Wednesday, September 15, 2010

Angpau, Boo, DSLR dan dotdot...

Salam n selamat hari raya!
Apa khabar? Camne raya korang? happening tak? best? Dah berapa hari dah kita beraya.. and as usual, suasana beraya kat Kuching sememangnya happening. Raya tahun ni baby Farah agak bertuah kerana selain pertama kali menyambut raya, poketnya juga dihujani oleh angpau-angpau yang sekaligus jika di campur tolak bahagi bisa mengalahkan sebulan gaji mamanya. So yesterday aku dan wifey mengambil keputusan untuk ke bank dan terus bukak account untuk baby Farah. Semua duit angpau tu terus dimasukkan dalam account dia. Bukannya apa, semua ni pun untuk masadepan dia gak. Yang bestnya, pihak bank menghadiahkan sekor tabung lembu yang teramatlah comel. Kitorang bagi nama lembu ni "BooBoo"..

Masa bagi kat baby Farah, bukan main syoknya dia. Habis dipeluknya si BooBoo, dicium, dijilat, digigit, dihentak-hentak.. memang cukup mesra mereka berdua.


Okeh, memandangkan baby Farah dah dapat tabung comel.. aku pun tak melepaskan peluang untuk membelanjakan sedikit wang saku ku membeli toy yang agak sekian lama aku idam-idamkan. Toy tu tak lain dan tak bukan,.. kamera DSLR.

Yuppp...

Welcome to my

DSLR world..

-
-
-
-
-



DSLR atau "Digital Soto Lembut dan Rangup" merupakan kamera yang teramatlah canggih jika dibandingkan dengan kamera lain. Selain rupabentuknya yang menarik serta beratnya yang hampir mencecah 5kg, kamera DSLR dilengkapi beberapa teknik yang mampu menghasilkan gambar-gambar menarik. Aku mula mencuba beberapa teknik yang terdapat pada papan kekunci serta tombol gear yang terletak bersebelahan dengan aci sesondol DSLR ni. Antara teknik yang menjadi kegemaranku adalah teknik "Slow-Shutter" atau dalam BM dipanggil "Keperlahanan-Sengaja-Sengaja" atau dalam bahasa Ganu lebih mesra dipanggil "Ikang-Sepak". Dengan teknik ni, kita dapat melambatkan pergerakan objek ketika dalam mode laju; sekaligus dapat melihat secara detail pergerakan tersebut. Sebagai contohnya, aku berkesempatan untuk snap gambar encik Onggon yang sedang berlari ketika ditepi pantai semalam. Perhatikan pergerakan kaki beliau. Sungguh detail!

Teknik Slow-Shutter menampakkan kaki Encik Onggon yang amat detail

Tak kira apa objek sekalipun, kelajuan sesuatu objek dengan mudahnya dapat di snap dengan teknik "Speed Shutter" atau dalam BM dipanggil "Sendayu-Tinggi". Contoh gambar kedua menggunakan teknik ni dimana tiga gadis manis sedang merempit menggunakan motosikal dengan kelajuan hampir mencecah 240km Sejam.

Tiga gadis comel. Dari kiri: Siti Rudiyana, MawarDukun, Mary Sen

Disamping tu, penggunaan DSLR juga mampu memberikan imej berpiksel tinggi yang sudah semestinya dapat memberi kepuasan kepada empunya. Gambar ketiga kat bawah ni merupakan candid secara spontan serta tanpa pengetahuan tuan empunya badan. Candid ni di ambik pada pagi hari raya, ketika semua sedang mandi-manda untuk bersiap menyambut hari lebaran. Agak menarik juga pic ni. Selain piksel gambarnya yang amat jelas, Kemeriahan hari raya seolah-olah terasa setiap kali merenung gambar ni.

Mandi dipagi raya. Dari Kiri: Amirah, Mak Pijot, Zati (tak pakai baju???)

Okeh. sampai takat ni je lah entry ku kali ni. Hari pun dah pukul 12.50pm ni... aku tak mandi lagi ni ehek. So to all bloggers, selamat menyambut hari 1 Malaysia! selamat bercuti! kita berjumpa lagi di lain hari okeh! Salam all! XD

*Nak beli DSLR, tapi duit tak cukup lagi..adehh..

