Tuesday, March 8, 2011

Bintang Dan Kejora: Drama Penyakit Jiwa

Assalam and hi all,
Ni nak tanye dengan korang ni, pernah tak tengok crite Indon Bintang dan Kejora? Haa kalo tak pernah, ni aku nak crite sket sinopsis drama Indon ni. Well, basically drama ni memang amat sesuailah untuk yang ingin sakit jiwa. Aku pun tak tau la sape la punye idea yang create drama macamni.


Okeh, berdasarkan pemerhatian aku.. actually crite ni berkisar pada kisah adik beradik yang amat baik tetapi terpaksa berdepan dengan mak tiri dan adik tiri yang amat jahat. Dan di tengah-tengah konflik ni plak, ada watak hero yang bolehlah dianggap bahlol atau lebih senang lagi digelar bodoh. Nak dijadikan crite, maka si Kejora ni bleh terpisah dari adik dia.. si Bintang. So kire tiap-tiap hari la si Kejora mengenang Bintang dan cube mencari adiknye yang kadang-kadang berdiri kat depan mata pun bleh tak nampak. Haiyaa takkan la bute kot. Dah tu takde keje lain, nak menangisss je keje dia.


Si Bintang ni plak, aku anggap antara watak yang paling mencabar la. Mana taknye.. bleh dikatakan tiap-tiap episod la gerenti kene seksa mak tiri tapi tak mati-mati gak. Perghhh memang kebal la minah Indon ni. Memang selalu la dia cuba nak eskep dari mak tiri dia, tapi gerenti kene tangkap balik lah.


Haaa watak hero dalam crite ni plak memang best. Pasti sakit jiwa kite dibuatnye. Mungkin dia berpegang pada falsafah 'Percayalah orang jahat, dan janganlah percaya orang baik'. Hmmm aku pun takde la nak salahkan dia. Mungkin otak dia sama besar dengan otak cicak kot. Kesian..


Okeh, penjahat dalam crite ni memang hebat. Nama dia Janet (adik tiri Kejora). Minah ni sama sepesen dengan mak dia. Gangster paradise woOo. Semua dorang nak hapuskan. Paling stylo, tiap kali ada scene mata Janet terbeliak-beliak, haaaa maknanye ada la plan baru si penjahat Janet ni untuk jatuhkan Kejora.


Tu je la serba sedikit sinopsis tentang drama ni. Kalo korang rasa nak sakit jiwa, bleh la tonton crite ni. Gerenti rasa macam nak dihentak-hentak je TV korang kedinding. Anyway, antara kesimpulan yang aku bleh buat lepas menonton drama ni:

1. Ada kemungkinan Jakarta hanya sebesar Kampung Pandan sahaja. Sebab memang terlalu mudah si mak tiri atau Janet mencari Bintang setiap kali dia melarikan diri.

2. Penjahat mudah dapat support dari hero Indon.

3. Gadis Indon yang baik amat suka menangis, gugup, senang dipijak-pijak, namun susah nak mati... walaupun diseksa beribu-ribu kali.

Okeh, tu je la entri aku kali ni. Sakit jiwa aku tengok crite ni. Tapi sekali-sekala tu layan gak. Ye la, seronok gak tengok watak bodoh bahlol bangang tak habis-habis dalam crite tu ehek. Anyway, to all out there.. aku nak tidur dah ni. So have a nice day guys! see you next time! salam all and chow! XD

49 org terbiut:

inanur@TH said...

Cerita ni banyak kebetulan.
What a coincidence!

erolnukman said...

Hahaha..bnr padah kau..dak mak ku suka nanggar cerita ya...Nang malang idup si bintang ya koh..sik abis2 bala nimpak nya..dak lain ncarik nya pun satu hal..ish,,bodo cerita ya aih...hahahahha...

ztie said...

Kmk sik pernah nangga cta ya... sik jd jak mek nangga.

AmirFX said...

Aku sokong 110 persen pak..! haha...

AmirFX said...

