Tuesday, April 5, 2011

Syok Main Software ni

Assalam and hi all,
Dua hari lepas, sewaktu blogwalking.. aku tertengok la si AmirFX tengah beria-ria and syok main software ni. Software apa tu? Haaa kalo korang nak tau, software yang aku maksudkan adalah Google Sketchup. Uihhh untuk apa tu? Macam Google Search Engine ke? Bleh tengok map ke? Widget untuk blog ke?

Haaaa.. actually perisian ni digunakan untuk buat keje-keje design dan perspective especially keje-keje yang melibatkan firma Arkitek, Interior Design, etc. Tapi ianya juga sesuai untuk sesiapa je yang berminat dalam bidang design camni.. sebab penggunaannya amat mudah dan hasilnye memang memuaskan.




Actually aku dah lama dah gune perisian ni selain dari 3DS. Memandangkan ianya lebih mudah and cepat, so penggunaannya bleh menjimatkan masa la. Sendiri belajar punya ehek. Moreover aku dah biasa gune CAD and 3DS, so atleast basic dah ada kat situ la.


Untuk menghasilkan imej perspective yang wow!.. Perisian Google Sketchup perlulah di isi dengan rendering plug-ins yang bleh dibeli secara online. Selain dari tu, korang also bleh export file Sketchup ni ke dalam Photoshop untuk fine-tune coloring process and background editing.


Bayangkan jika korang dah bleh menguasai perisian camni, senang-senang je korang bleh design rumah idaman korang nanti. Sebagai contoh, member aku pernah mintak designkan rumah idaman untuknya. Memandangkan budgetnya yang agak kecil serta keluasan tanah yang tidak seberapa, maka akhirnya aku come out dengan rumah simple ni..


Dan hasilnya, member aku hampir-hampir nak menghadiahkan sebijik penampar kat aku. Ye laa, bajet dia RM10,000 je. So aku buat laa rumah kecik ikut bajet camtu ehek. Anyway, kepada sesiapa yang berminat untuk belajar Google Sketchup ni, maka bleh la email aku at semangka_land@yahoo.com (Buat masa ni, di Kuching sahaja). Inshaallah cara pembelajaran nanti amat mudah la korang nak faham. Sesi pembelajaran also akan diselang-seli dengan lawak supaya korang tak bosan yerRRrr ehek.

Orait, sehingga bertemu lagi di lain entri, salam all and chow! XD

27 org terbiut:

Just Call Me V said...

ahahahha..toilet ke pondok guard? hahahah kmk maok!

fLo said...

bang odio kmk mok blaja...huhuhuhu~ ajar kmk juak!!!

kmk suka blaja software..=p

d_tieah said...

Best eh.. Rasa cam arkitek jak owh.. Ngee :)


Entry Terbaru : Bukan Blog Lucah Tapi Gambar 18SX ; Apakah???

ardinihumaira said...

whoaaaa bestnye!

Redbloodsnow said...

EEE MEK MAUK JUAKK. DAH FEES SIK PEMBELAJARAN YA? CEAA...HHEHEHE

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

hehehehe..teretak sorang2 mek kat opiz tuk nangga plan rumah kawan kitak ya...nang kacak rumah ya..simple abis..sebijik kedak jamban zaman 60-an dolok..ekekeke =0). bah...kmk maok ekot kursus ya juak...beli tiket belon ngn kmk lok.. =0).

Ms Tikot said...

hahaha.... budget RM 10,000 belum tentu dpt molah rmh kacak2 nak owh...tp rasa mun setakat molah rmh kayu mcm pondok nak dipolah ktk di atas ya mungkin cukup ;-)

ღ❤❣::Embun Malam::❣❤ღ said...

hahaaaaaa... budget rm10k... gus molah umah pokok... best gk... erkk...

SyedGraphiX said...

pehhh...hebat ahh... aku x pandai langsung 3D 3D

Coffee Girl said...

Kacak aih!! I nak try juak lah. biar nok simple2 jak

Faizal n Fashitah said...

Hi Beauty,
Biasa laa.. bajet kecik ba ekeke. Kitak mok? okeh email jak kamek lak ah ehek

Hi Flo,
Aaa...paksa la kitak turun Kch tok lak eheheh

Hi D_Tieah,
Yuppp.. alu sikpat carik makan dak akitek lak ekeke

Hi Ardinihumaira,
Best kan ehek XD

Hi Zie,
Aaaa email jak kamek for more info lak ehek

Hi Vivi,
Ehek.. aaaa beli teket ka? aaa tunggu bisnes mek maju lok ah ekeke

Hi MsTikot,
Yalah... nang mena kata kitak ya ekeke

Hi Embun Malam,
Aok eh.. umah pokok pun blom tentu cukup bajet RM10k ya hoh ekeke

Hi Syed,
Uihhh kene blaja bro..rugi tak blaja ehek XD

Hi Coffee Girl,
Nak try? blehh ehek. Mun nak blaja, email jak kamek k? ehek

labulabi said...

cak pok.lak mun ku balit insyaAllah mok ku blaja ngan ko.ne tauk da org nyuruh design molah umah ka.hehehe.

AmirFX said...

Wahhh.. Malu ehhh. Ya boknya.. Mok prektis gik tok.. huhu...

Mimie said...

kmk maok belajar.kmk maok.*sambil angkat tangan dan kaki*

SweetyMui2 said...

hahahhaha..sakit perut mek tetak..mcm garage keta gik besa dari rumah.lol.cam toilet awam da juak.kekek

Jue said...

mcm toilet jak upa nya hahahaha

kata kila said...

bestnye kalau kita dekat.nak sangat belajar

Ninie Nordin said...

errrr. kmk rasa pondok guard kacak gik dari umah kecik ya aihh. -____-

♥e'in♥ said...

walah! utk owg kretif mcm faizal nie leh laa.. huhu..

fyna said...

waaa...
suke2...




jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com/

Asphyxia said...

Wakakaka....asak ati jak kawan kitak ya arap ati design kacak tedah. Ekekekekek....

Faizal n Fashitah said...

Hi labulabi,
Okeh no problem. kontek jak lak ehek

Hi AmirFX,
Simok blaja ngan aku tek ka? ehehe

Hi Mimie,
Okeh bolehh...email jak kamek klak ah XD

Hi Sweetmui,
Yalah.. dah bajet umah kecik glak.. polah jak la umah kecik kedak ya ehek

Hi Jue,
Kacak hoh mun jadi toilet hoh ehehe..

Hi Kila,
Tu laa.. kene tunggu klas berkembang ke semenanjung nanti la ehek XD

Hi Ninie,
Bajet kecik, camya la jadinya ehehhe

Hi E'in,
Uihhhh janji ada minat nak belajar, sapa2 je bleh try XD

Hi Fyna,
Suke? time kacehh ehehe

Hi Asphyxiapoweroot,
Yalah.. sapa nyurohnya merik bajet kecik glak huhu

KHRLHSYM said...

aku pernah buat satu bangunan 20 tingkat dalam google sketchup ni. memang senang nak guna.

Faizal n Fashitah said...

Hi Khairul,
Senang kan? ehek XD

mirlme said...

kompom umah pak guard + toilet tok... :D

Sophie Al-yahya said...

adoi...semua entri abang odio mesti lawak2 ke? tak tahan perut asyik gelak sorang2.. memang blog lepas tension betul.

bestnyaaa kalau terer buat 3d mcm abg odio. sy buat masih lambat2 la..

nurdani said...

wah..sangat cantik! saya pun ada buat skecth up tapi tak render.hoho. saya banyak buat untuk interior design je