38 org terbiut:

Queen Bunga said...

mun ada kemre kedak toy ya nang kiut mena lahh! kamek maokk!!!!

Anne said...

hahaha...nang lawak la kitak tok. senyum sorang mek macha entry kitak.

keep it up Bro!

Ninie Nordin said...

uihhhhh. model baru dslr ka? cap pa bro? kacakk juak. tang mesra alam jak rupa eh. blaja ngn ktk jak la gney memperalatkan dslr tok. boleh sik ohh?

dukunlintahplk said...

wahahahaha rempit juak ku padu.. angpow ya mun invest lam public mutual best agik berganda-ganda.. yohh sempat hahaha :p

uSu iJamm said...

Hensem lembu yooo...

erolnukman said...

hahaha...tulahhh...kacak aih kamera ya..ada gagang kat tepi..design baru.lens apa ya?hehehe

AmirFX said...

Yahhh.. Beraya sambil mengedit gambar.. haha... Gambar merempit ya juak best.. Muka Sen sik merik2 time merempit.. haha...

HonEyBuNNy said...

comeii la baby farah tu...tabung dia pun...heheh

ztie said...

bertudung sik berbaju?? Astaghfirullahalazim

Amni said...

hahahahha.. ztie.. coba insaf lok... pakey tudung sik berbaju.. haihhh... tauk ada bang odio tok.. =P

Faizal n Fashitah said...

Hi Bunga,
Ada jual kat Toy R us nun.. kat baby pun section XD

Hi Anne,
Aaa..senyum2 di hari raya ba.. sambil makan2 atleast bleh exercise muka skali ehek

Hi Ninie,
Yalah..kacak nak? tok kemre cap NOKON. Kira nang hebat juak la. Coba jak lak ah XD

Hi Pakdukun,
Yahhhhh...sempat juak nya pomot public mutual tek ekekekeke..

Hi Su Ijamm,
Yalah..nang ensem lembu ya. Mok ka Su? bukak jak akaun rah Public Bank nun hehe..

Hi Erol,
Aaa..DSLR baru bah.. rona-roni jak. Kira fun kaler la yerRr. Nok gagang tepi ya k ngantong rah tepi dindin la (jika rah dindin itu ada pakuk). Ermm so far, nektok ku cuma makei kontek lens jak la..eheh

Hi AmirFX,
Yalah..sik sah mun sik ngedit ba. Raya2 pun mesti mok ngedit juak ehehe. Psstt Sen nang kaki rempit la hoh hehehe...

Hi Honeybunny,
Mesti papa n mama si baby farah tu comeii gak kan kan kan? hehe..

Hi Ztie,
Yalah kitak.. mandik terit jak k tudong.. tapi sik makei baju.. astagaaa...

Hi Amni,
Aaaaa kawan kitak la ya. Coba kitak nasihat skit si Ztie ya lok...hehehe..

fLo said...

hahahahah!!!!!!!! adoh ada jak la gmba seksi..adeh seksi lalu ztie ya...pake tdung p seksi..hehehe...

bh cne da jual kamera dslr ktk ya...sgt menarik...waakaakkaka...

p/s: cpt gk jwb soklan yg mek tag ktk ya eh...mek tggu..hahahahaa

EDDYLEBS said...

hahahahaha gambar nok last ya...banjir siney kah? Sibu kali..kah kah kah..ada mat rempit gik merempit atas air..ya baruk...rupanya speed shutter ya sendayu tinggi owh..kedak nama jenama kecantikan jak...

Beautiful Stranger said...

kmk maok tabung sapi ya juak..maok menabong..huhu akaun apa tek? maok tabong ya juak..

Ninie Nordin said...

arr. sungguh comel menatang peliharaan baby farah. sehat dan gebuuu.

