Wednesday, June 9, 2010

Tasamben Aka Berpantang

Salam and Hi all,
Lamak dah sik ngabas blog ku tok. Cun juak malam tok ku ada free skit. Seblom tok boh harap la aku ada masa ehek. Paham-paham jak la semenjak baby audio lahir ke dunia.. siang nya tido, malam nya berjaga. Ney ndak mata mama ngan papa nya tok dah kedak mata panda dah kotan sik cukup tido adehh.

Okeh, crita ku kali tok.. mengenai Tasamben atau berpantang. Semenjak wifey ku melahirkan baby Farah Elya Balqis aka baby audio tok, maka bermacam-macamlah pantang yang terpaksa di ekotnya. Bermacam-macam ubat berbentuk majun, aek periok, aek meroyan, eh macam-macam gik lah. Disebabkan wifey ku reya Caesar, maka terpaksa juak nya nelan dak pati haruan untok ngubat lukak dalaman kesan dari lekak bedah, nelan pati ayam k mengembalikan tenaga setelah darah banyak ilang. Wifey ku oso terpaksa nyapu macam-macam minyak rah perut lekak ya terus ditapal. Mandik pun tepaksa makei aek sireh, aek batang lengkuas etc. Kira nang hebatlah perubatan lepas branak tok.

Klik untuk membesarkan gambar

Bagi para bapak macam aku tok, nang terpaksa juak la ngekot berpantang. Nang setiap masa diumah jak,.. nulong mentua merik mandik baby audio, nulong wifey molah keja berat-berat, napal wifey, makan pun ngekot apa nok dimakan oleh wifey (makanan urang lekak branak.. banyak makei leyak.. panas! tauk mandik ploh lekak makan), etc. So boh eran la kenak lamak tok jarang ku ngabas blog ku tok. Haaa bagi sapa-sapa yang planning nak kawen n nak dapat baby ya,.. klak la kitakurang ncerik camney rasanya once dah dapat baby hehehehe..

Klik untuk membesarkan gambar

Sebnanya aku tok dah siktauk apa nak polah. So dengan kesempatan masa yang ada tok, aku ambik-ambik pictures n start molah editing pictures ya pakei di post dalam blog tok. JT mala jak nanyak gamba terbaru baby audio. Siap nak minjam ndah baby audio. Pakei kitak apa si baby audio ya JT oiii.. ehek. Anyway, tok la picture terbaru baby Farah Elya Balqis aka baby audio.. genap umornya 20 hari....

Klik untuk membesarkan gambar

Okeh,.. sik sangka panjang juak entry ku malam tok hoh. Bukannya pa, lamak dah sik blogging bah. Saja jak nak melepas geram yerrRRr ehek. Bah, lak blogging gik. Nak molah susu k baby audio lok. Koat nya nyusu koh. Susu mama nya mala jak kerin olehnya. Nang high demand eh. Bah, salam all n take care XD

25 org terbiut:

AmirFX said...

Wah wah wahhhh... Dah 20 hari umurnya.... Membesar kedak johan... Yalah ooo.. Aku dah dpt meijin bau nak pelik2 dari tasamben ya... Kelak mok ready ngn minyak wangi byk2 k melawan bau ya kelak... haha...

Queen Bunga said...

waaa! tiuttt..farah mcm ngekot muka kitakk..hehehehe.

oh baby farah..muah muah dr aunty mungamunga! :)

f.i.e.z.a said...

kiut ehhhhssss
siklamak gik sebulan dah baby ktk oo

sik berasa :)

hannaH said...

ohoh tiutttttt nya lok..sik berasa dah 20 ari umo nya..

ztie said...

wawawawawa.. ok.. makaseh.. tp kmk dah padah kan kmk sik mok gambar?? kmk mok real~~~ padah ngn wifey tak bah.. pinjam sekejap jak. k mek ilek2 ngn baby.. dapat ktk duak wifey tak ngedate gk.. leh ow ? alolololo...

kiut lah nya.. cantek... mesti ekot kmk ow.. erkkk.... ehek...
bah bah.. kmk mupok lok.. jaga wifey and baby bena2 k...

kmk nunggu baby muncul depan kmk lok.. lalala

Beautiful Stranger said...

high demand? hahha...

nang kiut..kedak muka ktk lah!!

berpantang la puas2..ktk pun sama berpantang..hehhe

Akhu Chenta Qhamu said...

ooolalalalaaaaaaaa... baby girl always tend 2b so adorable & cute... auwwwwww... mek mok baby girl juak lak... :)

Khairul Antasha said...

kiutttttt kdak mama nya... cepat da jak membesar....

::SuePrettyInPink:: said...

huh...makan ubat ya lah lemah gilak koh..boleh sik srh laki kn ubat semua ya? haha..bagi pihak bah. neway..dh bsr baby ktk o..kejap jak asa.

Big Momma said...

bibirnya mungil sekali...
hidung tang cuit-cuit jak sia...

egeh said...

mek suka cium bau-bauan urang lam amben aihhhh. masok-masok jak pintu alu cium bau dak rempah-rempahan ya. kakya mek suka juak makanan urang lam amben yang mostly ada leyak ya.

bagus lah kitak tauk reti nulong ngerja (aihhh) bini masa dalam amben ya. boh nak rilek ajak. baruk tauk betapa susahnya bini beranak. mesar anak.

aihh pahal ngereco? nang kiut lah baby ya. bagus nya mok nyusu. sik lamak gik mesti kembang. mesti dak lengan dak paha nya buntak. nyaman pakei gigit ehhh. erkkk

Faizal n Fashitah said...

