Wednesday, December 1, 2010

Sarawak River Taxi Launced

Salam and hi bloggers,
1stly, mintak maap banyak-banyak sebab this week aku agak bizi dengan keja sampai nak blogwalking pun kadang-kadang tak sempat. Inshaallah once keja siap nanti aku akan lawat blog korang plak okeh.

Anyway, untuk entri kali ni.. just nak buat announcement yang Sarawak River Taxi akhirnya telah dirasmikan oleh YB Dato Abang Johari baru-baru ni. Dan camni la rupa River Taxi tu..


Dilaporkan taxi ni bleh memuatkan 14 orang penumpang. So agak panjang gak la taxi ni. Interiornya bleh la korang tengok kat bawah ni..


River Taxi ni akan beroperasi sepenuh masa selewat-lewatnya awal tahun depan; after semua jeti kat tebingan Sungai siap. Kalo tak silap aku, ada kira-kira 8 jeti modern sedang dalam proses pembinaan. Tiketing plak akan menggunakan concept fully electronic ticketing.

Well, kira elok gak gomen buat transportation camni. Atleast sungai Sarawak bleh di utilise and at the same time pelancong pun senang nak ronda-ronda sepanjang sungai yang cantik kat Kuching ni. Memandangkan banyak lagi perancangan-perancangan masadepan from gomen untuk jadikan sepanjang tebingan Sungai Sarawak cantik dan menarik antaranya expansion of Kuching Waterfront etc. Dan untuk pak penambang plak, dorang tak payah nak risau la. Sarawak River Taxi hanya akan beroperasi untuk long distance sahaja (Kubah Ria - Borneo Convention Center). Penambang masih lagi beroperasi seperti biasa la.

Pak penambang masih beroperasi seperti biasa (Sila abaikan Raksaksa kat blakang tu)

Okeh tu je la entri buat kali ni. Aku nak sambung balik keja ni. Actually saje je nak berkongsi info skit tentang perkembangan transportation kat Kuching skarang ni. Orait aku nak pen off! Till then, have a nice day and see you guys! Salam and chow! XD

18 org terbiut:

Ms Tikot said...

Stail juak Swk River Taxi tok owh... rona kunin.

AmirFX said...

Haha.... Mun ada ompuan besar ya lam sungei pak penambang pun sik berani nak ngambik orang lagik... hahahaa...

Coffee Girl said...

Ada life jacket? where are the life jackets? Can you zoom to where the life jackets are? If there are any? Aku tok paranoid pasal ya jak ko...

SEN said...

gemmm juak ninie nektok owh..

willie a.k.a reptoz said...

Pergh! Pakey apa river taxi tok pok? Habis lah business pak tambang kelak? Berapa bayar tek?

Camney mok booking? Siney nya ngembak kita berjalan? Pergh! byk skali soklan aku. Kalaulah odio dapat membongkar rahsia nusantara taxi tambang, kan best? HEhehe!

oh nanan! said...

whoaah! best gile ada bnda ya. mst tambang mahal kit dr perauk tambang oh?

eh mun ada teksi tok, tambang gne?

joynstar said...

eiy....kuning. Mun asa mok jadi royal boley la juak nait penambang metal tk. Mahal kali nak?

AinnalinaRamdzan said...

Akan ku nait teksi aek ya...

Noona said...

kat trganu ade jugak...nama bot penambang...tp kat serawak nampak lagi canggih seh..

labulabi said...

macam best jak bunyi nya pok.tapi mun setakat g BCC ya apa jak ada di sia.kenak nya x molah sampe ke muara tebas ka, kampung lidah tanah ka,kampung buso ka.bok nampak taksinya berfungsi owh.canggih jak upa.mun setakat lalu make sunge pegi BCC ya.hemmm.aku pun x tauk pa nak best.coba crita ikit nak best nya lok pok.hehehe

Khairul Antasha said...

komen org atas ya lok..haha..siney kpg lidah tanah ya? :P

ztie said...

aoklah. sine kpg lidah tanah. mek sik mok nait penambang sebab dah biasa. teksi ya bolehlah. try kelka. tp kmk mok nait raksasa belakang nun...!!! mbak kamek lok~~!!! kedong dah ada raksasa besar ya. sikkan sik mampu mbak. yerrr

Ninie Nordin said...

kiut juak raksasa ya ohh. lalalalala.
*saba jak ku.

psstt. sis jt. g bintulu lok. lak raksasa kiut mbak ktk jln2 arhh. pak sen gago mdh kta gemm. ngekk!

Rodz Nocturne said...

Yo bro, jadi realiti juak teksi tok owh hehehe Oh btw, your blog have been selected for Sarawak Bloggers blog of the month for december, congrats ngeee.. :p

Faizal n Fashitah said...

Hi Mstikot,
Style hoh. Teksi ba..mesti rona kunin XD

Hi AmirFX,
Yalah.. sik sangka ada juak urang gago ngan raksaksa blakang ya ekekeke..

Hi Coffee Girl,
Well, I heard life jacket semua ada. Siktauk la seney sidak ngkah. But for sure slamat la XD

Hi Sen,
Uihhh Ninie gem ka? huhu..

Hi Willie,
River taxi tok beroperasi from Kubah Ria and sepanjang perjalanan until ke BCCK. Perauk tambang sikkan efected.. sebab perauk tambang only beroperasi kat area waterfront jak. Aku nenga bayaran river taxi tok klak probably around RM1.00 la. Kira sik perlu booking2. Station n jeti nya klak akan menyediakan tempat ticket XD

Hi Nanan,
Kamek nenga tambang probably around RM1.00 la. Becoz jarak perjalanan agak jaoh. Semua electronic ticketing. Di sincronize skali ngan ticket bas XD

Hi Joynstar,
Ala.. teksi ba.. mesti la rona kuning hoh :)

Hi Noona,
Sebab kat sini penambang agak famous gak. Tapi yang river taxi ni memang baru la XD

Hi Labu Labi,
Actually Kubah Ria and BCCK is the main station. Klak nya akan singgah2 di 8 jeti sepanjang perjalanan ya. Actually tok merupakan route baru. Probably in future river taxi tok akan expand jaoh gik. By the way, seneyyy kampong lidah ya? ehehe..

Hi Antasha,
Yalah..mek blur juak duhal ada kampong lidah duhal hehe (Alu nyelir lidah hehe)

Hi Zatie,
Yalah.. mek lak mok coba juak makei teksi baru tok lak. Anyway, bleh juak kitak numpang tas Ninie nun ekeke..

Hi Ninie,
Sen madah raksaksa ya gem koh hehehe. Yalah, mbak jak kitak zatie rah bintulu nun hehe..

Hi Rodz,
Yahhhh... OMG!... just can't believe I'm selected! thanx! hehehehe..

Anonymous said...

I nak balas mesej kat sini ek? sebab lambat nak loading ke chatbox awak. Ya saya memang die hard Ke$ha! XD Balas balik kat chatbox saya XD

http://elementofmonster.blogspot.com

dUrRaNi said...

waaaaaaaa......maju dah...bgga..bgga....hehehe...

Faizal n Fashitah said...

Hi Anon,
Wow minat Kesha rupe nye hehe..

Hi Durrani,
Yalah...semakin maju dah XD