Rudy said...

wakakakkaka..adoh eh..

gambaq in progress..slow sikit...insyallah esok pass the DVD..

hani apandi said...

baby ktk cute!

sik tauk camne nak komen kekreatifan ktk membuat gambar kdak ya..haha

erinulat said...

hehe. macam2 jak ktk tok eh. bank apa merik boo boo ya kahh.

Faizal n Fashitah said...

Hi Flo,
Aaa Zatie biasa la ya.. suka nak seksi2 eh.. mentang2 dah sikda gik bulan posa. Aaa DSLR ya mek beli rah Toy R Us.. memang menarik! ehehehe..
P/S: Uihhh lak kit mek jawap ah ehek XD

Hi Eddy,
Ermmm yalah...mena kata u.. rah sibu banjir ya bah hehe. Gila hoh nemiak nektok dah pandei merempit tas aek eh. Aaa aku pun baruk tauk juak paduhal produk Sendayu tinggi ngambik dari nama Speed Shutter duhal hehe..

Hi Beauty,
Tabung ya dapat dari Public Bank. Kamekurang mukak account pakei sikecil n then register namanya for ING Insurance hari ya XD

Hi Ninie,
Yalah koh.. ney ndak abis BooBoo dijilat2 baby Farah kotan nya suka glak hehe..

Hi Rudy,
Okeh no problemo bro. Makseh oiii! jangan jere aaa hehe..

Hi Hani,
Makseh Hani ehek. Aaa kamek tok nangada gila2 skit part makei photoshop tok. Sebab yalah mek tok rajin main superimpose2 tok hehe..

Hi Erinulat,
Mek nang macam2 bah heheheh. dak Public Bank merik BooBoo koh erin eh XD

hamzah ian said...

lawak dowh gmbr lu.. hahahaha

ciK LyndaWawa igUana said...

hahahaha..
kacakdslr ya......
mok juak!!!!

hazeleyed lady said...

DSLR ?
Cool!

Faizal n Fashitah said...

Hi Hamzah,
Lawak? mekaseyy ekekke..

Hi Cik Lyndawawa,
Byk jual kat kedei toy nun aihh..murah2 jak hehehe...

Hi Hazeleyed lady,
Cool? but no aircond. Not that cool ma. So how? :|

hannaH said...

hahahhahahha..pereyy tetak!

Khairul Antasha said...

heheehe...lucuuuu.... hehehe...

SEN said...

aih steady alu juak minah rempit ya bah..terok glak olahan jati ya..x sanggup dilihat bah ehehh..

syahira ariff said...

hahahahahahhahaa!
bestnya ada dslr!
suka teknik sendayu tinggi!

Ivy Metaga said...

dslr ya nang cute hehe...

Faizal n Fashitah said...

Hi Hannah,
Welkam bek! ehek

Hi Antasha,
Sikpa.. senyum n tawa pengubat duka bah yerRRr ehek..

Hi Sen,
Minah rempit stedey bah! huhuh.. Aaaa Zatie ya ada time nya ok, ada time nya seksi melampau2 ekeke..

Hi Syahira,
Best kan? Tu laa.. memang syiokkk habis laa main teknik sendayu tinggi ni hehehe...

Hi Ivy,
DSLR paling cute di dunia XD

Amirrah Zawani said...

comelnya tabung lembu moomoo tu :)

kaljis aka onggon said...

Yahh.. kacak juak slow shutter ya hahaha... tauk ada.. haha..

Pinky Pixie said...

nak dslr tu juga! haha. kiut.

hamzah ian said...

wei..

kata kila said...

kahkahkahs.serioussss nak dslr tu!

Faizal n Fashitah said...

Hi Amirrah,
Comel kan? XD

Hi Kaldu,
Memang hebat! eheheheeh..

Hi Pinky,
Aaa.. diorang dah tak jual dah DSLR ni.. dah kene ban la..yerRRr..

Hi Hamzah,
Uihh?

Hi Kila,
Aaaa... stok DSLR tu dah abis laa Kila ehek..

nUR_rOsALiNdA said...

salam singgah :)

Faizal n Fashitah said...

Hi Nur,
Selamat singgah XD

Anonymous said...

http://www.archive.org/details/BuyTylenolNoPrescription_630