Monday, November 22, 2010

New Header, What's Terbiut?

Salam and hi all!
Wahh lama gak aku tak buat entri baru kan? Memandangkan agak sibuk buat design untuk few of my client, serta at the same time curik-curik masa skit untuk siapkan header and theme baru blog Terbiut ni..


So camne? ok ke tak ok theme baru ni? ehek. Anyway, ramai yang tanya apa maksud `Terbiut'.. not only friends from Semenanjung but yang dari Sarawak/ Sabah pun tanya gak. Haaa so entri kali ni, aku akan mengupas maksud sebenar 'Terbiut' ni.

Pengertian Terbiut
'Terbiut' berasal dari perkataan `biut' yang membawa pengertian = bengkok yang ekstrim. Word ni datang dari bahsa Sarawak lama. So amat jarangla digunakan dalam bahsa Sarawak moden skarang. Ermmm.. Macamana plak rupe bengkok yang esktrim ni ek? Well, memang jarang kita nak jumpe kejadian terbiut camni. Terbiut ni terbahagi kepada dua, iaitu terbiut mental dan terbiut fizikal. Sesiapa yang dah biasa dengan yoga mungkin hari-hari akan membiutkan dirinya. Ini merupakan terbiut fizikal. Sebagai contoh, gambar pertama kat bawah ni..


Ninie dengan besar hatinya sedaya-upaya membiutkan badannya.. just to show to us macamana rupe terbiut fizikal. Disamping tu, beliau sempat berposing dengan award yang Cik Siti Mashitah bagi kat aku hari tu. Tima Kasey la Cik Siti ehek. Anyway, aksi Ninie ni tak la brape ekstrim la. So aku jemput pasangan ni untuk tunjukkan kat korang cara terbiut sebenar..


Yupp. Pasangan Sen dan Kaljis. Betapa ekstrimnya aksi dorang sampai kaki bleh bengkok kedepan mengadap timur laut. Sungguh terbiut! Syabas la kat dorang berdua ni and thanx again kerana sudi tunjukkan kat korang aksi terbiut fizikal ni.

Wokeh, sekarang kita dah tau maksud Terbiut. So apa plak kene mengena dengan blog ni? Orait.. meh aku jawap..
- Masa mula-mula create blog ni, habis pen aku terbiut sebab time tu tengah nak carik idea so tangan mula la gatal membiut-biutkan pen sampai patah. (Terbiut fizikal)

- Blog ni banyak buat keje-keje superimpose and entri yang merapu-rapu, so motifnya plak sebab aku nak korang baca sampai terbiut otak korang. (Terbiut mental)

Sekarang ni pun dah makin ramai gak pembaca blog ni yang sedang mengalami proses otak terbiut. Haaa yang ni bleh dikategorikan sebagai terbiut mental. Antaranya adalah blogger manis and kecik molek ni..


Nickname dia Sweetmui. Semenjak menjadi pembaca setia blog Terbiut, dia nekad untuk turun kelas dengan berpakaian ala pumpkin. Well, aku harap proses otak terbiut yang dialaminya tak terlalu ekstrim la. Or else, naya aku kene saman makbapak dia nanti huhuhu.

Tu je la explanation untuk hari ni. Diharap korang dah paham maksud terbiut ni kan. Anyway, that's all for today folks! Kita jumpa di lain entri k. Aku pun nak mandi ni. So have a nice terbiut day, salam all! chow! XD

31 org terbiut:

wa kaljis said...

nang mena kaki ku ngan sen kenak biut haha..

wa kaljis said...

nang mena kaki ku ngan sen kenak biut haha..

Khairul Antasha said...

cak lah theme baru tok.. bhs swak kah terbiut ya...erkkkk..

ztie said...

bahasa sarawak lah terbiut ya koh.. hohoho... kerol koh..

erm.. ayu jak upa kaljis ya koh... yajak mek nak padah. huahuahauahua

Yann Mazian said...

hahaha. lucu upa ninie lok.. hahaha.

willie a.k.a reptoz said...

kekeke...nang bengkok otak maca blog tok.

tia said...

rasenye cam da lme tnye.
baru tau maksudnye arini.
hahaha!
terbiuttt! ;)

AmirFX said...

Yohhhh.. Ya bok terbiut... Nang terer Sen ngn Kaldu molah kaki kedak ya... Terbiut juak otak mikir cemne sidak molah kedak ya... haha...

Lovely Emy said...

wohhh, semarttt la theme baru blog ni.

kita nak tanya, mcm mana nak letak banner kat situ.? ada pricing.? ;)

Ninie Nordin said...

grrrrr. grrrrrr. grrrrrr.
kmk bok tauk yg kmk tok dpt membiukkan bdn. erk. biuk ndah mental kmk aihhh. grrrr. sapa negro ya? sedara kah? lalalalala.

SEN said...

ooooo..dak negro ya geng dgn ninie kah..?dgr2 kaki kaldu dah ada singit2 skit lkak posing terbiut ya..mena kah..?

Ms Tikot said...

Kacak & simple. Boleh x ktk polah ngan kmk header nak kacak & simple juak ;-)

nora said...

erk nregi ar tgk pic no 2 tu

Rudy said...

mari membiut bersama blog terbiut..eheks..

Coffee Girl said...

