Friday, January 29, 2010

Rindu-Rinduan di awal 2010

Salam semua,
Dekat nak 4 taun dah ku sik apdet blog ku. Nektok dah taun 2010. Ku ucapkan selamat taun baru buat semua rakan-rakan. Semoga taun tok jereki kita bertambah melimpah meruah menempek merumbak dan sebagainya. Reason ku lamak sik apdet kerna lamak-lamak tok keja ku nang sik putus-putus. Dan bila masa free, aku dah kepak dan lebeh slesa melayan berguro-guro betarit rambut ngan isteri tercinta. Tapi yalah, kinek tok isteri tercinta dah sikda gik disamping ku.

FAQ
1. Aiee seney pegi bini kitak?
- Dah balit Msia.

2. Kenak nya balit Msia?
- Sebab nya buntin.

3. Kenak nya buntin?
- Haihh sukati nya lah nak buntin hoh.

4. Kenak nya sik branak di Dubai?
- Mahal glak blanja branak di sitok.

5. Brapa bulan dah nya nektok?
- Dah 5 bulan lebeh dah.

6. Baby girl ka baby boy?
- Blom scan gik. Sik mampu nak scan sitok. Mahal glak.

7. 1+1 brapa?
- 4.

Gia lah crita nya tek. Memandangkan kos branak di sitok boleh mencecah sampei puluhan ribu ringgit, jadi dengan berat ati tepaksa juak ku melepas isteri tercinta ku untuk balit Msia dan branak sinun jak. Bukannya aku tok nak berkira la. Tapi dengan duit banyak kedak ya, bagus ku blanjakan untuk masadepan baby lak. Sigek yalah susahnya sitok, sampei nak branak pun susah. Ngecas bukan-bukan. Blanja branak dan scanning dan medical checkup ya dah sama rega ngan sebuah Hyundai Getz. Bagus meli Hyundai Getz jak. Bila ku ngecek ngan kawanku di Kuching nun, blanja branak rah Normah kurang daripada RM2,500.00.. yahh!! murah! (Slamat duitt aku..ehek)


"Lai!..Lai! Bagut Beli Hiundai Get"..Kata Su Ijam dgn nada Lemah Lintuk.

Masa bini gik diam diumah tok, senang jak asa idupku. Ceria jak asa. Cerah jak sinar matahari (Kerna ari gik siang). Turun keja sik penah selekeh-selekeh. Suma bini yang nulong ngesep. Ney ndak rindok ati.


Ngesep jak ku turun keja tiap ari nait belon..

Tapi yalah tek, bila dah sikda bini k teman diumah tok.. sunyik sepi jak rasa. Salu bini lahh tukang nereka kain baju, bini lahh tukang prepare sarapan, bini lahh tukang prepare dinner, bini lahh tukang palit deodorant rah keteyak, bini lahh teman guro-guro betarit rambut. Umah yang ceria suatu ketika dolok.. nektok nampak suramm jak. Asa sik terurus jak ku nektok. Baju pun dah renyok-renyok sik betereka. Bulu keteyak pun dah kin panjang. Rambut pun dah unsa-ansey. Haihh tedah ku lok..


Demi napok rambut unsa-ansey, ku tapok ngan kain. Tangan2 ku kian berurat-urat kotan sik terurus..

Bok jak marek ku coba koatkan ati untuk nereka kain baju ku.. namun ku sik terdaya. Terasa amat beratlah tanganku nak ngangkat tereka ku ya. Serta merta ku mengalah. Sedeh ati ku. Terasa kehilangan sesuatu yang berharga lam idupku. Hanya bini ku jak yang tekabey nak ngerja semua benda ya.


Kelihatan Zatil dan membernya bergamba bersama setereka milik ku yang teramatlah besar dan beratnya.

Patut pun dalam sebuah buku terkenal "Panduan Memasak Marco Polo",.. Marco Polo penah mencatit sigek ayat di dalam rujukan 9, mukasurat 114 yang berbunyi kedak tok..

"For her to rule the world, de very good kacang pulut"

yang kira-kira bermaksud.. wanita tok sememangnya penyeri idup kaum lelaki, dan seorang isteri tok sememangnya amat terre lam hal umahtanggak. nang sikpat dinafikan agik. Suami tanpa isteri samalah umpamanya dengan kacang yang tiada pulutnya.


Buku Masakan Marco Polo yang hangat di pasaran.

Well, ya jak la luahan ati ku ritok. Memang ku rindu isteri tercinta ku. Bukan senang laki bini idup berjauhan kedak tok. Kepada sayang, I Love u so much and I miss u so much. Take care sinun.. take care baby kita memena.. Insyaallah daddy nya akan coba sedaya-upaya mintak cuti awal klak.. (yerRRr..daddy.. ehek). Branak jak di Msia nun. Kerna apapa pun, kita tetap bangga jadi anak Msia ehek.

