Monday, March 1, 2010

Movie Review

Salam and Hi Semua,
Lamak dah ku sik molah movie review. Ada kat nak 4 taun kali hoh. Well, memandangkan aku tok nang jenis suka menghabiskan masa free ku nangga movie.. so banyak juak lah koleksi movie yang dah disimpanku dalam taun tok. Memang benar, banyak movie yang bolehlah dikatakan best-best taun tok dan wajib kitakurang nangga mun ada duit klak. Okeh, dalam banyak-banyak movie yang penah ku tanggar, aku akan pilih movie yang memena bagus bagi 2010 dan direkomen untuk kitakurang lah. Biasalah aku tok, suka nak berkonsi-konsi crita juak bah. Bukannya ada pekdah pun mun aku nyimpan segala crita yang aku tauk ya. Sharing is caring bah. Dan caring is kerin.

Movie Review 2010

Untuk movie review tok, aku akan milih 5 igek movie yang paling ku suka untuk taun tok. Kenak ku milih 5 igek? kenak sik 4 igek? well,.. mun ekot tek, sebnanya ku nak milih 4 igek jak. Tapi ngenang rambutku gik lom beguntin, maka haruslah ku review 5 igek. Lagikpun, bak kata pepatah.."Tanpa 5, siapa lah 4". Bah, tanpa membuang masa.. jommm kita review movie!..


1. JENIPER BODI



Crita tok berkisarkan sorang gadis bernama Jeniper Ak Bodi yang amat disukai miak laki skolah kerna bibirnya seksi amat. Ketebalan bibir dengan lipstik mirahnya mengundang kontroversi di skolah. Sehinggalah suatu hari, Jeniper tidak kelihatan di skolah. Namun cepak-cepak lipstik serta kesan kenak garis oleh giginya dijumpai rah dindin, tanggak skolah dan rah tumit kaki guru besar. Kerna kehilangan Jeniper, semua miak laki ngeraong-ngeraong ngempas dirik betarit rambut kesedihan lalu makei baju itam dan ngecat kuku itam lalu menjadi emo-boi.Kemanakah menghilangnya si Jeniper? Crita tok memang amat menarik. Penoh dengan babak saspen dan aksi tambi nyiser rambut. Bagi peminat Megat Fox, pasti sik rugi nangga crita tok.
Markah: 144/14


2. WOLP-MEN



Crita seram bercorak tarian mengisahkan sorang gadis yang terlalu obses makei cermin mata, dan akhirnya tumbuh bulu di muka dan dadanya tanpa sengaja. Tiap kali bulan mengambang, pasti beliau berekot-rekot ke jamban. Akibat kerakusan kelang-kelus ke jamban, ketua kampong lalu mengambil tindakan tatatertib dengan meruboh jamban Wolp-Men. Namun Wolp-Men dengan bantuan Profesor-X telah berjaya mengalih jamban tersebut ke satu kawasan yang slamat. Akibat perbuatan tok, ketua kampong menjadi berang dan panas ati lalu mencipta helmet dari beldi dan menggelarkan diriknya `Magneto'. Berjayakah Wolp-Men menyelamatkan jamban kesayangannya? Aku rekomenlah kitakurang nangga crita tok. Lakonan mantap Tom Pijot pasti mengkagumkan!
Markah: 44/14


3. PASIR-JEKSEN & THE LIGHTNING TEETH



Movie ala-ala fantasi dan aksi; mengisahkan sorang gadis bernama Pasir Jeksen lakonan Jon Jatil, yang baruk kuar dari klas tempatnya blaja dan bercita-cita tinggi untuk numpang tosikal kawannya. Sewaktu menunggu kawannya tek datang, tetiba sebuah tosikal tangada jak berenti rah depan Pasir Jeksen. Tanpa noleh kerek kanan, dengan kompidennya Pasir Jeksen terus nait tosikal ya. Namun alangkah terkejutnya kerna pemandu tosikal ya bukanlah kawannya, sebaliknya urang tua ntah sapa ndak ya ka. Berbekalkan berus gigi sebesar batang pinang, Pasir Jeksen sedaya upaya untuk menukuk dan membaok pemandu tosikal sekaligus cuba mengkidnepkan tosikal ya. Adakah Pasir Jeksen berjaya? Bagus kitakurang nangga dikpun. Penuh dengan aksi Pasir Jeksen membonceng tosikal sambil mbak berus gigi.
Markah: 444/14