Hi AmirFX,
Yalah..sik brasa dah 20 hari dah hoh. Ermmm bau tasamben tok, lamak2 ok juak bila dah hari2 ncium nya koh. Sik perlu la minyak wangi gik eh ehek

Hi Bunga,
Aok..rami sidak madah nya ngekot muka mek koh ehek XD

Hi Fieza,
Yalah.. nang sik brasa masa tok cepat berlalu koh.. sik lamak nyambut beddei nya yang ke sebulan la tok ekeke..

Hi Hannah Montana,
Yalah.. mesti kiut cam bapak nya tok hoh ehehhee..

Hi JT,
Aaaa.. mok real2 ka? Yahhh datang la ngabas sitok hoh. Dapat la kitak mbak nya raon2 sitok ehek.

Hi Beauty,
Yalah.. nang high demand aihh. Sik cukup susu mama nya, paksa juak berik susu botol ehek. Aaa time tok la nang ngekot berpantang juak la mek tok ehek..

Hi Rannia,
Mena kata kitak. Salu baby girl la mudah nak adorable n kiut miut hoh ehek. Yalah mama nya tok sik saba mok nunggu nya besar skit. KOMPOM k nya bedango lak ehehe..

Hi Antasha,
Yahhh.. sikda rupa kedak papa nya ka? ehek..

Hi Sue,
Uishhh...ney bleh nyoh laki makan ubat tasamben ya. Bukannya laki yang branak huhu..

Hi Mama,
Bibey nya ngekot bibey papa nya ba. Aaa idong nya pun ngekot idong papa nya yerRrr ehek..

Hi Egeh,
Yahhh. Nang nyaman bau ubat2 tasamben nak hoh ehek. Ermm mek nang lelaki mithali ba.. yalah mek ekot juak berpantang kedak bini mek yerRrr ehek. disamping ya, mek nang semestinya nulong molah keja2 berat juak. Kesian ba nangga bini. Sikkan la nak nyoh nya gik molah keja berat2 kedak ya hoh ehek.

n i e z a said...

Aie, kiut farah lok. Bila la mok pelok cium nya tok? Geram nangga!

Felicia F. Ramzi said...

one of the baby pic nunjuk kedak2 muka kitak.. :) manchal lah farah tok kelak eh..
sayang2 baby farah for me okey.. mek sitok ayang2 baby Fasha.. hehe

Ivy Metaga said...

comelllllll....

kal jis (im not carl zeiss) said...

O oo.. sorang gik tukang superimpose dah ndiat dunia hehehe...

tErOmPaH bIrU said...

kmk suka pusuk goreng ngan leyak, makanan orang2 tasamben ya.. nyamannn ;D

Willie a.k.a Reptoz said...

Wah...baru jak ku buka blog u terus tengok baby. sik sangka u dapat baby cepat. Tahniah. Welkam to the club. Happy fathers' day!

fLoRanCe said...

cute eh baby farah ya~~!!! santek nya lak...;p
bah selamat bersengkang mata..heheheh...

mizara said...

aihhh sekian lamak mek sik nyengok ke blog tok..paduhal dh ada baby ktk tek..tahniah2...:)

Ani Inherown said...

astaga. nang lamak la sik nyengok blog tok. soryyy!!!! congrats to both of you. cute baby seduai heheheh

plz relink
http://aniinherown.blogspot.com

Faizal n Fashitah said...

Hi Nieza,
Mun mok ngabas baby, agak jak umah. Call jak kamek, lak kamek merik direction k? XD

Hi Felicia,
Yalah hoh.. rami sidak madah kedak muka amek. Bak kata urangtua, mun baby girl ekot muka bapak.. bagus la retinya ehek.

Hi Ivy,
Comel hoh XD

Hi Kaljis,
Yalah..bakal mewarisi kretiviti bapaknya lak ekekeke..

Hi Terompah Biru,
Yobihh mun hari2 makan makanan urang tasamben.. lejuk juak nyawa koh ehek..

Hi Willie,
Thanx Willie. Yalah hoh.. dah masok club sama ngan ko dah aku tok hehehehe..

Hi Florance,
Makseh Florance.. till today, masih juak kamekduak laki-bini bersengkang mata ehek adehh..

Hi Mizara,
Haaa yalah kitak lamak sik ngabas blog. Kejut2 nangga mek dah ada baby XD

Hi Ani,
Thanx Ani. Mesti baby mek cute kedak bapaknya tok nak hoh ehehehe...

Kizz said...

AIH AIH AIH!!! NAMANYA NAMA KMK!!!!!!!! VANGGA!!!!!! WEEWWITTT! Mmg kacak nya dah besar kelak sbb org nama Balqis tok adeuhaiiiimaaak, nang boleh tahan ^_^

Kizz said...
This comment has been removed by the author.
Faizal n Fashitah said...

Hi Balqis,
Yalah hoh.. sama nama kitakduak hoh. Mena kata kitak, lak kacak baby mek dah besar lak hoh hehe XD