Thursday, September 2, 2010

Kamu.. ye Kamu!..

Kamu... ye kamu. Aku harap tahun ni kamu tak akan ulangi peristiwa macam tahun-tahun yang lepas. Aku tahu kamu nak nampak elegan dan menawan. Tapi pada pandangan mata aku, kamu seolah-olah sedang syok sendiri di hari raya dengan penampilan yang sukar diterima masyarakat. Kamu.. aku masih ingat lagi sewaktu raya pertama.. kamu kelihatan gah berjalan memakai pakaian rekaan kamu tu..


Ketahuilah bahawa aku kurang senang dengan pakaian kamu ni

Kamu.. aku tau kamu terpengaruh dengan rakan seperjuanganmu. Tidakkah kamu merasa janggal berkawan dengan dia? Sewaktu kamu menjemputku bertandang ke rumah dia, aku terkejut tidak terkata. Air coke ditekakku hampir tersembur keluar. Adakah ini yang dia hasilkan selama dibulan Ramadhan? Inikah yang kamu rujuk sebagai kebaya moden?



Si dia mungkin merasakan dirinya anggun berpakaian begini

Kamu.. aku masih ingat ketika rakanku meminta pertolongan kamu untuk menjahit dan merekabentuk baju melayu buatnya. Kamu dengan megahnya menerima kain yang dibeli rakanku lantas mula menjahitnya. Seminggu kemudian, baju yang kamu dakwa sebagai baju melayu telah pun siap. Apabila rakanku melihat hasilnya, dia hanya mampu tergamam. Kamu.. mentang-mentang kain yang rakanku beli berwarna pink, kamu pandai-pandai reka ikut suka hati kamu je ye..


Betapa pilunya hatiku pabila melihat rakanku berpakaian begini

Kamu.. aku tau kamu cemburu tatkala melihat kekasih rakanku yang ayu ketika memakai kebarung yang dipesannya dari Kak Sal. Malah, aku lebih senang melihat keaslian kebarung dan bagiku, pakaian beginilah yang aku suka dan ingin ku lihat semua gadis memakainya ketika hari raya. Kamu tak habis-habis komplen mengatakan pakaian sebegini sudah ketinggalan zaman. Kamu.. ketahuilah bahawa pakaian sebegini amat manis di mata malah takkan ditelan zaman.


Kamu cemburu melihat kekasih rakanku berpakaian kebarung

Kamu.. Aku tau kamu tak puas hati. Kerana itu, kamu sanggup berhubung dengan Kak Sal. Kamu racuni pemikiran Kak Sal dengan fesyen rekaan kamu. Sehingga Kak Sal termakan akan pujuk rayu kamu. Malah skali lagi aku terkejut melihat imej baru Kak Sal. Kak Sal pakar jahit baju kebarung sudah terkubur gara-gara fesyen kamu. Betapa hebatnya kamu ye..


Kak Sal.. mengapa harus Kak Sal berubah?

Motif of the stori: Kurung, kebaya, kebarung tetap manis dipakai oleh wanita Malaysia apatah lagi di hari raya. Crite kat atas ni cumalah rekaan semata-mata, sebagai hiburan para pembaca dibulan posa ni kan ehek. So rakan-rakan yang terlibat tu, jangan kecik hati ah ehek. Dan kepada Amni, jangan salah faham ye kerana skrip entry ni mungkin macam skrip dalam blog kamu. Secara kebetulan je kot.. ehehehehehe. Till then, aku dah ngantuk gile ni. Next time kita jumpa lagi di lain entry. Salam all! and happy blogging! XD

31 org terbiut:

DiAhaNi ApAnDi said...

haha..bena ta dirik, baju kurung kacak gik~ nampak keaslian gadis melayu..:)

AmirFX said...

Mun cemtuk jak rupa sidak nyambut time raya bukan aek coke gik tersembur, ngn kueh2 dak biskut sekali kuar balit... haha...

Mr Duey said...

Sen tetap pemenang...walaupun baju kurung nya ala2 kurang meriah tapi si pemakai mempunyai aura yang mantap...sekali imbas mcm Miranda Kerr duak kali imbas mcm Rozita Che wan Feat Megan Fox....hebat mu sen..

Willie a.k.a Reptoz said...

Yezzaa...semoga semua makey baju baru yg canti di Hari Raya kelak.

Klakar ada gambar-gambar ya eh!

Ninie Nordin said...

perey! HAHAHAHAHAHAHA.

Rudy said...

stailo aih..wahahahhahhhaahahahh..

erolnukman said...

hehehe..nasib jak sikda dialog AKU: KAMU:tek.mun sik nang sama lalu ng Amni pun blog..hahaha...

Beautiful Stranger said...

yaseehhhhhhhhhhh...nang kacak rambut mek ya koh..kelak mesen kedak ya raya tok. mesti org sikda gi umah.

kmk k kurung jak koh. sikpernah ada kebaya..sbb body mek sik kacak k kebaya. bak kata abs, org chubby dan pipi tembam jak kacak..ada lekok sia situk..waaaaaaaaaaaaaa.....jaik!!!

