Wednesday, April 21, 2010

Sehari Bersama Si Comel-comel

Salam dan hi bloggers! yerRr..
Dah 3 days dah aku tok kat Kuching. Memang best espeseli dapat bertemu dengan wifey comel dan family ku terchenta. Cuti ku kali tok insyaallah agak panjang la. Tapi bukan bermakna aku cuti rilek-rilek. Becoz sik lamak gik wifey nak branak juak. Also, aku tetap molah keja yang di email oleh sidak Dubai team from time to time. Kira macam bekeja jarak jaoh la tok tek yerRrr.

Anyway, hari tok aku kat umah mak. Memang tiap-tiap pagi aku akan bertandang ke umah mak kerna aku diperlukan untuk merik mandik ninek ku yang telahpun uzur dan salu terlantar dalam bilitnya nun. So hari tok tek, ku berkesempatan ngambik-ngambik gambar dak pets ku kat blakang umah tok. Agak terkejut juak la bila 1st time datang umah tok dolok. 11 ikok pusak rah umah tok di hantar oleh adik mek ke SPCA Kuching kerna dah sik larat gik nak nginang. Anyway, maka tok jak la si comel-comel ku yang tinggal..

1. Abang


Tok namanya Abang. Umurnya dah 11 taun. Nya tok pusak local breed jak. Tapi nang manjak la. Adik ku sik kempang nak merik ngan sidak SPCA.. maybe banyak kenangan ngan Abang tok ba. Hari marek ku sempat meli kalung geruk baru untuknya. YerRRr suk ati pok koh ehek..

2. Coco


Munkin rami yang dah kenal Coco. Umurnya dah 2 taun 3 bulan. Tapi badan kedak pusak babo ekekeke. Actually Coco tok jenis Original Maine Coon breed. Iboh heran kenaknya besar glak. Maine Coon memang antara spesis pusak besar di dunia and boleh membesar up to 4 feet long within 5-6 years la. Yalah sik saba mok nunggu Coco tok membesar huhuhu.. sik payah nak nginang asuk gik ehek.

3. Cepet


Nya tok spesis Iguana, umur 4 taun dah. Makin besar yalah mak takut nak melepasnya kuar. Aku lamak juak dah sik mbak si Cepet tok. Kinek tok pun agak liar juak dah nya. Insyaallah munkin isok lusak aku nak test cuba try mbak si Cepet tok.

Setakat tok, ya jak la pets aku kat umah tok. Tapi since aku dah kat Kuching tok, maka bermulalah episod nak membeli binatang baru gik tok. Jadi marek, aku sempatlah raon-raon kat Petshop dan survey-survey binatang. Marek juak la aku berkenan dengan 3 ikok binatang tok yang munkin pasti akan ku beli klak.

A. Ikan Flower Horn


Aku nak merik nama ikan tok Onggon. Tang kiut jak nya berenang rah dalam aquarium kedei ya. Dah la makin besar jak bonggol nya. Yalah sik saba ku nak meli nya klak. Mudahan jak si Onggon tok blom di beli oleh urang lain nak hoh.

B. Kambin Biri


Memang dah jadi trend kinek tok, rami juak dah yang semakin suka nak berinang kambing. Aku salah sorang dari peminat kambin. Kambin duak ikok rah atas nun murah jak. Ku nak merik nama nyaduak ya Kaljis dan Sen. Kiut nak nyaduak ya. Makin si Kaljis ya.. nang tulen-tulen laa kedak muka Onggon. Pandei nak aku milih.

Yalah tek, semoga binatang ya tek masih available laa ujong bulan tok. Alang-alang nunggu gaji masok bah ehek. Bah, ya jakla kerepakan ku hari tok; yang juga merupakan entry pertama ku di Kuching. So, have a nice day peeps.. and salam all! XD

23 org terbiut:

Beautiful Stranger said...

welcome back bro..

shaun the sheep kacak crita koh..

iguana? adoh2..

ptg lak pun kmk plan servey petshop. maok beli botol susu pusak

Ms Tikot said...