Lupak cgek gik... Msh ada malware lam blog dirik tok...

Lulu caldina said...

benci cerita ni, tp nak juga tengok..huh

A.s.t.i.n.a said...

hahaha dirik tok ehh nang lucu.. duli mek ngan ceta ya tapi ceta kitak tok terbaekkkkk.. aok ceta lain gik polah lok sinopsis juak...

Siti Mashitah Saidin said...

hahahaha... x bole blah ayat nih ----`~Gadis Indon yang baik amat suka menangis, gugup, senang dipijak-pijak, namun susah nak mati... walaupun diseksa beribu-ribu kali~

Jai Ryn Nie said...

famous cita tok koh... suma jak gago nangga kejora ngan bintang tok.. sampey sanggup carik kat youtube kotan sik sabar nak nunggu nak kat tv... hehe..

sikda scene slow motion kah? biasa nak ada scene kedak ya nak...hehe

Ibu Iman said...

hahahhaaa...tetak lok... tetak nangga pic diedit ktk... kmk dolok bencik nangga ceta tok... tp udah sidak umah follow alu terfollow juak... bila kursus 2 mgu pun terlayan juak ceta tok apa tek xda keja... hahaha... tp si bintang ya nang bodo lah... senang2 jak kena seksa

Siti Nur Fatimah binti Mohamad Ali said...

bole pulak wat cite mcm tu...
ahaha

[tErOmPaH bIrU] said...

benar sebenar benarnya lah pemerhatian ktk ya.. dan SAYA amat bersetuju.. setuju~ tujunya lah! :P
sungguh sakit jiwa nangga cerita tok eh! nyebelin ohh! dak director ya bukan apa juak nak.. pakei ncukup cerita ya sak sampei beratus episode! haha..
apa2 pun saya layan lagunya jak lah hihi..

fLo said...

angol mek ngga cita tok...hahahah..genti pjg gk jln citanya..kekeke

Yann Mazian said...

kmk sik suka cita tok. tang ngok ngek jak upa. huhu.

Khairul Antasha said...

hahahahaha..kekeh2 mek maca entry tok..bok mlm td kmk ngan akak ngerepak ngan cita tok..hahahhaa..eiiiiiiii

tp mak mek suka nangga...

mena kata ktk..mun rs nk sakit jiwa.tangga jak cita tok..haha

cokobi said...

ahahahaha..kitak ya layan juakkkkk..tek sama sakit jiwa lah yaaaa

RaMa-RaMa Fareeza said...

cerita tok walopun nya sakit jiwa nyuruh urang nangis tetap layan juak..tpi nang geram lah lewat juak x nmpak2 nak....mak dah sebelah menyebelah....kadang2 janet ngn maknya dpt dilayan tpi nya duak gik pande kuat m'halang org eran ati ku...by the way mek dah abis nangga ceta tok sampe aben....heheh you tube lah

kyra_G said...

ngeee~~~ xpnah tgk ag hehe=)

Ms Tikot said...

Best kah cerita tok, kmk anggol juak nanggar cerita tok.

Big Momma said...

benar kata bung itu!!!
citer yang entah apa2 saja yang disajikan...... meleret-leret tak tentu pasal aja....

permisi ya..

Hidup Pancaroba said...

hahaha..lucu juak ktk molah sinopsis abg pezal..heheh..kmk dgn mak mek x penah miss ceta tok..maok tauk ujung2 ceta tok..hahah..

Hidup Pancaroba said...

hahaha..lucu juak ktk molah sinopsis abg pezal..heheh..kmk dgn mak mek x penah miss ceta tok..maok tauk ujung2 ceta tok..hahah..

labulabi said...

dari segi pengamatan aku dari crita yang sudah2.sinopsisnya semua sama.lebih2 agik mun melibatkan magik2.nang tensen gila nangga.jadi kinek tok no drama indon agik.wajib tangga pi mai pi mai tangtu.hehehe.

