Wednesday, August 18, 2010

Kelebihan GambarKedai

Salam dan hi bloggers semua!
Apakabar? wahhh dah seminggu lebih dah kita berpuasa. So hopefully puasa kita tahun ni bleh tamat kan? uishhh mesti bleh punya ehek.

Entry kali ni aku nak bercrita skit pasal perisian Beradab GambarKedai, atau dalam bahsa omputihnya; Adobe PhotoShop. Apa sebnar nya kelebihan perisian GambarKedai ni? Kenapa la aku suka sangat guna menatang ni?
Well, terus terang aku cakap.. aku memang cukup suka perisian ni. Macam-macam kita bleh buat dengan benda ni. Semenjak aku belajar memahirkan diri dengan perisian ni, secara tak langsung minda aku lebih terbuka dan daya kreativiti aku kian meningkat from time to time. Tak salah kita nak belajar guna GambarKedai ni. Once kita dah betul-betul mahir menggunakannya, bermacam-macam mejik kita bleh buat untuk gambar kita. Sebagai contohnya, aku mempunyai kelebihan untuk mengoyak tema blog aku ni..


Bukan itu jer mejik yang aku bleh buat. Memandangkan aku merupakan penyokong setia iklan Nuffnang, aku bleh baring kat atas logo iklan tu ikut suka hati aku. Korang bleh tak? huhu..


Kalau blogger lain selalu tayang-tayang gambar diorang dalam blog masing-masing, aku pun nak jugak tayang muka aku dengan wifey tercinta. Tapi dengan kelebihan GambarKedai, aku mampu membuat kelainan. Gambar aku jelas terkeluar dari frame asal. Betapa mejik nya kan?


Bukan gambar yang berframe je bleh dibuat camni. Malah kepingan-kepingan gambar kecil also bleh kita buatkan and disambung-sambung untuk membentuk gambar asal kita. Bila orang tengok, pasti orang kagum. Kelainannya nampak betul-betul menyerlah. Terpulang kepada daya kreativiti masing-masing. Contohnya seperti gambar Zatil dan rakannya di bawah ni..


Setelah menyedari akan kelebihan yang terdapat pada perisian ni, memang aku tak nafikan yang naluri untuk mengubah gambar-gambar lain kian membuak-buak di dadaku. Bukannya niatku untuk merosakkan gambar orang, tapi sekadar menapis gambar yang ku rasakan agak keterlaluan dan memang patut pun di ubah. Sebagai contohnya, gambar crita Titanic kat bawah ni..


Kita sebagai orang Malaysia, tak elok la kalau tengok gambar asal ni dimana si Leonardo Dicaprio dan Kate Winslet tengah bercumbuan. Adalah baiknya aku tempekkan wajah member aku sendiri iaitu saudara Kaljis dan Sen agar gambar tersebut nampak lebih manis. Selain daripada tu, perisian ni juga mampu mengubah gambar seksi menjadi lebih sopan. Memandangkan kita tengah berpuasa, memang la tak elok tengok gambar-gambar blogger yang seksi-seksi. So adalah baiknya mereka ni diubah agar sejuk mata kita memandangnya. Gambar di bawah ni menceritakan segalanya..

Sebelum Mendapat Rawatan GambarKedai



Sesudah Mendapat Rawatan GambarKedai


Alhamdulillah model kita kat atas iaitu saudari Zatie jelas nampak lebih bersopan sekaligus tidak membatalkan puasa kita. Lihatlah betapa manfaatnya perisian Beradab GambarKedai ni. Tak sangka plak ianya amat berguna dibulan puasa ni kan. So bagi yang belum mencuba perisian ni, maka cuba-cubakanlah. Tak rugi korang belajar perisian ni. Kompom takkan jere oii!..

Bah.. time to pen off. Hari pun dah lewat ni. So to all bloggers, selamat berpuasa! and kalau dah berpuasa tu, jangan plak sembunyi-sembunyi makan ye! ehek. Salam all! XD

23 org terbiut:

AmirFX said...

