Friday, February 5, 2010

Cinta Pertama

Salam,
Ritok ku nak bercrita pasal cinta pertama ku masa di alam persekolahan dolok marek la. Crita tok pun kira bersangkut paut juak dengan TAG yang di ilhamkan oleh kak Kerol Antasha kita nun.

Sekolah Rendah
Pertama kali ku menjejaki alam persekolahan.. memang penoh dugaan. Aku bagaikan cicak melekat rah pintu bilit skolah.. tepaksa bapak n cekgu betarit sampei nak rumbak pintu kotan kowatnya aku melekat rah pintu sebab simok nak masok lam Kelas. Betapa takutnya aku ngan skolah time ya. Makin lamak, aku makin jinak dengan skolah. Dah sikda takut gik dah. Dah pandei bekawan dengan miak lam kelas. Tapi time ya.. aku tok ney laa tauk menauk pasal erti cinta. Sunat pun blom gik tok.


Geng Skolah Rendah: Aku, Rudy, Nisot, dan Singh

Sekolah Menengah Peralihan
Time tok ku dah mula nak ngegeh-ngegeh skit. Maklum laa.. masok skolah peralihan tek nak. Walaupun aku ngegeh, namun ku tetap miak bait bah. Kira nerd la tek. Kira startlah ku molah kawan baru gik. Sebab kawan lamak dah sikda gik. Suma masok skolah lain-lain. Time tok pun sikda la nak kenja glak la. Mun ada pun, skit-skit jak lah. Ada la sorang miak tok nang suka nyelin-nyelin aku. Aku pun suk juak la kenak jelin. Nya madah aku unik dari segi muka. Dan nya pun madah aku ada kembar. Kembar ku ya ialah Haliq Si Cursive Diari Rerama Riang. Mek duak sama skolah dan memang ada kesamaan dari segi muka chinese look, kurus tinggi dan bercermin mata. Eh..lupakan kesah Cursive yang kini sudah one step closer menjadi Cikgu itu. Tahniah bro. Mun mok tauk crita selanjutnya, tekan jak kitakurang link tok: Secret Admirer ...sama jak crita nya bah hhee.


Kenangan di Skolah Peralihan: Chai Oon, Aku dan Chin Sen

Sekolah Menengah Tinggi
Masa tok ku dah mula kenal apa itu erti remaja. Zaman tok ku nang agak rebel la. Munkin kerna ku suka berkawan ngan miak rebel juak. Hari-hari nyawa ku nang nak memberontak jak. Lam sehari sampei 14 kali ku memberontak. Eran ku eh. Time tok bukannya tauk gik hal nak bercinta-cinta tok. Yang pentingnya, mesti cool ba. Rokok mesti salu mok ncuit-cuit rah mulut. Eskep skolah nang boh dipadah laa.. Sapa teman paling rapat nok suka eskep ngan aku? haaa tanggar lah kitakurang pun dalam gambar rah debah tok..


Geng keras kaki eskep: Aku dan Siti Amirah

Oh lupak ku nak madah, time tok walaupun ku bertudong, tapi ku nang gaok lah. Munkin sebab ya juak la ku susah mok dapat gerek kali. Sehinggalah suatu hari, ada sorang cekgu kiut tok tangada jak nunggah ku dan slow-talk ngan aku. Nya coba nak ngubah prangei sik bagus ku time ya. Sik ku sangka juak, cekgu ku tok lah merupakan urang pertama yang memena berjaya ngubah idup aku. Nya sik suka marah-marah aku, sebaliknya membimbing aku dengan penoh kompiden dan kasih sayang sebagai seorang cekgu.


Cekgu Skolah ku, Ms Madeyline. Sidak madah mukanya kedak Taylor Swift

Berkat dari bimbingan cekgu ku tok tek, prangei ku berubah dari hari ke hari. Aku kian nampak cahaya di hadapanku. Aku dah sikda gik gaok-gaok. Aku dah dapat berpikir dengan waras. Dan ketika itu lah.. aku mula mengenal erti cinta sebenar. Ya.. aku dah mula bermain dengan cinta pertama ku. Semenjak mengenal erti cinta tok, boleh dikatakan hari-hari ku mengenangkannya. Sik sabar ku nak kecapinya. Sik sabar ku nak tempuhinya. Dan apabila abis jak alam persekolahanku.. tercapai jua cinta ku yaa..





Kami Cinta Rock! Dari Kiri: Metal Ijamm, Slosh, Dimpel, dan aku

Yaa.. itulah dia.. 'Rock Kapak' kata urang tua. Oleh kerna cintaku pada Rock time ya.. maka aku telah berjaya menubuhkan kumpulan Rock ku mpun. Nang bangga jak rasa dirik ku eh. Time ya nang pemos menaa laa kamekurang koh. Mala jak gempak tiap kali molah roadshow. Tauk jak laa zaman dak Rock Kapak ya. Mekap nang sik sah mun sik menempek. Soar mesti mok sendat.. bok raget. Biar pecah bigik kedaong debah ya.. janji Rock. Cuma dimpel jak sikda bigik kedaong. Ney ndak rindok ati nya. So, kira camya lah crita ku zaman ya. Dan nok ya lah cinta pertama ku time ya. Sori ahh.. nang sik berkesempatan cinta ya terjadi di alam persekolahan koh hehe..