SEN said...

x suka sinetron..ya jak..

mummycun said...

memang sakit jiwa... berpuluh kali si kejora selisih dengan bapaknya tapi nggak jumpa2.... kalau dah jumpa tue, kira citer nak abis ler!!! huhuhuhu..

Anne said...

Crita tok nang sengal.... Mek suk nangga gik, sik alah2 nangis. Ending crita tok kejora kawen ngan erlangga hehehe....mek dh tangga final episode jak.

Dilakochan said...

cita indo, semuanya lebih kurang,
menyakitkan jiwa!

axuerha said...

tuh memang trademark citer indon.. bla da byk tgk citer indon kite da boleh nilai dan saya da mula nak muakkk... hehe...

Ayl Aziz said...

sebab tu saya halang diri dari melayan...

n i e z a said...

kmk dendam juak ngan cita tok tp mak mek suka nangga. mun nya nangga mesti kmk pegi ke lain, takut mek dtg antu di sia mbak manas. haha..

tia said...

xpenah layan cter ni, mentang2 baim wong tuh da femes, asek2 muka dia jeee..

Redbloodsnow said...

hahahaha...mena kata ktk ya zal. sakit jiwa mek diat cita tok. so far mek dah dia sengan episode 50 kat youtube.

nangggggg lah sak ati lubang perut mek diat aih. tp still juak maok diat. apa ka...hehe

Jue said...

hahaha lyn juak ko kdg2 kan hahaha
sikpa bah
bkn slalu
cita2 camtok la slalu molah mummy ku lekat di tv

kurt @syamaizar said...

ermm..cita apa ya?cita dr pilipin ka? ^_^~

Faizal n Fashitah said...

Hi Inanur,
Tu laa.. ntah ape2 ntah crite ni huhu..

Hi Erolnukman,
Nang jak bodo crita ya huhu..

Hi Zati,
Lak tanggar jak la crita ya okeh ehehe..

Hi AmirFX,
Yahhh mena ndak? ekekek

Hi Lulu,
Alaa...benci2 pun..tengok2 laa okeh? hehehehe...

Hi Astina,
Aaa sikpa.. lak2 ada mek molah review pasal crita lain gik hehe..

Hi Siti,
Ekekeke XD

Hi Jai Rynnie,
Yahhhh...sanggup mukak yutub ekekek..

Hi Ibu Iman,
Yalah.. sak ati abis mek nangga crita ya. Suma nang bodo2 huhu..

Hi Siti Nur,
Biasa la Indon.. ade je crite bodoh2 camni ehek..

Hi Terompah,
Aok...yalah...nasib bait lagu nya layan. Kamek pun layan juak lagu nya ehek XD

Hi Flo,
Nang jak...bencik mek nangga aihh ishkkk ehek

Hi Yann,
Nang jak ngok ngek ekekek..

Hi Antasha,
Mak kamek suka juak nangga eeeEEee! eran mek eh!

Hi Cokobi,
Yalaahhh... bencik nyawa mek. Tapi nangga juak ishkkkk ehek..

Hi Fareeza,
Yahhh...lak la mek nangga lam yutub. Atleast sik sakit jiwa glak nangga sebab dah tauk ending nya camne ekekeke...

Hi Kyra,
Haaa...kene tengok la ni wooOOoo ehek XD

Hi MsTikot,
Best ka? Bencik mek crita tok aihhhh! tapi layan jak.. k nyakit jiwa dikpun ba huhu..

Hi Mama,
Yahhhhh mena kan mama huhuhuhu...

Hi Hidup Pancaroba,
Yahhhh...nang peminat setia Bintang Kejora laa kitakurang diumah nun ekekeke...

Hi Labulabi,
Ko nang patut nangga crita tok aihh... coba jak tangga okeh?ekekeke

Hi Sen,
Tangga jak Sen..jangan sik nangga eheheh..

Hi Anne,
Sengal, ngok ngek, macam2 jak ada dalam crita tok Anne hoh huhu..

Hi Dilakochan,
Setuju! ehehhehee...

