Sunday, December 5, 2010

Tips Buffered Earning The Terbiut Way

Salam and hi bloggers,
Wokeh crite nyer dimulakan dengan perbualan camni:

Budak Blogger: Abang, camne nak dapatkan buffered earning ni?
Aku: Owh senang je. Amalkan minum jus kicap hari-hari.
Budak Blogger: .....


Ehek. Wokeh, let's get serius. Ramai yang masih kurang paham dengan penjelmaan Buffered Earning dan Metered Earning dari Nuffnang ni. So camne sebenarnye nak dapatkan dua earnings yang agak lumayan ni? Meh aku beri tips kat korang skarang.. so jangan tak baca okeh?

TIPS PERTAMA:
Pastikan anda berdaftar dengan Nuffnang (www.nuffnang.com.my). Once daftar, rajin-rajinlah blogging/ blogwalking/ berkenalan dengan blogger lain. Ni untuk memastikan blog kamu mempunyai traffic yang membolehkan keahlian kamu di Nuffnang di upgrade from normal to Glitterati.


TIPS KEDUA:
Pastikan iklan Nuffnang di letakkan pada blog anda dalam posisi yang betul seperti kat bawah ni.


Posisi 1 = Mesti kat atas
Posisi 2 = Kat area tempat anda salu post entri
Posisi 3 = Kat Side bar

TIPS KETIGA:
Jangan malas untuk updatekan biografi anda. Ini penting sebab pengiklan akan baca dulu bio anda sebelum dorang decide samada untuk beriklan di blog anda atau sebaliknya.


TIPS KEEMPAT:
Settle je semua kat atas ni, Silalah contact pihak Nuffnang. Just inform kat dorang yang anda teringin nak dapatkan buffered earning dan anda telahpun memenuhi syarat-syarat yang dikehendaki. PERINGATAN! Pastikan anda tak letak iklan-iklan selain dari Nuffnang.


So camne? Simple je kan? Tak payah la nak pening-pening kepala lagi kan. Lepas settle je semua tips kat atas ni, maka luangkanlah lagi masa untuk rajin-rajin post entri supaya traffic anda sentiasa berganda-ganda melampaui traffic terbiut ni..


Kalo masih lagi tak puas hati dengan tips yang aku bagi kat atas ni, korang bleh la gunakan kreativiti korang sendiri untuk pujuk pihak Nuffnang. Contohnya, macam few bloggers yang aku kenal.. dorang sanggup berposing mengiklankan Nuffnang dengan harapan pihak Nuffnang akan mempertimbangkan permohonan dorang. Blogger pertama ni yang bernama Vivi...


Unik ke? Vivi dilihat sedang berposing dengan kad berupa logo Nuffnang sambil mengenakan baju jeans beserta kain pelikat bapaknye. Hmmm aku pun tak sure la posing camni bleh pikat Nuffnang ke tak. Anyway, ada gak blogger yang berpakat secara berkumpulan untuk mengiklankan Nuffnang ni. Dorang ni adalah Cik Emy, Cik Siti Mashitah, dan AmirFX..


Tengoklah betapa ekstrimnye dorang ni kan. Pihak Nuffnang pasti teruja bila tengok dorang ni. Syabas lah kat korang! ehek. Well, apapa pun.. aku harap tips yang aku bagi ni bleh la dijadikan panduan untuk korang memohon Buffered/ Metered Earning ni ek. So that's all for now folks. Kita jumpa lagi di entry akan datang okeh? So till then.. have a nice day..

Selamat menyambut Maal Hijrah

selamat bercuti.. Salam all and chow!~ XD

38 org terbiut:

fLo said...

model nuffnang ya kcak...hahahahaha..doh eh...
yahh...bleh blanja mek mkn eh..pa gk..mek tggu tok...=p

Big Momma said...

respek kat u lah bro! ribu raban visitors tiap hari! kategori blogger hebat! tahniah !

kmk masih puluhan je.... he he he

kaya eh..... bila cia tek? aieee... masih juak nagih?