Okeh. Ahey nya terjawap jua TAG yang ditujukan oleh Kak Kerol Antasha kita ya. Mudahan jak pastok sikda tag ngetag gik laa. Bukannya senang nak nyawap. Pecah juak bigik mata mikir nya. Bah, lak blogging gik. Sign Off lok.. XD

20 org terbiut:

SEN said...

yohh geng keras ya..ke cne ndak kah takduak eskep ya kah..? ada juak singh sama sekolah dolok owh eheh..

Willie a.k.a Reptoz said...

Hahahah...mun aku jadi cikgu kawu, sikda lembut lembut...terajang ada sak kawu berubah. Hahahahah

AmirFX said...

Yahahahahaaa... Adoh2... Leput eh..

Felicia F. Ramzi said...

yarabi, bijik kedaong..
matila

muka cikgu ya sik merik2!!
ya mek malas mun ktk udah balit berkecimpung macam tok gik..waahaiiiii

Asma Cullen said...

kmk baruk bgn tido terus mek tertangga n3 baru... ahahaaaaa... lucu2... perey... speechless...*gk mamai sbnrnya...*

joynstar said...

huhuhaha...

jaman skolah, aku ingga la mok nhenang, ngan BSB nya, ngan posternya...ingga ku oeh!

erolnukman said...

waarghhahahahaha!! bigik kedaong!!...nang rock kapak abis eh...main rah fun fair...
yg penting sofa blakang dak rock star ya...sofa rotan! yeahhh!!..
hahahaha!!

Khairul Antasha said...

hahahahaha..tok lah kerjaan nya..hahaha...pereiiiii.... Bigik kedaong...gagagagaga

Beautiful Stranger said...

yerrr....kim slm dgn singh ah!! hahahha lawak..ada juak mek kenak super impose eh..ada juak kesah di buah terap mek msk dlm tok ah..

hahahhaa..nang perey..

dukunlintah plk said...

kirum slm ngan chegu ya.. chegu seksyeh wiwittttt ;)

Big Momma said...

'ngansa' menar2 berblog... he he he

n i e z a said...

Brk la mek tauk kt tok geng keras di skolah dolok o. Hehe..

Faizal n Fashitah said...

Hi Sen,
Aok eh...jaoh mekduak eskep dolok. Aaa Singh ya nang member kamceng juak lok marek hehe..

Hi Willie,
Nasibbb baittt laa ko bukan cikgu aku ekekekeke...

Hi AmirFX,
Masih eskep gik ko tek? hheee...

Hi Felicia,
Jangan main-main ngan bigik kedaong woOOo ehek. Yalah, cikgu mek ya nang ada upa Taylor Swift nak hoh XD

Hi Asma Cullen,
Kenak nama kitak Asma Cullen? Aaa awal pagi gik lekak lekek kitak hoOoo ehek..

Hi Joynstar,
Nampak glak peminat tegar BSB lok marek hoh ekekeke...

Hi Erolnukman,
Yahhh! jangan ko siktauk. Ku lok marek nang Rock Kapak abis ekeke. Aok eh, part begamba ngan sofa rotan ya laa mahal ehehehhehe...

Hi Antasha,
Ehehehe maka terjawaplah tag dari anda hoh hehe..

Hi Beautiful Stranger,
Aiee..kitak duhal Singh ya hehe yerRrr. Yalah.. malas mok naep panjang2 bah.. copy n paste jak laa kesah kitak rah buah terap nun huhuhu...

Hi Dukunlintah,
Wokeh!..lak ku madah ngan cikgu ku ya aka taylor swift hehehe..

Hi Mama,
Yalah..camtok laa jadinya bila berjaohan ngan bini.. tauk ngansa memena ba uhuk..

Hi Nieza,
Haaa..yalah mek molah entry tok tek.. k nyoh kitak flashback ba hehehe..

Queen Bunga said...

haihh..kenak muka semuanya ngutik? hahaha.

Faizal n Fashitah said...

Hi Bunga,
Aaa...biasa laa rock kapak lok marek. Mekap mesti menempek bah.. bok rock! XD

Ivy Metaga said...

hahahaha...gambar2 ya adohai...hahahaha..gik senyum2 depan laptop hahahahaha...haihhh..

Faizal n Fashitah said...

Hi Ivy,
Boh lamak glak senyum..lak eran urang nangga lak XD

aldereena said...

cgek kau lupak..man bai style..haha!!

Anonymous said...

belajar banyak

Faizal n Fashitah said...

Hi win,
Aok..lupak ku Man bai!!!

Hi Anonymouskedum,
Aaa..mesti blaja banyak-banyak..