Cute si coco ya. Pusak mcm ya nang pemalas... dahlah besar. Sama juak ngan snowbell kmk ;-)

☯❤Embun Malam❤☯ said...

Coco berolah glak... nya xmok ngn kmk ria... huhuuu... tp ngegeh duduk bersila juak ngn mek tiga ria... adeh adehhh...

adoheh said...

Eee. Best alu jak ada pusak ehh. Tskk. Kamek mun nemu pusak rah jeraya ya rasa nak dikidnep pakei mbak pulang. Tapi yalah sekpat nak inang pusak rah rumah. Alergik & mak sik nyuroh.

mr_abs said...

bleh bukak zoo kelak. hahaha...tp coco kiuttt eh :D

erolnukman said...

cucu yg baik....tahniah!!

wah..kau da nginang iguana...aku bminat juak ng binatang tok,tp dak famili mati2 sik nyuruh...hehehe!
cuma nak tauk..iguana tok sik ngigit ka?muka cam ganas jak ooo..

Kal Jis said...

siap jak.. mun ada pembalasan si pitung mesti ada pembalasan sipitang dari sabah :P kekekeke.. 2 dlm 1 hoh.. tuk kira perang tuk wakakakaka...

AmirFX said...

Dah ada d kuching ka time tok ka?! Bila nak gathering tek ? *mata merati vivian*

Felicia F. Ramzi said...

cikgu erol: mun sik salah pengetahuan kmk, iguana makan sayur.. bukan daging lah.. eheh.. *fakta kmk dpt dari cerita Beverly Hills Chihuahua..

Mesti excited nunggu baby keluar..dah pilih nama tek?

Rudy said...

pa gik..polah TT gik rami rami ngan geng blogger.hehehehehe....

Kambin ya siney meli..polah Lamb chop nang nyamai ya,...wakakakkakaa

joynstar said...

oi gelik mek ngan iguwana botswana ya, pi gelik gik mek nanga kambinsen ya, kesian na wak. ehek!


bila due tek?

JT said...

mun baby dah kua padah k!! mek mok minjam! pasya... emm.... pa gik tek ow.. lupak ehs.... erm... aaaa... mun ktk da nemu rabbit padah kmk ahhh!!!!!!mek maok

hannaH said...

haruss ktk nginang flower horn ngn kambin ya d umah..

Khairul Antasha said...

erkkkkk..nginang kambin gik...dpt pkey meragut rumput...haihhh..matilah kenak pangkong kaktok..hahaha

fLoRanCe said...

kiut rupa binatang peliharaan ktk oo..hahahahahaha......

mun jual ya mahal kohhh~~~
ada rs2 mok jual x?hehhe

tErOmPaH bIrU said...

Si Abang ktk ya nang sebijik ngan Afil pusak kmk aieee.. panjang juak hayatnya ohh.. biar benar 11 thn bah umo nya??!!
Ktk da Abang.. kmk da Adek, rabit putih ;D
Iguana?.. yobihhh sik pernah terpikir kmk nak melihara spesis ya.. camnie nak main2 ngannya lahhh?? *konfius!! hehe..

Kal Jis said...

errr.. ku nak nanyak lok.. org lundu nunggah binatang tuk apa hoh? kmkorg nunggah sensurok.. any idea? http://kaljis.blogspot.com/2010/04/tauk-apa-tuk.html

dukunlintah plk said...

kirum salam ngan si cepet ya aa..

Faizal n Fashitah said...

Hi Beauty Stranger,
Lom gik mek nangga crita shaun de kambin ya koh. Lak la mek ngecek ehek. Aaa mok megang iguana mek? coba jak ehek XD
Gus la kitak dah meli botol ngan susu nyiaw ya hoh ehek XD

Hi MsTikot,
Yalah.. nang jak pemalas. Tapi makan si Coco tok kuat koh. Kalah kamek aihh yerRRr ehek..