4. TRANSPOMER 3



Merupakan sambungan kepada movie Transpomer 1 dan 2. Sequal kali tok menampilkan perubahan baru pada watak Bumble Bee (Lakonan Cindy Jamm) yang lebih kiut manakala Optimus Prime (Lakonan Katie Kundasang) masih mengekalkan imej macho robotnya. Kisah berkisar pada taun 2044, apabila skali lagik bumi diserang sidak penjahat. Kali tok, misi Bumble Bee dan Optimus adalah untuk mengumpul bigik durian yang juga merupakan senjata pemusnah paling di kehendaki oleh dak penjahat tok tek. Crita tok memang penoh ngan aksi menarik seperti; aksi robot penjahat makan durian, aksi Bumble Bee ngupak durian, aksi Optimus serdak kerna durian,..dan macam-macam lagik lah. Jadi, kepada peminat Transpomer.. jangan lepaskan pluang nangga sambungan movie tok tek.
Markah: 14/14


5. JELIS IN WONDERLAND



Kisah fantasy zaman-zaman mensia marek yang memaparkan pelakon jelita Taylor Sen sebagai Jelis manakala Dick Onggon sebagai renap putih. Dalam movie tok mengisahkan pengembaraan Jelis yang cantik jelita bersama teman renap putih nya yang terencat akal. Jelis cuba untuk mencarik penawar k ngubat sakit si renap putihnya tek. Sehinggalah nyaduak tok sampei rah sigek tempat yang sungguh indah bernama 'Pasar Cheko'. Dan bermula di sialah,.. bermacam-macam benda mejik terjadi seperti; toke sayo ngeceng-ngeceng jelis, renap putih datang suk alu merendam diriknya dalam aek ikan, dan bermacam-macam agik lah mejik nya tek. Crita tok amat sesuai untuk tontonan seisi kelorga. Dalam movie tok ada skali memaparkan babak sewaktu Jelis berat nak bekemeh alu berekot rah parit berdekatan sambil kenak tilit oleh renap putih. So, aku rekomen juak lah kitakurang nangga crita tok tek. Pasti puas ati juak bah.
Markah: 414/14

Bah, ya jak lah movie review ku malam tok. Ku harap, review tok sedikit sebanyak dapat nulong kitakurang milih movie ney nok bagus k tanggar kitakurang lak la. Klak la mun aku ada gik nemu movie nok best-best lam taun tok, munkin ada laa ku molah review agik. Dan ku harap, review ku tok lebih detail gik laa daripada review sidak lain nak hoh (Kira simok nak ngalah la tok..). Bah bah, klak blogging gik. Till then, Nanite wifey sayang, Salam all n chow! XD

26 org terbiut:

Beautiful Stranger said...

kmk maok tga alice ya!! mst kiut..

ktk tok eh..polah spoil cita jak..hahha

f.i.e.z.a said...

hahhaha

u really make my day!
mek kopipes pic tok aaa :)

fLoRanCe said...

hehehehhe....ada jak edit mengedit!!!

mek mok ngga alice in the wonderland juak...mesti best!!

Coffee Girl said...

Kamek nunggu Wolfman pun dvd jak. Suk nanga Benecio Del Toro, sexy! :-) Percy pun cute juak eh.

Woo shang zoo yang bait ati said...

hahaha..atil lok..sinonim na ngan tosikal..erkkk...kmk dh lupak psl ya..hahahahah...*kmk sik netak ktk til*

erolnukman said...

hahaha....tranfomers cerita pasal durian...nang sik kerin idea kau tok eh..

Faizal n Fashitah said...

Hi Beautiful Stranger,
Yalah.. sik lamak gik ada mubi ya kuar lam wayang. Mun asa2 crita Alice lak sik bes, tanggar jak crita Jelis okeh? ehehehe...

Hi Fieza,
Aaa.. ehehe. Copy jak pic ya. Mun kitak sikpat copy, padah ngan mek k. Klak mek Offkan dolok nok Unable Right Click command ya XD

Hi Florance,
Uishhh ney bleh sik edit mengedit. Harus ya hehe. Sikpa, tanggar jak crita Alice ya. XD

Hi Coffee Girl,
Aok..nang best sebna nya crita Wolfman. Tapi kamek sik suka glak la crita Percy..