Ninie Nordin said...

ohhh. giya erk? terimak kasihh. kmk kan coba ekot setiap tips ktk. yerrr.

btw. kacak2 jak model promote napnang ohh. I LIKE! grrrrrr.

BSI-BSR-VIVIAN said...

hahahaa...muka kmk juak...gerrrr!!!

kmk azam tahun baru utk mengaktifkan nuffnang mek gik..mok join srwk blogger juak..yerrr...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

kreatif sungguh pic depa ni hehe

LATEST ENTRY

GATHERING BLOGGER UTARA

CINTA PALSU

Noona said...

haha...kechiannya sape la yg jadi model model tutorial tu...comel....

Liana Ryan said...

wooooaaaaaaaaaaahhh!! =0

maiMOONyet said...

muahahahahahahah xD tak leh blah model2 tu xD

Cik Mieyrarif said...

oh oh oh
selamat menyambut maal hijrah too :)

Rt-qaH said...

abg pesal seperti yang dijanjikan..aok lah aok lah..mok juak ngetes tok..kecian mek bh..hehehe...

syaftome said...

slalu jwak dengar pasal BE tok...
tp xpernah pun nak try nuffnang...
mungkin kelak bla traffic dah beribu2...haha...

AmirFX said...

Aaaarghhhhhhh!! Tidakkkkk!!...

Hajib said...

wahhh.. dah makin terbaekkk blog tok duahll.. baruk perasan lamak sik on9 mena2 lamak tok... huhuhu... neway... slamat tahun baru!!!

AinnalinaRamdzan said...

Makseh molah entry psl BE... Paham dah... hehe

HonEyBuNNy said...

nuff~~~~he2...salam maal hijrah...

Liquid said...

aiseyh baru nak kuar p bli kicap tadi eheh

Anne said...

sharing is caring :) thanks.

babyedday said...

thx 4 the sharing.. very helpful.. no wonder my earning had never been updated.. ;p

ciK LyndaWawa igUana said...

kmk x nait2 pun nuffnang..

labulabi said...

bro blog aku x pat nak kah benda2 mcm ya.salu juak aku coba link ya.tapi x masok.ya ku malas nak nambah apa2 gik.malas ku eh.

Lovely Emy said...

hahahah, nasib baik gambar disitu tidak terbiut..

p/s: baru tahu boleh bgtahu Nuffnang kan kalau nak buffered. ala, skg ni dah xbanyak dapat buffered pun. paling tinggi 5 je, sbb dah banyak blog kan. nuffnang nak kena adil. tskkk..

♥Ismi Huda♥ said...

ahahaa.. lucu model2 ya.. ng kena contact nuffnang ya owh? huhu..

Faizal n Fashitah said...

Hi Flo,
Model paling menawan semua ya bah ehehe. Yahhh ilek lok.. tunggu dah memena byk duit lak bok cia hehehe..

Hi Mama,
Sikpa Mama.. just follow jak tips kamek ya n rajin2 lah blogging XD

Hi Ninie,
Orait Ninie. Coba jak tips mek ya k? Mun sik puas ati juak.. posing jak pakei kain pelikat aa hehe..

Hi Beauty,
Yahhh bes sik kitak makei kain pelikat? ekeke. Aaaa azam taun baru mesti mok rajin2 ya XD

Hi Gadis Kampung Separa Bandar,
Thanx! XD

Hi Noona,
Bleh click kat nama dorang kalo nak berkenalan dgn dorang hehe..

Hi Liana Ryan,
wooooaaaaahhhh? ehek :P

Hi Maimoonyet,
Model posing mahal tuu ekekeke...

Hi Cik Mieyrarif,
Salam Maal Hijrah to you too XD

Hi Tqah,
Okai...follow jak tips mek ya ah XD

Hi Syaftome,
Sikpa, pasang jak dolok Nuff ya. Once dah traffic ribu raban, income pun bleh dapat ribu raban bah XD

Hi AmirFX,
ooOOOo yessSSs! ekekekee...