Cool!! sangat kemas!

eh, kenak ada 'pkr' kat post-it-note kuning ya? or is that |ok| ? sangsi mek...

Faizal n Fashitah said...

Hi Kaldu,
Yalah..gelik ku nangga kaki kitakduak dibiut kedak ya eh ekeke..

Hi Antasha,
Jeles sik nangga theme baru mek? ehehe. Aaaa terbiut ya bahsa Sarawak lamak XD

Hi Jatie,
Yuppp..mena kata kitak. Aaaa Kaldu nang sentiasa ayu ekeke..

Hi Yann,
Tere Ninie membiutkan badannya hoh ekekeke

Hi Willie,
Yalah..bengkok utak hoh ekeke..

Hi Tia,
Ha ah.. lama dah Tia tanye pasal bende ni. Baru hari ni nak jawap ekeke..

Hi AmirFX,
Terbiut ekstrim abis ekekek..

Hi Lovely Emy,
Smart ek? Thanx ehek. Aaa Emy tanye yang banner mane satu ni? saya kurang paham sket ehek..

Hi Ninie,
Ninie.. bukan Biuk. But Biut. Salah eja kitak ya. Pengertian Biuk is different laa hehe. Aaa bukan negro ya, sidak masai la ya Ninie eh huhu..

Hi Sen,
Dak masai ya Sen eh eheh. Uihhh bahya dah kaki kaldu nektok ka? huhu..

Hi Mstikot,
Thanx ehek. Aaa inshaallah, mun ada kelapangan.. lak la mek coba ehek..

Hi Nora,
Ngeri ke? Alaa dorang biase2 je hehehe...

Hi Rudy,
Yeapp.. membaca the terbiut way yerRRr ekeke..

Hi Coffee Girl,
Thanx! aaaa bukan PKR la ya. Ya gambar rompuan tengah berlari laa huhu..

FF said...

cun gler header tu

SweetyMui2 said...

tuhan jak tauk gney kmk tetak baca post tok..wkaakkakakakaka
kiut jak rupa baju pumpkin ya.hahahahaa.
ada org sarawak xtauk maksud terbiut ka..kmk tauk 1st time kmk bukak blog ktk.maksudnya kmk tok sarawak veteren la?hahahahah

hani apandi said...

5 stars utk header baru tak!
nang kacak & ngetop!

ciK LyndaWawa igUana said...

kacaklah page kitak..ajar kmk..=]

♥e'in♥ said...

cantik laa header 2.. ;)

HonEyBuNNy said...

cntik header neh..like2..

AinnalinaRamdzan said...

yah, dah terbiut sik idong ktk dpuji cdak nya atas yaa? hehe

kmk pun baruk tauk juak mksud terbiut tk koh...

makseh la mdh ho

Big Momma said...

kacak nang kacak, sampei terbiut fikiran ku minta dipolah header kacak juak.... eh.... bukankah anda masih hutang saya satu header dari 'pimp my header'....:)

gine molah banner nok kecik2 and bling2 ya owh?

omurice said...

memang jodoh ngan org sarawak kot...balik dr diploma kat samarahan..deg duk sebilik ngan org sarawak...praktikal pun ngan org sarawak...i love sarawak..bila lg la nk g sarawak...owh, baru paham ,maksudnyer....header top giler..nang kacak...

fLo said...

bkn2 jak bengkok ya eh..hahahaha...cacat namanya!
kacak eh header br nya..hehehehehe...

Jue said...

hahaha lelah ku tetak nanga pix ninie ya
tang ngakuk jak upa aih! kau tok nang!hahahahahaha

ku suka header ya
smart & simple

psst: br ku tauk mksd terbiut ya hehehehe

Faizal n Fashitah said...

Hi FF,
Thanx! XD

Hi Sweetmui,
Yahhh...dapat juak mek superimpose muka kitak hoh hehehe. Anyway, kira veteran juak la kitak sebab tauk maksud terbiut ya huhu..

Hi Hani,
Wow.. 5 star meh? Maksehh hehe..

Hi Cik Lyndawawa,
Aaa lak la mek molah tutorial la hoh ehek XD

Hi E'in,
Thanx E'in! XD

Hi HoneyBunny,
Tima Kasey ehek..

Hi Ainna,
Aok...terbiut-terbiut jak idong mek kenak puji aihh hehehe..

Hi Mama,
Eheheeh terbiut hoh ekekeke.. saba mama eh ekeke..

Hi Omurice,
Wahhh...ni mesti dah terre cakap sarawak ni hehe. Anyway, thanx dude! XD

Hi Flo,
Yahhh...ya namanya terbiut... bengkok ekstrim ba ekekeke. Anyway, Thanx flo! hehe..

Hi Jue,
Ekekeke.. best hoh Ninie terre terbiut badannya kedak ya hoh ekeke...

Lovely Emy said...

kita tanya pasal banner kecik kecik yang bawah iklan nuffnang tu.. :D kita pun nak letak banner kita kat situ.. hee~

hamzah ian said...

gua jeles gmbr mui2.. dulu lu buat gua pegang kambing.. tapi mui2 cantik je..

kecik ati gua ini.. sob2..

Faizal n Fashitah said...

Hi Emy,
Okeh dah settle dah XD

Hi Hamzah,
Wakakaka.. ilek la bro.. sekurang2 nye ko tak dress up baju pumpkin mcm mui2 ekeke...