Hi Woo Shang Zoo,
Kenakk sikkk Butang Zoo???..ekekkeke. Aaaa yalah koh. Nang sinonim bah. Ada zatil, ada lah tosikal ekekekeke..

Hi Erolnukman,
Yalah ku plek ngan crita Tenspomer nektok. Aksi lebih ke arah buah-buahan tempatan dah nektok bah.

Big Momma said...

kelakar eh.... ha ah ha ha

AmirFX said...

wahahaahaaaaa... *perei*... Jon Jatil ngn cita Jelis ya aku berik 5 bintang dari 5.. haha.. Fullmark...

☯❤Embun Malam❤☯ said...

ABg Odio... nang superb ktk... bagsssssss... mek mok nangga Pasir Jeksen ehhh... stailo kali jk Atil ehhhhh... patut nya malu2 tp mau... org da glam duhalll... Jeliz ya pun best jak... mesti mok nangga... WAJIB...

Faizal n Fashitah said...

Hi Mama,
Jangan lupak tontonilah movie ya okeh? ehehe..

Hi AmirFX,
Yalah.. aku suka juak crita Pasir Jeksen ngan crita Jelis ya. Nang 14 bintang lah ehhe..

Hi Embun,
Haa...janga sik tanggar okeh? movie yang mesti mok di diat taun tok hehehe...

nand nasyari said...

aiyakk... Malay plz... kurah paham ouh bahasa cmni..ngee~ ;D
tp nand dah tgk da jennifer body, wolfman...ehehehe...
jen body boleh la..tp i dun like Megan fox sgt n wolfman? pehh..boring + terkejot2 sket..huk3

Faizal n Fashitah said...

Hi Nand,
Aaa...jangan risau. blog ni ada macam2 bahasa. From Malay, English, Sarawak, Urdu, German, dan lain-lain. Good for learning hehe..
I tak suka sangat la jen Body,.. well,.. not that bad la. But Wolfman bes woOOo.. maybe coz I suka serigala jadian kot huhuhu...

Ivy Metaga said...

hahahaha..apa jadik bila blogger faizal @ audio @ pakar telor jadik pembuat filem ..erkkk.. hahahaha...
kmk mok tgk mve alice ya, tapi adik kmk lawak eh, nya madah dalam bnyk2 cerita kartun disney, cerita alice in wonderland yg menakutkan padah nya adoheh...ala2 trauma dari kecik hahaha

Faizal n Fashitah said...

Hi Ivy,
Aaa..mun mek jadi pembuat filem, ada jak CD filem mek kenak tunok urang lak. Banyak glak ajaran sesat n sewel lam ya ehehehe..
Ermm uishhh...ada juak urang trauma ngan katon alice in wonderland hoh. Bok 1st time mek nenga kedak ya koh ekekekeke haihh plek eh ekekke...

hannaH said...

saya rela hati memileh TRANSPOMER 3.ingin nak nangga Optimus serda..mesti kiut.

Faizal n Fashitah said...

Hi Hannah,
Yalah hoh. Tapi mek nang sik sangka laa.. Optimus pandei juak duhal majoh durian hoh..

Rudy said...

Jelis in wonderland ya ku tunggu ku aie...sekda 3d kah?..wahahhahaha...

SEN said...

cita nok aku blakon suma laku bah..tp plg best pasir jeksen rasanya..

Faizal n Fashitah said...

Hi Rudy,
Ku asa..munkin akan bakal ada Jelis in Wonderland versi 3D la. Munkin laa.. tanyak ko ngan Sen nun gak hehe..

Hi Sen,
Yalah..laku naaa movie kawu ya eh. Aaa crita Pasir Jeksen ya sik madah nang bes la ekekeke...

Willie a.k.a Reptoz said...

Lawak eh! Tapi ku teringin nak nanga alice in wonderland.

Faizal n Fashitah said...

Hi Willie,
Yalah.. ku asa.. Alice in wonderland 2010 mesti bes.. mok nangga juak lah eh XD

Hajib said...

hahahaha... jelis in wonderland ya pasti tonton ya.. mesti best...

Faizal n Fashitah said...

Hi Hajib,
Yalah...wajib ditonton movie ya.. espeseli sebab ada Sen belakon ba hheee...

mizara said...

nanggggggggggggggg nya tok koh hahahaha....

Faizal n Fashitah said...

Hi Mizara,
Aaaa... makseh lah kerna baca mubi review mek ehek. Boh lupak nangga suma mubi tok lak okeh? XD