Saturday, August 7, 2010

Demam

Salam n Hi guys!
Sori la lamak dah sik blogging tok. Macam-macam jak berlaku semenjak aku balit Kuching tok. Mun nak di apdet semua pun, KOMPOM sikkan abis. Anyway, aku baruk jak sembuh dari demam terok. Nang merepuk abis. Hari-hari tebongkeng tas katil sik tekabey-kabey. Lemah badan bukan main gik. Yalah nasib bait aku sempat pegi farmasi Batu Lintang nun and meli ubat..

Aku: Hi,.. I got fever and kept on coughing..
Tukang merik ubat: You got fever and keep on coughing.
Aku: aok..
Tukang merik ubat: Okeh, I give you 3 types of pill, and 1 cough syrup. Makan sampai habis.
Aku: Makan sampai habis ka?
Tukang merik ubat: I give you 3 types of pill, and 1 cough syrup. Makan sampai habis.
Aku: Owh ok.
Tukang merik ubat: Jangan makan oren mandarin, jangan minum air sejok, jangan makan oily food.
Aku: Owh sik boleh ka?
Tukang merik ubat: Tidak boleh. Jangan makan oren mandarin, jangan minum air sejok, jangan makan oily food.
Aku: Okeh Doc! Tenkiu!..
Tukang merik ubat: Jangan makan oren mandarin, jangan minum air sejok, jangan makan oily food. Welkam.

Penah sik kitakurang pegi farmasi rah Batu Lintang sia? Kenak doktor ya suka ngulang-ngulang nok di padah nya hoh? eran ku eh. Anyway,..sambong crita. Seperti kebiasaan la, mun aku dah nelan ubat time demam-demam gitok, tauk malam ari begasak ngereco lam tido la. Tauk ada jak mimpi nok pelik-pelik. Antara mimpi yang aku ingat adalah:

1.Mimpi Tambi.
- Aku siktauk juak apa motip dak tambi tangada menjelma lam mimpi aku. Tapi aku memang sikpat lupak muka tambi ya. Tiap kali aku demam, tauk ada jak muka tambi ya menjelma lam mimpi aku.


2. Mimpi Duyong.
- Samada mainan mimpi atau mainan pil yang ku telanku ya, bila part mimpi duyong kedak tok la yang mudah nak nyuroh aku mala jak ngereco lam tido. Salunya bila part aku mimpi kedak tok, muka duyong nang bermacam-macam rupa la. Tapi semuanya nang tauk ayu dan jelita la.


3. Mimpi Kerak atau Kingkong.
Malam aku demam reya, brapa kali ndak ka aku mimpi Kingkong. Bila part nya ngeraong ya, tauk tekejut berok ku olehnya. Ney ndak wifey ku eran nangga aku ndak alah-alah tekejut. Aku nang cukup tension la bila mimpi nok kedak tok. Betol nak nyoh lemah semangat jak.


4. Mimpi Hantu.
Mimpi tok nang biasa gilak laa time demam. Tapi yang aku herannya, taun tok aku demam nang langsong sikda mimpi antu koh. Sebaliknya mimpi antu di ganti ngan mimpi Hulk. Ndak alah-alah jak ku kenak kepong oleh Hulk. Dahla muka Hulk ya langsong sik seram. Tapi kecut juak nyawa ku kenak kepong. Bila time berekot ya, nang KOMPOM kaki ku lemah and selow jak berekot haiya.


Apapa pun, camya la rasa dirik ku time gik merepuk demam hari ya. Yalah lamak glak sikda apdet blog ku tok. Nasib bait la nektok ku dah ok-ok skit. Alhamdulillah sik lamak gik sehat aku la. Aaaaa seblom aku demam reya nak, kamekduak laki bini sempat la berbeli baju uniform malam untok baby Farah Elya Balqis. Bukannya pa, since bilit kamekurang salu mukak ekon tiap-tiap malam.. so better baby diberik baju tebal-tebal. Sak nya sik kenak demam ba.