Hi Embun,
Aaa biasa la Coco.. nya penyupan bah. Tapi sungguh ya, renah juak nya berselak dudok ngan kitakurang reya hoh eheh XD

Hi Zatil,
Haa...raya datang lah umah mek ah. Dapat main ngan Coco duak Abang XD

Hi Mr_Abs,
Yalah..bukak zoo.. pat k bisnes aihhh ekekeke...

Hi Erol,
Ermm mun ko mok nginang iguana, beli ko dari nya kecik lok. Biasa2 kan ko mbak nya. Sak nya pateh ngan ko. Lak once nya besar, jinak nya ngan ko. Iguana mun liar, nang pandei ngigit. Tapi mun nya dah jinak, sikda nya nak gago ngigit urang eh ehek XD

Hi Kaljis,
Aok... balas jak. Lak2 ada ku malas juak muahahhaaha!!~~...

Hi AmirFX,
Haaaa... bila gathering tek? yerrRr

Hi Felicia,
Yuppp.. Iguana makan buah n sayor jak. That's why Iguana memang bersih la. Aaaa sik lamak gik kuar baby mek eheh. Uishh nama sudah diberi.. lak la madah ehek XD

Hi Rudy,
Yalah.. TT ya pa reti ka? ehek.
Aok eh..nyaman naa mun dipanggang ya...espeseli kambin nok kedak muka si Onggon ya ekeke..

Hi Joynstar,
Haihhh pa nak digelik kitak ngan Iguana ya? Keras ba kulitnya.. cam kulit naga ba ehek. Moreover Iguana bersih ba XD
Aaa insyaallah due awal bulan 5 tok la XD

Hi JT,
Shiohh ilek2 jer nak minjam baby kamek ishkk pajak la. Aaa mek sik nginang rebit koh ehek..

Hi Hannah,
Yalah.. alang2 nunggu gaji lak.. mek nak meli kambin ngan flowerhorn espeseli nok kedak muka Onggon ya ehek..

Hi Antasha,
Aok eh.. beli mek kambin ya..da juak k meragut rumput kelilin umah mek tok. Sikpayah nak ngupah urang ngenjen rumput hoh ekekeek,...

Hi Florance,
Aaa.. binatang peliharaan mek...not for sale aihh. Tapi mek ada plan mok mukak Zoo laa blakang umah mek ekekekeeke...

Hi Terompah Biru,
Owh ya ka?.. Nang sejibik? wahhh mun Abang nemu Afil lak mesti nya saspen hehe. Ermm yupp, tua dah Abang ya koh. Tapi normal la pusak breed kampong tok.. mun di jaga memena, memang lamak jangka hayatnya XD
Aaa sik perlu takut ngan Iguana. Even nya reptilia, tapi nya bersih.. makan sayor n buah only. And kiut + pemalas XD

Hi Kaljis,
Aok tauk ku.. siap jak.. tunggu lok.. gik gago tok.. tunggu ku pree lak ekekekekeke...

Hi Dukunlintah,
Oraitt.. datang umah.. dapat ko megang nya skali XD

FaDLi said...

hahahaa... cute na pusak coco yaaa!!.. eii, iguana menakutkan... sanggup juak nginang... hehe.. cney petshop dipegi tek, maok juak pegi survey pet-pet kat sia. kambing biri2 ya tang kiut jak...ekkekek

Kak Yus said...

mesti ada cerita ujongnya... =))

Ivy Metaga said...

cute lah pusak ya...

Faizal n Fashitah said...

Hi Fadli,
Welcome back! aok yalah.. kambin2 ya sumanya kiut2 ekekeke...

Hi Kak Yus,
Aaa biasa laa.. stended procedure ba eheheeh...

Hi Ivy,
Aaa kiut hoh. Mok ka? Sik boleh! eheheeh...