Thursday, January 12, 2012

Project Cosplay

Assalam n hi bloggers,
Apakaba suma? well aku kat sini sihat2 je..cuma last few days batuk2 sket la..maklum la..cuaca pun kejap panas kejap hujan kan.

Anyway, hari ni aku nak crite sket pasal project aku tahun ni. Well, semenjak tengok event Kyanime Kuching last year, timbul laa plak minat n hobi nak create cosplay costume and join the event skali this year. Kalo korang tak tau apa bende menatang Kyanime ni, korang bleh la refer kat blog si Reptoz in this link Kyanima Kuching 2011

Orait, so mesti korang tertanye-tanye..costume apa yang aku tengah sibuk siapkan time ni ek?.. Well, actually costume atau armor yang menjadi target aku kali ni is from this favourite game, HALO..


Nama armor ni ialah Mjolnir Mark VII Armor.. and this special armor hanya dipakai oleh Master Chief dalam game HALO. Orait, since aku serius nak siapkan armor ni.. so bermula dari cardboard.. kerja-kerja untuk restructuring pun bermula. So within 1 week, structure untuk helmet dah pun siap..


Lepas tu aku sambung plak dengan body armor... and it took me almost 2 weeks ++ untuk siapkan..


Sekarang, tinggal nak siapkan bahagian lengan, tangan, peha, lutut, kaki, and few small parts sebelum aku continue with keja-keja fiber-glassing, bonding, smoothing and finally spraying.

Inshaallah kalo sempat, akan ku postkan project updates kat sini lagi buat tatapan korang k ehek. Ermm since Kyanime 2012 akan berlangsung sometime in June.. so project aku ni memang nak kene siapkan ASAP. Well, aku target 2-3 bulan lagi untuk siapkan la. Anyway, any Kuching die-hard HALO fans out there yang ingin join HALO Troops kat Kyanime nanti.. do inform me ok!..

Actually seronok gak create armor ni as hobi tau. Inshaallah settle je armor ni nanti,...n after selesai Kyanime/ Cosplay etc nanti.. my next project will be creating armor untuk Troop ni plak...


Yeahh.. ODST! (Orbital Drop Shock Trooper)..gempak bebb...ehek. And Master Chief armor ni nanti aku lelong je la dalam ebay.. hehehe. K lah guys, gtg now.. see u in next entry aight! till then, Salam n chow! dan majulah cosplay untuk Kuching! yerrrr ehek.. XD

13 org terbiut:

Amni said...

bila mek baca rasa macam sik cayak jak.. ktk serius kah main-main? hahaha.. ok2, all the best! Sik sabar mok tengok nya siap..

Jue said...

wah stail eh..molah dirik pun gik ya
aku mok juak!!

Chenal said...

Stylo siottt!

erolnukman said...

aok,sama cam amni..sedikit curiga aku..hahaha.tp bila ku baca sampey abis.ok serius! harap2 next entri jgn lah dtg benda lain..hahaha.sik sabar juak nak nanggar hasil.

ztie said...

Amni. Sila percayak. Nya dh ada geng kinek tok. Wekkkk!!

AmirFX said...

Mok juak cgek suit ya... Kelak aku sedia helmet apollo jak jadi la.. Aku asa mok helmet ya jak... :D

Belum Ada Nama said...

wow. serious entry lah! polah cepat2 kit..nak nangga hasilnya..sambil ngerepak lam twit juak lahhh

Arfiqkah Binti Sudin said...

helmet k master chef xda? x kn master chief jak. hahhah

Faizal n Fashitah said...

Hi Amni,
Yuppp..kamek serius.nektok pun tgh bz molah structure for the armor.Inshaallah next week dah boleh fiberglass kot ehek

Hi Jue,
Kitak mok ka? juhh beli ngan mek juhh ekeke

Hi Chenal,
Thanx ehek XD

Hi Erol,
Orait!..inshaallah siap semua klak..akan ku post ku dlm tok ehek

Hi Ztie,
Yalah..Lamak ada geng cosplay tok, alu gila cosplay juak mek eh ekeke

Hi Cokobi,
Aok aok..mek nak molah siapkan secepat munkin armor mek ya..saba ehek

Hi Arfikah,
Aaaa... Master Chef ada armor ka? adehh..

Faizal n Fashitah said...

Hi AmirFX,
Mok juak suit ya ka?..juhh order jak ngan aku..lak merik diskaun keh keh..

Jue said...

dah siap lom?hahaha lamak da juak mhilang oi

YOUsoF said...

Fuhhh.. Matap bro.. Aku pernah tengok orang putih je buat.. Ni bila orang kita sendiri buat, serius aku kagum!


Dah siap 1 set kasi tau sama aku ok bro.. ;D

Anonymous said...

geotorelxzp debt consolidation
loan rates