Kiut sik nya? kedak teddy bear nak hoh ehek. Tapi yalah tek, sik pasal-pasal tangada aku gik yang demam nak hoh. Biasa la cuaca nektok, kejap ujan kejap panas. Munkin faktor lambat nak adapt keadaan cuaca di Kuching tok kali nyoh ku demam reya kali nak hoh. Bah, ya jak la apdet ku hari tok. Klak blogging gik. So till then, salam all and have a nice weekend! XD

13 org terbiut:

Chenta said...

adohhh... Farah kiut ehhh... adoinaaa...

kal jis (im not carl zeiss) said...

hahahaha tulah.. tulah.. King Kong ooo.. grrrrrr...

Beautiful Stranger said...

kenak ktk suka madah kmk tambi bah? riya jadi singh..adeh..ada jodoh dgn tambi tok..hahaha maka jak muka lngsg sikda kedak tambi..

kiut! kedak ktk jak muka nya eh..bentuk muka nya..

atil said...

Aieeeee. Kejawak baby kitak yaa. Siyes kiuuttt. Nang ngekot muka mommy nya lahhh. Hok hok.

Queen Bunga said...

aieeee..tiut juak muka baby kitakkk! grrrr. rasa mok discratch mek muka nya..hehehe.

AmirFX said...

Haha.. Sen juak menggoda.. Nway, ada nemu dirik marek kat the sprong..

erolnukman said...

hahaha..antap! tp nang benar lah...aku pun demam,mst mcm2 mimpi..biasanya mimpi kenak kepong binatang2 buas,org jaik,asuk dll...tp nak heran nya asal mimpi kenak kepong mst lemah lutut nak brekot...wpun kenak kepong kura2..hehehe

ztie said...

bila ktk nak soh kamek mbak baby farah jalan2 isap angin tok ??


tedah hulk ya bertudung..

fLo said...

pinjam anak ktk bleh x??!!!!hahahhaa...kiut eh...
mek mok baby girl juak...weehooo...;p

nang ngutik2 jak d mimpi ktk eh..hahaha...ndak la mek maok demam lak mimpi pelik kedak ya..

hannaH said...

ohoh budak kecit itu sungguh kiyut..ehek geram lok nangga nya...

e.r.m.i.e z.e.n.t.i.e said...

bang, kamek curi dedek farah bleh sik? lak ktak curi danish kamek! he5x

Faizal n Fashitah said...

Hi Chenta,
Kiut kedak mama n papa nya nak hoh ehehehehe..

Hi Kaljis,
Aaaa... aok kingkong aihh ekekekekke...

Hi Beauty,
Aiee sik la mek prasan koh. Mena juak hoh.. mala jak kitak jadi tambi nak hoh ehek. Aaaa ada urang madah baby mek kedak muka mek, ada madah kedak muka mama nya. Apapa pun, kamekduak sayanggg baby Farah XD

Hi Atil,
Haaa see.. Atil madah kedak muka mama nya. Aaa langsong sikda kedak muka mek ka eh? :|

Hi Bunga,
Uishhh boleh geram2.. jangan sampei nak di skress-skress ndah eh ehek..

Hi AmirFX,
Lerrr... kenak la sik nego masa tertanggar saya rah the sprong reya koh...

Hi erol,
Aok mena kata ko rol eh. Asal demam jak, tauk ada jak mimpi nok plek2. Dah ya bila berekot, tauk lemah palaktut seloww jak berekot nak hoh hehe..

Hi Jati,
oOOo mbak baby isap angin? lak alu sakit prut baby lak. Ermm mek 1st time juak nangga Hulk betudong koh. Islam kali nak hoh..

Hi Flo,
Uishhh main pinjam-pinjam eh ehek. Lak ngamok baby Farah lak ncarik mama n papa nya lak ehek..

Hi Hannah,
Aaa itu budak kecik aaa.. sama itu kiut macam itu mama duak papa dia bah XD

Hi Ermizentie,
Yahhh.... nangada lok main curi tukar-tukar huhuhu..

Anonymous said...

Nice dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Thanks you seeking your information.