Hi Hajib,
Salam Maal Hijrah juak pok! ehek. Yalah.. lamak juak ko sik lawat sitok eh eheh..

Hi Ainna,
Okai.. ekot jak tips mek ah XD

Hi Honeybunny,
Salam Maal Hijrah to you too XD

Hi Liquid,
Bli kicap? ekekekeke...

Hi Anne,
Yupp...sharing is caring XD

Hi Babyedday,
Yeah u should try then. Just few simple steps XD

Hi Cik Lyndawawa,
Ada la mistake ya.. dah check traffic kitak sik? ehek..

Hi LabuLabi,
Follow jak tips ku ya.. and make sure blog mesti mok ada taffic ehek

Hi Emy,
Hehehe skit lagi nak terbiut tu ehehe. Pasal email kat Nuff tu, actually kite bleh apply mintak BE. Terpulang la camne kita nak mention kat dorang la XD

Hi Ismi Huda,
Yupp...seelok2 nya contact la dak Nuffnang. Atleast biar sidak nangga lok blog kitak seblom sidak recommend ngan sidak advertiser :)

Ms Tikot said...

waaaa... ktk nang femos eh... byk visitors gi ke blog ktk eh, tahniah...tahniah.. ;-)

Sophie Al-yahya said...

bagus entri ni.

erkkkk!! hahahahaha..kenapa gambar dlm blog ni mesti klakar2..? hahahha.. mmg kalau stress kena dtg sini.

Faizal n Fashitah said...

Hi MsTikot,
Uishh sikda la femos ney.. biasa2 jak mek eh ehek..

Hi Sophie,
Haaa...biase la blog ni. Kalo tetiba je entri serius tanpa gambar plek2.. makna nye bukan saya la yang buat entri tu hehehe...

hamzah ian said...

kah kah kah.. lu mmg patut jadi pelawak la der..

lu nak ejas header gua jadi camne?? ade raksase?

hafidzah hafidz said...

ahaha..last pic paling tak tahan..suka info nih..macih eaa..fieza pun mmg tak tau sangat pasal nuff2 nih heee =)

.:: dieylah :: said...

nang kacak sidak ya pose iklan nuffnang..haha... salam maal hijrah...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

nakal r gambo² last tu.. :P
btw, 10s bg tips tu ekkk..
harap² dpt berkepuk² lg BE heheheh..

Khairul Antasha said...

wahsehhhh... makseh merik tips tok... UV ktk rami oooo..jeless..hahahah

tia said...

kahkahkah!
kelakar je gambar tuh!

err.. nice entry btw! ;)

Faizal n Fashitah said...

Hi Hamzah,
Ekekeke.. Aaa nanti tunggukan entri akan datang. Entri ekjas-ekjas header ekekeke...

Hi Hafidzah,
Okai welcome.. follow betul2 tips tu..inshaallah Nuffnang pasti pertimbangkan XD

Hi Dieylah,
salam Maal Hijrah to you too. Nang stylo sidak posing hoh hehehe..

Hi Leily,
Welcome.. follow je simple tips tu okeh? XD

Hi Antasha,
Sama-sama.. Aaa UV rami ka? rajin2 blogging/blogwalking hehehe..

Hi Tia,
Posing maut woOOo ehehe. Anyway, thanx XD

♥e'in♥ said...

e'in dh wat cm2.. tp bwu bp je yg dpt.. huhu..

Yann Mazian said...

syioh. rugged sidak model nuffnang ya eyh. terpujok sik sidak nuffnang oleh cdak bah? kekekekeke

Faizal n Fashitah said...

Hi Ein,
Takpe.. slow n steady. Skit2 lama2 jadi bukit XD

Hi Yann,
Aaa ya lah mek siktauk juak samada bejaya sik sidak ya mujok dak Nuffnang lak ekeeke...

Siti Mashitah Saidin said...

hahahaah! tomey2... :P

Faizal n Fashitah said...

Hi Siti,
Hehehe comel kan? hehe..