Bah, ya jak la lok. Lapa dah perut ku tok. Mun bini ada tek, lamak dah terhidang makanan rah dapo nun. Ermm tok paksa laa masak Mi Indomie gik tok.. adehhh....

17 org terbiut:

AmirFX said...

O tedah... Nasib sik ngansa....

Rudy said...

aok oh..nasib sik ngansa..xpa ya..kenak idup berdikari jak ya..

Hajib said...

biar bena bini dirik yang ngkah odorono rah ketiak dirik... alu sik terjaga ketiak bila sikda bini oww.. ooo tedah nya kohhh... :)

Ms Tikot said...

Tedah, kesian ngan ktk koh...

Felicia F. Ramzi said...

tedah ketiak..hehe
kesian jauh2..bukan ktk ajak rindu dengan wife, nya pun sure rindu juak, dah tengah mbak baby ktk..maka segeralah kitak balit..sak ada orang nolong ngkah deodoren rah teyak ktk ya

Asma Cullen said...

aihhh... ngansa ngansa towk jgn main... mek duak Khaisah jk boleh ngansa... mun abg Odio mok ngansa, mok mintak ijin lok...

Ivy Metaga said...

patut lah lama menyepi...alololo...kesian dah sorang2....mun ada cuti sikit jak, terbang jak pake belon hehe..

Angel Suzy said...

oler tedah... bini lah segala2 (tringat ngan laki dimpun... berdeodoren ndak kah teyak nya dalam belon ya eh) :|

salu jak mak mentua nepon madh dirik makan megi jak d rumah, tukg masak sikda katanya . oler tedah :| nak balit juak rasa... ya la pengorbanan bila idup bjaohan, mak2 mentua skali makan megi...

erolnukman said...

bini balit lalu d update blog..sbelum tok ngeupdate bini jak..kekekeke

Faizal n Fashitah said...

Hi AmirFX,
Yalah..gik dapat ngontrol dari sipat ngansa tok ba..

Hi Rudy,
Yalah..paksa la idup bedikari gik tok.. gene nak molah nak hoh..

Hi Hajib,
Aaa.. palit keteyak ngan odorono ya ka? aa ya arum bulak jak baa.. sikda laa 100% mena ekekeke....

Hi MsTikot,
Tedah kesian kamek hoh :(

Hi Felicia,
Aok..mek tauk wifey mek rindu mek juak. Yalah mudahan jak mek tok dapat amik cuti lak hoh..

Hi Asma Cullen,
Aaa boh riso..mek sik pandei nak main ngansa2 tok ehek..

Hi Ivy,
Yalah memang mek plan mok fly balit lak..tapi siktauk bila n brapa lamak laa.. kesian mek hoh..

Hi Suzy,
Yalah hoh..kesian hubby kitak hoh.. sikpat kitak nak nyapu deodoren rah keteyak nya hoh. Ermm apapa pun, nang mena kata kitak.. demi masadepan ba..rela berkorban hoh.. walaupun blom gik raya aji kita tok hoh..

Hi Erolnukman,
Yalah.. masa bini gik ada..ku mala bz ngapdet bini ba. Nektok bini dah sikda.. bok gago nak ngagak blog ehek adehh...

Queen Bunga said...

sedeh eyh..paham mek gine rasa ldr. kamek lom nikah gik ngansa..dek dek kitak..WAAAAAAAAAAAAAA~~

Faizal n Fashitah said...

Hi Bunga,
Bagus la mun kitak paham asa mek nektok. Namun mek tetap sikkan ngansa.. tetap ngontrol dirik taem tok uhuk..

Beautiful Stranger said...

tedah nya lok..rindu rinduan..sikpa la ow..ketiak sik bertebas..asal bini selamat ctok..

JT said...

mek da nangga bini ktk marek

Big Momma said...

he hehe... sian daddy ya..
sian lagi mummy ngendong perut besar ya... sik merasa lah kitak baby ya nendang2 perut mummy ya kelak!

Khairul Antasha said...

yerrr..kontrol dirik sik ngansa lah..uhaaa..mundak ngansa mlm ari carik bini..haha...

Faizal n Fashitah said...

Hi Beautiful Stranger,
Yalah..nunggu balit Msia lak mesti bulu keteyak kin panjang sampei ngirit ke lantei hoh..

Hi JT,
Syiohh..sak jak bini mek gik di KL nun...

Hi Mama,
Yalah koh.. alu sik ncerik la mek camne rasa baby ya nendang2 lam perut bini mek koh..adehh ponek mek eh...

Hi Antasha,
Uishhh...mesti mok ngontrol eh. Sik bagus ngansa2 tok ehek..