini sik disampingmu....ha ha ha.

mun kmk iban, kmk org 'ngansa ke kaki' maksudnya berjoget sampai pagi mun ada wedding ka function ka.... he he he

f.i.e.z.a said...

ngansa tok bkn polah2 nangis ka..

mun mak kmk la pntang nya mun polah bunyi nangis tp sik nangis.emm paham sik eh..
cam sik bagus bah.gya lah tekkk.hehe

*wink wink* said...

oohhh..ya duhal reti ngansa..
tedah bg gogon lok..
jaik ati ngga..

Beautiful Stranger said...

i still dont understand..

ada juak word org mlayu swak madah 'naso' ka khairul?

in melanau ada..

Redbloodsnow said...

hahaha..tetak jak mek diat pic ngempas dirik ya :P btw, bok mek tauk asal usul ayat ngansa.

btw, nice writing. terhibur mek baca bebelan ktk aie :)

Faizal n Fashitah said...

Hi Onggon,
Aok.. Tora datang lagi ba ehehehe jega ko ehehe..

Hi Willie,
Ada brani ngansa kedak ya? hehe..

Hi MsTikot,
Aok eh. Ya nang ngansa sepnoh jiwa la ya hehe..

Hi Antasha,
Yahh eh..da gik word baru eh. Naso..

Hi Mama,
Aok eh..kali la juak hoh. Pa bini mek sikda tok, ney ndak nak ngansa masa blogging tok adehh...

Hi Fieza,
Yalah. Ngansa tok kira nangis ngeraong2 sikpat dikontrol laa.. kira camya la mun sik silap mek laa..

Hi Seripah Pejidawati,
Jaik ati ngan Onggon jak ka? Su Ijamm sik dijaik ati kitak? hehe..

Hi Beautiful Stranger,
Yohhhh... gik juak sik paham hoh. Ermm lak laa mek nyoh Su Ijamm atau Onggon molah demo rah depan kitak hoh..ehek..

Hi Redbloodsnow,
Aok.. kira camya la maksud ngansa n ngempas dirik eheh. Makseh coz datang umah mek XD

Felicia F. Ramzi said...

kmk nang sik paham pun apa maksud Ngansa ya sebenarnya..eheh.. sebab mcm kata Big Momma, ngansa dalam iban bermaksud joget2 bertandak mun ada function kedak wedding ka..
silakan mengansa dirik k eheh

Faizal n Fashitah said...

Aaa..mek bok tauk juak lam bahsa iban pun ada word ngansa juak koh hehe. Tenkiu for sharing XD

AmirFX said...

Bwahahaaa... Leput maca entry tok... Naso nyawa... haha...

i'm_sicK_n_tiRed said...

ermmm... ngansa ya bhs baru kah lamak?? Hehe.. bgs owh.. blog tok dah kembali aktif.. hehe..

Faizal n Fashitah said...

Hi Im Sick n Tired,
Word ngansa ya memang bahsa zaman dak mensia marek bah. Alhamdulillah, ektip juak balit la blog tok.. hehe

kak_ross said...

Ooo..pezal (ada sik urgtua nungah ktk kay nama gia...)..dah balit ektip agik ktk tok dah, siaplah sidak 'mangsa2' kay jadi model ceta begambar kita ya... nang suk juak lah maca entri kitak ya koh...
bekenaan ngan ayat NGANSA tok,setauk kmk ya macam pebuatan nemiak ato sapa2 yg suka eksen/polah2 nangis (bunyi nangisnya pun kedak urg nangiskan urg mati), ngansa ctok sama mbak maksud seolah-olah mintak urg tua nya mati..ada juak maksud bebeza dlm ayat macam tok..'sidaknya tek NGANSA aku kat keday ya....' maksud sitok nya tek kenak paw lah .
mun gambar Bang Ijam ya bukan NGEMPAS dirik..tapi lebih ke NGENTAK palak dirik ke dindin..mun ngempas dirik tok macam nemiak mun nya nangis (miak bengkek besa nya)ada sik nya ngugok diriknya pas ya angkat agik pas ya ngurin sambil ngasak dirik ke lantey..macam yalah beh kurang maksud ngempas dirik ya koh...
mun salah mintak maap jaklah...sama2 kitak tok nak blajar basa lamak sarawak....

Faizal n Fashitah said...

Hi Kak Ross,
Makseh merik pendapat kitak. Mena kata kitak ya. Mek stuju amat ehek. Mek tok main hantam saja ba ekeke. XD