Hi Axuerha,
Aaa betul betul! trademark kan. ishkkk sakit jiwa je tengok ishkkk ehek

Hi Ayl,
Ala jangan la halang diri nak tengok. Tengok je la ehehheh ;D

Hi Nieza,
Shiohhh main dendam2 ndah eh ekekekekeke...

Hi Tia,
Kene tengok wooOOoo... baru dapat feel camne rasa tengok crite ni eheheheheh

Hi Zie,
Yalah.. nang lubang perut abis hoh. Kamek stuju zie! ekekeke

Hi Jue,
Aok eh. Bencik2.. tapi layan juak ishkk saba jak la hehe..

Hi Kurt,
Aiyakkk kurt.. kitak sik baca abis ka deng? ehek. Mek madah crita Indon ba.. Indon = Indonesia ehek XD

Sophie Al-yahya said...

abang odio nak tahu tak..dari awal baca entry ni sampai dah habis asyik tergelak2 aje baca. memang betul pun la drama indon selalu macam ni.

gawat sihhh..

Sophie Al-yahya said...

abg odio.sy nak share psl entry ni kat entry sy. sy tag entry ni ok.makasehh.. suka entry ni.kahkah.

Anonymous said...

ko ni asal hang..
nk tulis entry blog tk payahla mcm nk mengata drama tu..
baik tk yah nk bloggie mcm ni..

♥phoenix♥ said...

klkr la kartun tu,,,crta endon mmgnya...idak prnhnya pendek...pnjg jemedang...

♥phoenix♥ said...

klkr la kartun tu,,,crta endon mmgnya...idak prnhnya pendek...pnjg jemedang...

cEro said...

Hahaha, ade anon di atas panas punggung takleh terima kenyataan...

basically, semua cerita indon ade asa yg same je...
cerita yg panjang2 org jahat hebat org baik bengong..hahahah

Dea said...

memg xsuker sgt tgk citer indon nie... wat skt jiwa n raga je... huhu...

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

hehe...
OE tegelak tengok gambar2 tu...
tulah OE tak faham dengan sinetron nie...
lagi2 kalau balik rumah, bukak tv, tiba2 je time tu tengah sinetron dari pagi sampai petang sampaikan tv3 pun macam tu jugak...
itu pun boleh menjadikan sakit jiwa dibuatnya...
last2 layan cerita dalam laptop je... habis cerita... beli dvd ke...
alahai...

d_LA said...

hahaha...senang cite xyah lyn..nanti penyakit bengkak hati datang..serius bosan dgn drama indon ni..sape rs nak sakit hati, jiwa dan raga sila layan yer..

MiSz fiFiEyQa said...

hahaha..x leh blah betul entri ni..lawak2..kupasan yg bagus psl drama indon nie..drama indon mmg wat org sakit jiwe je...haha

Runlong Tawau said...

hee....sayapun geram nengok drama ni..semua pelakonnya pandai-pandai belaka....cuma yang tolol pengarah filem dan penontonnya...pengarahnya tolol buat penonton sakit jiwa..penontonnya tolol kerna sdh tau cerita tak baik mau tapi mau nonton juga...

Teratak Kak Baya said...

hee3... akak pon layan gak citer indon ni ,tp kadang bila bengang tengok watak2 bo.... akak tutup terus tv. kadang fikir mcm tak masuk akal, buat citer tak guna akal atau.... org2 di seberang ni memang mcm tu!

.::: Princess MOMOY :::. said...

citer Indon memang tak logik dan merapu
tapi nape ntah Malaysia nak juga beli citer macam nih
Japan Made Cafe a.k.a Cosplay Restaurant"
Dia kata saya cantik TAPI saya..."

Zuhafiza Dylla said...

cerita yang paling tak masuk akal + bodoh..the worst drama ever..kalau saya jadi pelakon drama tu,memang saya akan rasa malu sebab berlakon dalam drama yang bodoh macam tu..pelakon-pelakon dalam tu pun nampak sangat macam diperbodohkan untuk berlakon dalam drama bodoh tu.