Apuuuu... Sebelum dan selepas nang nampak ketara perubahannya d bulan posa tok... hahahaaa... Adoh2..

kal jis (im not carl zeiss) said...

apuhhh.. parai kitai meda gambar nya hahaha... Gambarkedai ngau CorelDraw duak itek nya powerful sopwer utk ngena edit gambar...

hannaH said...

haha apunyakkkk..perey tetak nangga gamba atas nuffnang ya..i loikeee!

dukunlintahplk said...

soT!!.. ahahahaha

Rudy said...

wakakakakkkaka.adoh eh..tetak awal pagi dah aku tok.hehehehehe

erolnukman said...

pas sahur lalu tebik nanggar gmbar asal ya..hahahaha! nang lah kau tok...
ku lom pandey gilak ku nak dreba perisian gambar kedai ya pok..bagus ko molah tutorial lam blog tok..kau sikpa,dah byk model2 mangsa..hehehhe

Beautiful Stranger said...

jelesnya kmk nangga perut JT eh..psst..apa tips ya jt? haahhhahaha

uSu iJamm said...

mmm...Ndak lah ku pandei nak bebunyi agik...

ztie said...

umphh! nang gambar ya jak la jadi mangsa nya..

psttt bsi... kmk pun gk mikir cmne nak molah perut mek kempis jadi sebelum cmya gik... nektok dah triple mbak posa..aie

Big Momma said...

wakakakakakak....ya jak

fLo said...

hahahahahha~~~ nang mejik abisss...
mok juak coba perisian ya lak....hohohoho......

Shitsurei Shimashita said...

patutlah ada org pgl kal jis syg...

Faizal n Fashitah said...

Hi AmirFX,
Yalah hoh..betapa dahsyatnya ifek GambarKedai tok hoh ekekeke..

Hi Kaldu,
Aaa betol kata anda. Coreldro kira bleh tahan juak la. Tapi aku tetap suka makei GambarKedai. Lagik hebat bah ehehe..

Hi Hannah,
Kitak loike mesti sebab mek gurin sia tang nampak seksi jak nak? haaa...jeng go jeng..ehek

Hi Dukunlintah,
Sot seblom saor pagi tadik bah ehehe..

Hi Rudy,
Boh koat glak tetak. Klak aus geruk alu mecah posa lak ekeke..

Hi Erolnukman,
Aaa yalah..nang sik sangka seksi juak si Ztie ya. Apapa pun, klak la mun ku ada pree taem.. munkin ada ku molah tutorial nya lak ehek XD

Hi Beauty,
Yahhh kamek tekejut juak nangga si JT kedak ya koh. Paksa kitak nanyak nya memena apa rahsia nya ehek

Hi Su,
Tanggar jak Su.. boh sok campo ekekeke...

Hi Ztie,
Alhamdulillah berkat GambarKedai aheynya dapat juak mek nutup keseksian kitak nak hoh XD

Hi Mama,
Awal pagi mama dah ngekekek tetak eh ehehe..

Hi Flo,
Haaaa coba jak Flo jangan sik coba XD

Hi Shitsurei,
Uihhh ye ke? Sayang? Wakakaka kantoi! ekekeke

mr_abs said...

yohhhhh..malasku. hahaha. adoh2

Ivy Metaga said...

hehehe..ya lah best oooo.. pake menatang nama adope potoscope ya hehehe...
apa2 yang berkaitan menggunakan kreativiti..kmk mmg suka..terutamnya arts =)

Faizal n Fashitah said...

Hi Mr Abs,
Jangan malas2.. lak batal posa lak ehehe..

Hi Ivy,
AOk.. mena kata kitak.. dengan perisian potosop camtok la ya bleh nyoh kita jadi kretip XD

EDDYLEBS said...

hahahahaha..pikey tek gambar kedai siney kah..rupa2 nya gambar kedai nok boleh polah mejik2 tu...

Faizal n Fashitah said...

Hi Eddy,
Yuppp.. 'GambarKedai' atau dalam bahsa omputihnya `PhotoShop' XD

Dayang Fashitah said...

Hehehehe mek blur juak mula2 pasal gambarkedai itak ya sayang eh eheks.. erk.. anyway, since when hubby mek tok ada body berketul-ketul mcm ya? uieeeeeee..

farid said...

pic kaljis duak sen ya boleh diberik award 'couple of the year pic'

...hisshhh bait sek dipangkak nyaru

:D

.

Faizal n Fashitah said...

Hi Sayang,
Kitak siktauk ka body mek berketul2? haaa lak malam tok mek ngeso ah yerRRr ekeke...

Hi Farid,
Yalah hoh.. nang ngenak mena la nyaduak ya ba ekeke..

ciK LyndaWawa igUana said...

sukahati jak nya edit gamba org eh..hehe

Faizal n Fashitah said...

Hi Cik Lyndawawa,
Sikda la suka ney. K kita guro2 dibulan posa tok jak ba ehek..