Sunday, March 6, 2011

Alahai Kene Serang Malware

Assalam and hi all,
Entri kali ni nak inform kat korang yang blog Terbiut ni dah kene serang Malware few days aku yang sekaligus memaksa aku untuk delete semua bloglist kat dalam ni.


So sekarang keadaan dah redha sket, Moreover I've spent almost 3 hari untuk buangkan sisa-sisa Malware ni. Korang jangan risau and takut kene infected. Actually Malware tu datang dari link other blog.. dan bukan dari dalam blog Terbiut. It's like the person making a bridge linking from other infected blog to this blog. Inshaallah usaha sedang dilakukan untuk cut the whole bridge.

Sesiapa yang ada tips berguna untuk buang sisa-sisa Malware ni, sudilah kiranya berkongsi dengan kami yang tak berdosa ni okeh? ehek.

So kepada rakan-rakan blogger, silalah tinggalkan link blog anda kat ruangan komen ni so that aku bleh linkkan balik korang dalam bloglist aku nanti untuk tujuan terjah-menerjah and blogwalking ehek.

Dan kepada blogger yang dah kene serang Malware, bleh la singgah kat blog www.ar-rifke.com di mana kat situ dia ada tunjukkan cara-cara nak mengatasi masalah/ membuang Malware ni.

Till then, have a nice day dan happy blogging! salam all and chow! XD

19 org terbiut:

d_tieah said...

Huhuhuhu..
Kmk pun x brapa tauk bab2 virus tok aie..
Ngee :) Samalah kita..


Entry Terbaru : Cantik Itu Subjektif

ztie said...

Kmk msh sikpat bkk. Huhu... k hp jak.
. Nah link saya.. ztieshr.blogspot.com

labulabi said...

kompom batsen n robon pun keja ya pok.wakakaka.

mofaizmz said...

pe kata bro kongsi macam mana bro detect malware tu dari link blog lain?

Faizal n Fashitah said...

Hi D_Tieah,
Aa sikpa, kamek tengah nak buang sisa-sisa Malware tok. Kinektok selamat la ehek..

Hi Zatie,
Okai sikpa...klak once suma dah clean, dapat la kitak masok blog kamek ehek..

Hi Labulabi,
Uihhh jangan tuduh sebarangan..nangis nyaduak lak ekekee..

Hi Modfaizmz,
Actually ada link kat entri ni tentang cara-cara nak buang Malware tu. Pasal detection of infection from other blog plak, saya guna beberapa perisian anti-virus untuk cuba detect from my lappy, tapi ternyata memang takde langsung. Lepas tu saya scan online plak guna google Malware scanner and few other online scanner, tapi also takde. So kesimpulan kat situ, memang Malware tu datang dari other blog yang kita linkkan. XD

Ms Tikot said...

Coba tok lok:

download ktk malware www.malwarebytes.org

www.malwarebytes.org/download

Lepas ya run installer by double clicking.

after install complete. scan full... then start.

mat said...

yoh...sik tauk juak hal teknikal kedak tok, belum nuntut gik ilmu tok..

A.s.t.i.n.a said...

aieee ney ceta eskerem duak orang ya?? abis..?

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

adoh..kmk pernah dgr pasal malware tok..tapi, sik tauk apa symptom2 bila dah kenak serang...

erk..khuatir juak kmk..takot blog kmk ada virus ya ka..tapi kmk sik tauk/sik perasan...macam mana ini dong? apa2kah ciri2 yang ditunjukkan bila blog kenak malware?

tulung..tulung..

Redbloodsnow said...

zallll...masih ada gik malware ktk. tok mek berani venture jak masok n ignorekan malware ya.

cpt fix da probs :(

AmirFX said...

O tedah... Asanya nak buang malware tok just virus scan untuk link blog jak asanya... Suruh batsen ngn robon aturnya.. haha...

wath said...

camne nk tau klau kite pny blog da kne malware?

ouh aku mmg sangat bute it

x_x

erolnukman said...

soalan sama dgn wath di atas...
erolnukman.blogspot.com

Coffee Girl said...

Oh tedah kitak. sikpa juak kitak, kamek pun alu diblock oleh google. sapa ndak pun angkara ya.

anyway, jenguk2lah.
@Coffee Girl

http://coffee-country-talk.blogspot.com/

Sue Andy's said...

agik ada eh malware ya.

SEN said...

bgs lah..ada juak kja batsen dgn robon

Mimie said...

bako saja itu malware.kito bako kita bako

Faizal n Fashitah said...

Hi MsTikot,
Okeh makseh... udah mek scan abis tek. So far sikda Malware la ehek XD

Hi Mat,
Haaa mok hati2 ya. Ko bleh scan blog ko makei perisian URLVOID. Tok link nya: http://www.urlvoid.com/

Hi Vivi,
Kitak bleh check blog kitak makei URLVOID. Masok kitak dalam link http://www.urlvoid.com/

Hi Zie,
So far dah clean dah blog kamek n bebas from Malware XD

Hi AmirFX,
Yuppp... dah ku scan dah few times ngan few software memang ternyata blog tok dah clean XD

Hi Wath,
Kalo nak check, bleh guna URLVOID. Masuk je dalam link ni http://www.urlvoid.com/

Hi Erolnukman,
Same answer bro. Check jak dalam nun..

Hi Coffee Girl,
I think tok dah ok dah. Blog kamek dah pun clean XD

Hi Suzy,
Dah clean dah. Sikda gik dah Malware dalam tok XD

Hi Sen,
Yahhh! betol betol! adehhh

Hi Mimie,
Yaa kita bako! bako! itu Malware hehehe..

MiszMaryaNe said...

eh, baru je buat entry pasal ni,
kena serang jugak hari tu, huhu..