Rosina Joseph Abi said...

giler la ko ni odio..ahahahaa~ lawa eh..

cokobi said...

hoho..eyeshadow onggon kaler ijhoo! sen seksi meksi gitew~

Faizal n Fashitah said...

Hi Diahani,
Yalah.. kurung, kebaya n kebarung tetap menampakkan keaslian gadis melayu sebenar XD

Hi AmirFX,
Mena kata ko. Mun nok sakit jantong ya, alu tepaksa dikejar ke spital ekekek...

Hi Mr Duey,
Yalah hoh.. Sen tetap ala2 Megan Fox ba. Sigek yalah best ambiknya jadi model sitok. Nya tetap anggun ekeke..

Hi willie,
Betul!.. raya klak pasti dihiasi baju2 raya yang cantik2 n colorful XD

Hi Ninie Nordin,
Boh perey glak aihh.. lak batal posa lak ehehe..

Hi Rudy,
Nang stylo la hoh. Ya bok mala kita tok mupus jak2 nangga baju2 kedak ya ekeke..

Hi Erolnukman,
Mena kata u. Nasib bait laa ku lupak juak nak ngkah dialog Aku: Kamu:.. mun sik ka.. nang SEJIBIK la heheheheh..

Hi Beauty,
Uishh jangan kitak mesen rambut kitak kedak ya eh. Lak ada jak urang sakit jantong nangga kitak kedak ya lak hehehe. Ermm apapa pun, kurung pun tetap nampak kacak ba. As long sik makei baju kedak dak alian ya hehe

Hi Rosina,
Aaaa.. hiburan dibulan puasa kan XD

Hi Cokobi,
So motip op de stori.. aya raya lak jangan laa terikut2 dengan perangei nyaduak ya ijo2 jak eye-shadow n seksi2 ala Megan Fox gitew ekeke..

Chenta said...

yahhhh... ngutik juak upa mek kedak ya... tp Sen tetap hebat... ahahaaaaaa...

mek suka k bj kurung... mek ada kebaya tp xpernah mok makey... akibatnya, kebaya hanya jd phias almari...

ztie said...

shioh.. ya jak mampu mek padah. huhuhu... paling2 santek sia sen lah. sen ng sentiasa santek.

Faizal n Fashitah said...

Hi Chenta,
Aaa... ala samada kurung, kebaya or kebarung.. semuanya kacak2. Asalkan kitak sik makei baju nok kedak kulit durian ya jak hehehe...

Hi Jati,
Mena ka Sen cantek kamu eh? Aku rasa.. ada kemungkinan tekaan kamu ya tepat skali hoh kamu eh..

fLo said...

hahahahaha~~~ vivian juak kacak...nang antik abis...
sen seksi da jak..mun g umah bakal mentua kenak rejek eh..hahaha...

psstt~~~ selamat ari raya!!!

Anne said...

hehehe...nang lucu. very creative la kitak tok.

hannaH said...

haha tedah sen..jaik ati nangga baju nya lok..haaa.

SEN said...

boh ktk urang makeyy baju2kdak tok..x diterimak masuk ngabang rumah org beraya klak..

Faizal n Fashitah said...

Hi Flo,
Yalah hoh.. antik segala antik vivian ya ba. Sen boh dipadah laa.. sik abis2 ngan seksi nya ya hehehe..

Hi Anne,
Entry untok hiburan kita semua ba XD

Hi Hannah,
Aaa.. kira Sen nak molah lain dari lain la kononnya tek ba hehehe..

Hi Sen,
Jangan sama sekali dipakei dak baju2 ya hoh.. matii kita lak kenak kepong ngan parang ekekeke..

HonEyBuNNy said...

wahhh kamuuuu...he2...baju raya sy taun ne kebaya..hehhehe

Faizal n Fashitah said...

Hi HoneyBunny,
Wahhh... kelas gitew pakai kebaya raya ni XD

Queen Bunga said...

omg! vee sungguh kiut kat siaa!!!

Faizal n Fashitah said...

Hi Bunga,
Yalah hoh.. cerdit jak upanya hoh hehe XD

kata kila said...

mimpi malam lah gini tgk gambar2 tu.kencing dalam suar.hahaha

Faizal n Fashitah said...

Hi Kila,
Uihhh aper plak nak tekencing.. model dlm ni suma kiut2 belaka aper.. ehehehe..

kaljis aka onggon said...

Adoheh.. yalah masalah mun sik di abas blog tuk.. tauk2 jak udah diregging kekeke.. tulahhh... :P

Faizal n Fashitah said...

Hi Kaldu,
Haaa yalah mesti mok rajin2 ngabas blog tok koh hehehe..

hafidzah hafidz said...

lawak gilew..haha..seyes sakit perut gelak tengok pic nih..u are creative dear..

Faizal n Fashitah said...

Hi Hafidzah,
Uishh takde la creative mane.. biasa2 je ehek XD

ciK LyndaWawa igUana said...

nang sukla kitak tok ngedit gambar..
mintak kad raya juak oi...

Faizal n Fashitah said...

Hi Cik Lyndawawa,
Aaa.. blog tok sikkan wujud tanpa superimpose hehe. Aaa ambik jak kad raya kat atas nun XD